Temel petek Bkz. Kılavuz petek.
Teşvik beslemesi Ana arının yumurtlamasını arttırmak için yapılan besleme.
Tozlaşma Erkek organlarındaki çiçektozunun, rüzgâr veya böcekler aracılığıyla çiçeklerin dişi üreme hücrelerine ulaşması. (Polinasyon, Döllenme)
Trake akarı Acarapis woodi Akariyoz hastalığının etmeni olan ve solunum borularında çoğalıp kan emerek yaşayan parazit akar.
Transfer kaşığı (tığı) Ana arı veya arı sütü üretiminde kurtçukları petek gözünden, ana arı yüksüklerine aktarmak için kullanılan alet.
Açıklamalarıyla 345 Arıcılık Terimi
Tulumsu yavru (Torba) çürüklüğü Arıların yavru gıda bezlerinde yerleşip gelişen, larvaların deri değiştirme düzenini bozarak tulumsu bir görünüm alıp pupa dönemine geçişte ölmesi şeklinde seyreden, marator aitatulas virüsünün sebep olduğu hastalık.
Üst çıtalı karakovan Sadece 37 mm. genişliğinde üst çıtaların kullanıldığı ve peteğin arılar tarafından doğal olarak örüldüğü, dersimiz.com kovan yan duvarlarının çıta kenarından kovan tabanına açılı olarak yapılan kovan çeşidi. (Top bar hive)
Üst yemlik İçerisine arılar için hazırlanan sıvı veya katı yemleri vermek için, çerçeve üstlerine konularak kullanılan, ahşap, plastik, galvaniz, cam gibi malzemelerden yapılmış yemlik.
Varroa Varroa akarı, bal arılarının bedenleri dışında yaşayan bir parazittir. Varroa hem ergin arılar, hem de gelişmekte olan yavruların kanını (hemolenfini) emdiğinden üzerlerinde beslendikleri arıları zayıflatarak arıların yaşam sürelerini kısaltırlar. Arıların bağışıklık sistemini bastırarak virüs ve enfeksiyonların yayılmasına sebep olurlar. Bunun sonucunda arılar üzerinde asimetrik kanatlar, çarpık bacaklar ve kısalmış karın (abdomen) gibi etkiler görülür. Düşük seviyelerdeki Varroa istilalarında bile ergin arılar zayıflar ve ömürleri kısalır (%50'ye kadar), yavrular ise gelişimlerini tamamlayamazlar. (Varroa jacobsoni, Varroa destructor, Arı akarı)
Yağmacılık İşçi arıların başka kolonilerden bal çalmaları.
Yalancı ana Arı kolonisinde ana arı ve yavrunun olmadığı durumda, arı sütü ile beslenerek yumurtalıkları gelişen ve dölsüz yumurtlayan işçi arılar.
Yapay dölleme Bkz. Suni dölleme
Yapay oğul Bkz. Oğul (yapay, suni)
Yarım ballık Gerçekte dadant kovan için düşünülmüş çerçeve iç alan ölçüleri, kuluçkalık çerçeveleri yaklaşık yarısı kadar olan ballık. Aynı ballık 10 çerçeveli olarak langstroth kovan içinde uygulanır.
Yarım kovan Değişik sayıda standart çerçeveler kullanılsa da, genellikle 5 çerçevelik olarak yapılıp, kullanılan kovan.
Yatay üstten çıtalı karakovan Dikey ya da eğimli kenarları olan, çerçeve yerine arının ördüğü petekleri tutturabileceği çıtaların olduğu, kılavuz petek kullanılmayan, oldukça basit yapılı bir kovan tipi.
Yavru arı Arının, yumurta, kurtçuk ve kapalı gözlü yavru hali.
Yavru çürüklüğü Bakteriler veya yavru üşümesinin sebep olduğu, yavruların petek gözlerinde ölüp çürüdüğü, yavru hastalığı. Bkz.Amerikan yavru çürüklüğü, Bkz.Avrupa yavru çürüklüğü, Bkz.Adi yavru çürüklüğü.
Yavru gıda bezleri İşçi arılarda başın iki yanında bulunan, salkım biçiminde küçük torbacıklardan oluşan ve ana arı, erkek arılar ve larvaların beslendiği arı sütü salgılayan bezler.
Yavru sökümü Yavruların çeşitli nedenlerle zarar görmesinden veya koloninin aç kalmasından dolayı yavruların petek gözlerinden sökülüp kovan dışına atılması.
Diğer Arıcılık Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Arıcılık Terimleri Sözlüğü