Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Zekat terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Zekat nedir? Zekat ne demek? Zekat hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Zekat Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Zekat:
Müslümanlarca farz olan vergi. İslamın beş şartından biridir. 96 gram altın ya da buna eşdeğer mal ya da para zekat olarak her yıl muhtaç olan kimselere verilmelidir. Fazla malı olanlar için bu ölçü kişinin yıllık gelirinin kırkta birine tekabül eder.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Zekat:
1-Dinen zengin sayılan müslümanların, belirli yerlere sarfedilmek üzere, mallarından vermekle yükümlü oldukları belli bir paydır.
2-Temizlenme, temizleme anlamına gelir. İslam'ın beş şartından biri olan zekât; mali bir ibadettir. Dinen zengin olan, nisap miktarı, altın ya da altına eşdeğer parası olan Müslümanların, her yıl mallarından 1/40 ını fakirlere dağıtmasına Zekât denir. Zekât vermek farzdır. Zekât hicretin 2. Yılında Medine'de farz kılınmıştır.
Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Zekât:
Müslümanlıkta, zenginlerin sahip olduğu mal ve paranın kırkta birinin dağıtılmasını öngören İslam’ın beş şartından biri.
Benzer Tarih Terimleri
Zebur: Tanrı tarafından Davut peygambere gönderildiğine inanılan kutsal kitap.
Zabit: Subay.
Zaptiye: Osmanlı Devletinde toplum güvenliğini sağlamakla görevli askeri polis kuruluşu.
Zaviye: Tekkelerin daha küçük boyuttakilerine verilen ad. Küçük tekke, ibadethane.
Zeamet: 1. Osmanlı Devleti'nde yıllık geliri yirmi bin ile yüz bin akçe arasında olan ve belli hizmetleri karşılığında orta derecedeki devlet görevlilerine maaş karşılığı bırakılan topraklardır.
2. Fetih sırasında devlete ait araziden savaşçılara ve bir kısım devlet ve saray memurlarına kılıç hakkı olarak verilen toprak. (Zeamet, 1840 yılında kaldırıldı).
3. Yıllık geliri 20.000-100.000 akçe olan arazilerdir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü