Güncel Sanat terimleri sözlüğümüzde Zooloji terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Zooloji nedir? Zooloji ne demek? Zooloji hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Zooloji Terimi Hakkında Bilgiler
Sanat Terimi Olarak Zooloji:
Hayvanların sınıflandırılması, dağılımı, davranışı, yapıları ve görevleri ile ilgili bilim dalı.
Fen Bilimleri Terimi Olarak Zooloji:
Biyolojinin hayvanları inceleyen dalı. Hayvan bilimi.
Biyoloji Terimi Olarak Zooloji:
Zoo hayvanlar topluluğu, logos bilim anlamında kullanılan bir kelime olduğundan, Zooloji; biyolojinin hayvanları çeşitli yönleriyle inceleyen bir dalıdır. Eski çağlarda yaşamış ve bugün soyu tükenmiş birçok tür ve günümüzde yaşayan bütün hayvanlar, zoolojinin inceleme alanına girmektedir. İnsanların merak ve araştırma eğilimiyle ortaya çıkan zoolojinin insanlık tarihi kadar eski olma olasığı vardır. İlk olarak Mısır, İran ve Yunan kültürlerinde hayvanları incelemelere ait fikirler, yazılı belgeler görülmektedir. Geçmişte hayvanların basit tanımı ve işlevi, embriyonik gelişimi, beslenmeleri, sağlığı, davranışları, kalıtım ve evrimleriyle; çevreleri ve diğer canlılarla olan etkileşim ve iletişimlerini, incelemeye başlamış olup, daha sonraları altdallara ayrılacak kadar gelişmiştir. Günümüzde her bilimadamı bu bilimin altdallarından biriyle ilgilenmekte, ve ilgilendiği dala göre adlandırılmaktadır. Zooloji, tıptan, toplum sağlığından, ziraatten ve toplum bilimlerinden, uzay bilimlerine kadar tüm alanları ilgilendirmekte, bu alanlarda yapılacak herhangi bir araştırma biyoloji, ve dolayısıyla zooloji kapsamına girmektedir. Tüm düşünceler, tüm araştırmalar kökünü doğadan almakta olduğu gerçeği, zoolojinin neden bu kadar önemli bir bilim dalı olduğunu anlatmaktadır.
Zooloji Dalları
Akaroloji, Araknoloji, Entomoloji, Etholoji, Herpetoloji, İhtiyoloji, Mammaloji, Mirmekoloji, Nöroetholoji, Ornitoloji, Paleozooloji, Paleontoloji, Setoloji
Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Zooloji:
Hayvan bilimi.
Benzer Sanat Terimleri
Zaviye: Tekkenin küçüğü, gelip geçenlerin konakladığı yer.
Yapımcılık: Konstrüktivizm de denir. 1920'lerde Moskova'da gelişen bir soyut sanat akımı. Sürdürülen soyut sanat tartışmalarında Laboratuvar sanatı anlayışına karşı Üretim sanatı nı savunan sanatçıların düşünceleri doğrultusunda gelişmiştir.
Vitray: 1. Renkli camların belli bir kompozisyon düzeni içinde bir araya getirilişi. Avrupa'da özellikle kiliselerin pencerelerini süsleyen vitraylarda, doğaya özgü motiflerin yanında dinsel konular da belli bir düzen içinde resimlenmiştir.
2. Cam süsleme sanatı. Birbirine bağlı kurşun bölmelere yerleştirilmiş renkli cam parçalarından oluşan, saydam pencere süslemesi veya resim.
3. Birbirine bağlı kurşun bölmelere yerleştirilmiş renkli cam parçalarından oluşan, saydam pencere süslemesi veya resim.
4. Renkli camları, bir kompozisyon oluşturacak biçimde kurşun şeritlerle bir araya getirerek pencereye yerleştirme teknik.
Tonoz: 1. Örgü teknikleri kullanılarak inşa edilmiş, bir kemerin aralıksız devam etmesiyle oluşan, kagir, eğrisel yüzey ya da yüzeylerden oluşan mimari örtü sistemi.
2. Taş ya da tuğladan örülerek meydana gelen bir mimari örtü elemanı. Biçimine göre beşik tonoz, aynalı tonoz, çapraz tonoz, kaburgalı tonoz, yelken tonoz gibi adlar alır.
3. Bir kemer gözünün aralıksız olarak devam etmesiyle meydana gelen örtü biçimi.
Topografik Resim: Özellikle kent görünümlerini, tarihsel yapıları, arkeolojik kalıntıları ve doğal görünümlerini betimleyen resim ya da oymabaskı türü, manzaradan ayrılan yanı, kişisel izlenime ve yoruma yer vermeden genelde belgelemeye yönelik olmasıdır.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Sanat Terimleri Sözlüğü