Eğitim Sitesi

Online Arıcılık Terimleri Sözlüğü

Çiftleştirme kovanı Ana arıların çiftleşme uçuşuna hazırlandığı, çiftleşme uçuşundan sonra ilk yumurtalarını bıraktığı, arılı ve yavrulu, normal büyüklükteki 2-3 adet çerçeve ile oluşturulmuş küçük kovan. Bkz. Çiftleştirme kutusu.

Çiftleştirme kutusu Çiftleştirme kovanı olarak kullanılan, özel yapılmış ufak çerçeveleri olan, ahşap, plastik veya strafordan yapılmış, yemlik bölmeli küçük kutu. Bkz. Çiftleştirme kovanı.

Dadant kovan Kovan iç ölçüleri 455mm.*455mm. iç yüksekliği 310mm. gövde et kalınlığı 30mm. olan, 12 çerçeveli, tabanın kuluçkalığa çakılı olmadığı için, yaz veya kış aylarına göre kuluçkalığın 90º derece çevrilerek, kovan giriş deliğine göre çerçevelerin dik veya parelel konuma getirilebilen, yarım kat ballık ile genellikle kışı soğuk ve şiddetli geçen yerlerde kullanılan bir kovandır.

Dalak Arıların çoğalma veya bal toplama dönemlerinde, kovan içinde eksik kalan çerçevelerin yerlerine ördükleri petekler.

Damızlık ana arı Yapılan ıslah çalışmalarıyla, iyi özellikleri arttırılmış ve kötü özellikler azaltılmış, istenen özelliklerini kendinden sonraki kuşağa aktarabilen ana arı.

Açıklamalarıyla 345 Arıcılık Terimi

Damızlık koloni Damızlık ana arının bulunduğu koloni.

Delibal Arıların, özellikle Karadeniz Bölgesinde doğal olarak yetişen ormangülü (komar) bitkisinin balözünden ürettikleri, az yendiğinde şifalı olan, çok yenilmemesi gereken bal.

Destekleme kovanı Arılı, yavrulu, çiçektozu veya ballı çerçeveleri alınarak, diğer kovanları desteklemek için kullanılan kovan.

Dev arı (Apis dorsata) Güneydoğu Asya'da ağaç dalları üzerinde ve açıkta tek parça petek örerek yaşayan, iri cüsseli ve çok vahşi arı.

Devşirme Oğul Bkz. Oğul (devşirme)

Dikey üstten çıtalı karakovan Çerçeve yerine arının ördüğü petekleri tutturabileceği çıtaların olduğu, çoğunlukla kılavuz petek kullanılmayan, modern kovanlardaki gibi çok katlı kullanılabilen, basit yapılı kovan tipi.

Dil Hortumun ince kıllarla kaplı uzantısı.

Diploid erkek arı Diploid 2n=32 kromozoma, döllü yumurtadan ve homozigot gen kombinasyonuna sahip olan erkek arılar. Ana arının kendine akraba genleri taşıyan erkek arılar ile çiftleşmesi sonucunda oluşurlar.

Diyastaz Nişastanın şekerlere dönüşümünü sağlayan enzim.

Dizanteri (Adi ishal) Bkz. Adi ishal.

Doğal oğul Bkz. Oğul (doğal)

Dootlittle (Aşılama) yöntemi Bkz. Aşılama yöntemi.

Döllü ana arı Döllü yumurta yumurtlama yeteneği kazanmış ana arı.

Döllü yumurta Erkek arı spermiyle döllenmiş, diploid yapıda 32 kromozomlu yumurta.

Dölsüz ana arı Henüz çiftleşmemiş ya da yapay tohumlama uygulanmamış bakire ana arı.

Diğer Arıcılık Terimleri

İlk Sayfa ... 5 6 [7]8 9 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Arıcılık Terimleri Sözlüğü