Eğitim Sitesi

Online Arıcılık Terimleri Sözlüğü

Sır alma makinası Petek sırlarını almaya yarayan elektrikli cihaz.

Sır alma tezgahı Çerçevelerin yerleştirilerek petek sırlarının alındığı tezgah.

Sır bıçağı Petek sırlarını almak için kullanılan iki tarafı keskin bıçak.

Sır tarağı Petek sırlarını almak için kullanılan tarak.

Sırlama İşçi arıların olgunlaştırdıkları ballı petek gözlerini balmumu ile kapatmaları. Bkz. Balın sırlanması.

Açıklamalarıyla 345 Arıcılık Terimi

Soğuk döküm petek Eritilen balmumunun düz tabaka veya rulo halinde ve kalın imal edildikten sonra, tekrar merdanelerden geçirilerek petek gözleri basılarak inceltilen, sıcak döküm peteğe göre daha esnek olan kılavuz petek. Bkz. Kılavuz petek.

Sonbahar yemlemesi Kışa genç arı nüfusu ile girebilmek ve arıların kışlık bal ihtiyacını depo etmesi için, genellikle koyu şurup ile yapılan besleme.

Sperm kesesi (Spermateka) Ana arıda vajinanın üst kısmında bulunan ve kısa bir kanalla vajinaya açılan, yaklaşık 1 mm. Çapında ve ana arının çiftleştiği erkek arılardan aldığı ya da yapay tohumlama ile döl yoluna verilen sperm hücrelerini depoladığı küresel oluşum.

Spor Başka bir üreme hücresi ile birleşmeksizin yeni bir birey oluşturabilen üreme hücresi. Canlıların eşeysiz üreme hücreleri olan sporlar başlıca bakteriler, mantarlar ve bazı yeşil bitkiler tarafından oluşturulur.

Stigma Solunum sisteminin üçü göğüste ve yedisi karında olmak üzere segmentlerin yan kısımlarında bulunan on çift hava deliklerinden her biri.

Sulu bal Bkz. Olgunlaşmamış bal

Suni dölleme (Yapay tohumlama) Cinsi olgunluğa gelmiş erkek arılardan toplanan spermlerin mikroskop altında özel bir düzenek yardımıyla dölsüz ana arının döl yoluna verilmesi.

Supersedure (Ana yenileme) Arı kolonisinin ana arısı varken, peteklerin en görünür orta yerine genellikle bir, bazen da birkaç ana memesi yaparak ana yenilemesi.

Suriye arısı Anavatanı Suriye olan ve görünüş olarak İtalyan ve Kıbrıs arılarına benzeyen arı.

Süzme bal Peteklerden süzülerek elde edilen bal.

Şurup 1 / 1 1 ölçek çay şekeri ile 1 ölçek su karıştırılarak hazırlanıp, arıları yavru üretimine teşvik etmek için verilen, arı yemi.

Şurup 2/1 (Koyu şurup) 2 ölçek çay şekeri ile 1 ölçek su karıştırılarak hazırlanıp, kış öncesi yeterli balı olmayan kolonilere, bal depolamaları için veya açlık tehlikesinde olan arı kolonilere verilen, arı yemi.

Tarlacı arı Balözü, çiçektozu (polen), arı sakızı (propolis) ve su toplama yeteneğine sahip ergin işçi arı.

Taş hastalığı Hastalığın sebebi Aspergillus Flavus isimli küf mantarıdır. Bu hastalığa yakalanmış olan petekler yeşil renkli bir görünüştedirler. İç organlarını etkileyerek larvanın ölmesine neden olur. Larvalar mumyalanmış gibi kuruyarak petek gözünü tamamen doldururlar. Bu mantarların sporları balda da yaşayabildiği için, insana da geçer. Bu yüzden taş hastalığına yakalanmış kovanlardan çıkan balları yemek tehlikelidir.

Tecritli kovan Sıcağa ve soğuğa karşı ısı yalıtımı yapılmış kovan.

Diğer Arıcılık Terimleri

İlk Sayfa ... 14 15 [16]17 18

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Arıcılık Terimleri Sözlüğü