Balın bünyesinde bulunan ve invertaz enziminin aktivitesiyle sukrozun (sakkarozun) parçalanmasıyla meydana gelen iki şekerden biri. Bkz. invert şeker.
Böceklerde vücudun kanat ve bacak gibi hareket organlarını taşıyan ve başla abdomen arasında yer alan kısmı.
Bazı yüzeyleri saydam malzemeden yapılıp, arıları gözlemlemek için kullanılan kovan.
Bkz. Kılavuz petek.
Açıklamalarıyla 345 Arıcılık Terimi
Olgun bir üreme hücresinde bulunan kromozom sayısı, vücut hücrelerinin sahip olduğu kromozom sayısının yarısına sahiptir. Kromozom sayısının yarıya inmesi sonucu oluşan "n" sayıda kromozom taşıyan hücreler.
Solunum borularının yer yer genişlemesiyle oluşturduğu, daralıp genişleyerek akciğerler gibi fonksiyon gören ince duvarlı keseler.
Yumurtlamakta olan ana arının, anasız koloniye kafesle verilmesi.
Vücut boşluğu sıvısı. Bazı omurgasızlarda, hemosöl adı verilen vücut boşluğu içerisinde bulunan sıvı.
İşçi arıların saldırma ve iğneleme eğilimi göstermeleri.
İki ayrı ırkın veya iki ayrı saf hattın veya ayrı bir ırkla değişik ırktan bir saf hattın, birbirleri ile melezleşmesi sonucu meydana gelen melezler.
Baldaki früktozun bazı asitlerin etkisiyle parçalanması sonucu meydana gelen bir bileşik. Isı etkisiyle tepki(reaksiyon) hızı artmakta olduğundan HMF miktarı aynı zamanda balın ısıtılma düzeyini gösteren bir kalite ölçüsüdür.
Hindistan, Tayland, Afganistan, Pakistan gibi Uzakdoğu Asya ülkelerinde, yuvasını ağaç kovuklarında ve duvar oyuklarında yaparak yaşayan, zararlı böceklerden korunmak için sık sık göç eden, oğul eğilimleri düşük ve son derece sakin Hindistan arısı.
Arılarda alt çeneler ile alt dudakların uzanarak birlikte oluşturdukları yapı.
Genetik geliştirme yöntemleri kullanılarak bal arılarının ekonomik açıdan önemli olan genetik özelliklerinin geliştirilmesi.
Ana arı ile işçi arılarda karnın (abdomenin) son kısmında bulunan savunma organı.
Yiyecek sıkıntısı çeken kolonilere besin takviyesi yapmak, ana arının yumurtlamasını teşvik ederek kuluçka aktivesini erkenden başlatmak ve hızlandırmak suretiyle kolonilerin nektar akımına güçlü kadrolarla girmelerini sağlamak için erken ilkbaharda yapılan besleme.
Çalıdan örme sepetler, tahtadan yapılmış prizmatik kutular, içi oyulmuş kütükler veya topraktan yapılmış çeşitli kaplar gibi belirli bir standardı olmayan ve modern arıcılık tekniklerinin uygulanmasına imkan vermeyen tipteki kovanlar.
Bkz. Kuluçka makinası
Sakkarozun çeşitli hidroliz yöntemleriyle kendisini oluşturan glukoz ve fruktoza parçalanması sonunda elde edilen şeker (glukoz ve fruktoz) karışımı.
İnvert şekerle hazırlanan şurup.
Diğer Arıcılık Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Arıcılık Terimleri Sözlüğü