Eğitim Sitesi

Online Arıcılık Terimleri Sözlüğü

İnvertaz enzimi Sakkarozun, glukoz ve fruktoza çevrilmesini sağlayan enzim.

İşçi arı Bal arısı kolonisinde ana arının bıraktığı döllü yumurtalardan 21 günde gelişen dişi bireyler, kolonin en kalabalık gurubu.

İtalyan arısı Ana vatanı İtalya ve özellikle Sicilya adası olan, Akdeniz iklimine adapte olmuş arı ırkı. (Apis mellifera ligustica)

İzole bölge Bakanlıkça belirlenen ve yarıçapı en az 15 km olan yalnızca saf ırk, ekotip veya üretilecek hibritin baba hattını oluşturan kolonilerin bulunduğu yabancı kolonilerden arındırılmış ve dışarıdan arı girişine kapalı, ana arı çiftleştirme bölgesi alanı.

Janter Çerçeveye monte edilen; ana arının hapsolduğu fakat işçi arıların girip-çıkabildiği ve ana arının yumurtlamasına elverişli seyyar gözleri olan; bu özellikleriyle ana arı üretimi için kullanılan plastik düzenek.

Açıklamalarıyla 345 Arıcılık Terimi

Juvenil hormonu Bkz. Böcek gençlik hormonu

Kabartılmış petek Bkz. Petek.

Kafkas arısı Anavatanı Kafkasya olan gri renkli, dil uzunluğu fazla, oğul verme eğilimi düşük, sakin huylu, şaşırma, yağmacılık ve arısakızı (propolis) toplama eğilimi yüksek önemli bir arı ırkı. (Apis mellifera caucasica)

Kalkan arısı (Kalburcu arı) Anadolu arılarının ilkel kovanlarda petekleri yapma şekline göre, petekleri kovanın enine doğru yapan, uysal karakterli arı.

Kap arısı Güney Afrikanın Güneybatı sahil bölgesine lokalize olmuş, işçi arıları spermatekaya sahip olan ve işçi arıların bıraktığı dölsüz yumurtalardan nadiren de olsa ana arı yetiştirilebilen bir genotip. (Apis mellifera capensis)

Kapalı gözlü yavru (Pupa) Bal arılarının 3 gün yumurta, 6 gün açık yavrudan (kurtçuk) sonraki petek gözlerinin kapanmış dönemi.

Karakovan Bkz. İlkel kovan.

Karakovan balı İlkel kovanlarda, tamamı arı tarafından yapılan peteklerde üretilmiş, petekli bal.

Karniyol arısı İsmini Yugoslavya'nın Karniyol şehrinden alan, anavatanı Avusturya Alplerinin güney kısımlarıyla Kuzey Balkanlar ve Tuna boyları olan, sakin huylu ve oğul verme eğilimi yüksek, esmer görünümlü arı ırkı. (Apis mellifera carnica)

Kartal kanat (Çörekçi) arı Anadolu arılarının ilkel kovanlarda petekleri yapma şekline göre, petekleri çapraz yapan arı.

Kek Değişik yapılış şekillerinde, çeşitli ölçeklerde bal, pudra şekeri (toz şekerin öğütülmesiyle elde edilen, katkısız) ve çiçektozunun (polen) karıştırılıp hamur haline getirilerek arıları beslemek için kullanılan, katı besin.

Kıbrıs arısı Ana vatanı Kıbrıs olan ve çok eski yıllardan beri bilinen, sarı renkli, hırçın ve sokucu bir genotip. (Apis mellifera cypria)

Kılavuz (ham, temel) petek Balmumundan yapılmış, altıgen işçi arı gözü izleri olan ve çerçeve içi ölçüsünde kesilmiş balmumu levhaları.

Kılıç arısı Anadolu arılarının ilkel kovanlarda petekleri yapma şekline göre, petekleri kovan boyunca uzunlamasına yapan, bal toplama yeteneği yüksek, saldırgan karakterli arı.

Kış salkımı Geç sonbahardan itibaren hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte kovandaki arıların birbirine sokularak oluşturdukları, sıcaklığın düştüğünde küçülen, arttığında büyüyen arı kümesi.

Diğer Arıcılık Terimleri

İlk Sayfa ... 8 9 [10]11 12 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Arıcılık Terimleri Sözlüğü