Mikroorganizmaların büyüme ve çoğalmasını önleyen ve onları öldüren maddeler.
Oksitlenmeyi kısıtlayarak besinlerin bozulmalarını zorlaştıran maddeler.
Oksitlenme nedeniyle oluşan bozulmayı, bayatlamayı veya renk bozulmasını geciktirerek yiyecekleri koruyan katkı maddeleri.
Vücudun olağan süreci ile oluşan serbest radikkallerin vereceği zarara karşı bizleri koruyan bileşenler antioksidanlar denir. Bazı antioksidanları vücut üretebilirken bazıları da sebze, meyve, kahve, çay, bitter çikolata vb pek çok besin ile alınabilir.
Açıklamalarıyla 357 Beslenme ve Diyet Terimi
Antitriptik Etmen(Tripsin İnhibitörü)
Baklagillerde bulunan ve protein sindirimini güçleştiren bir madde. Pişirilen kuru baklagilde, bu maddenin etkisi kalmaz.
Gövdenin vitaminlerden yararlanmasını engelleyen ya da azaltan maddeler.
Koku.
Kan damarı çeperlerinde yağlı maddelerin birikmesidir. Damar çeperini kalınlaştırarak kanın akış yolunu daraltır.
İçinde ya da üzerinde yaşadığı canlıdan beslenerek yaşayan ve ona çok yönlü zarar veren başka canlı. Bağırsak kurtları gibi.
C vitaminin kimyasal adı.
C vitamininin oksitlenerek bozulmasını hızlandıran enzim.
2 farklı çeşit amino asit olan(aspartat ve fenilalanin) ve ayrı halleriyle doğal olarak da pek çok besinde bulunan içeriklerin bir araya gelmesiyle oluşan şekerden 200 kat daha tatlı bir tatlandırıcıdır.
Çiğ yumurta akında bulunan bir glikoprotein. Biotin denilen bir B grubu vitamin emilimini bozar. Yumurta pişirilince avidinin etkisi kalmaz.
Herhangi bir vitaminin yetersizliği.
Faydaları : Sinir sistemi fonksiyonu, kırmızı kan hücrelerinin normal gelişimi, üreme hücrelerindeki genetik materyal etkili karbonhidrat kullanımı için faydalıdır.
Bulunduğu GıdalarBalık, süt ve süt ürünleri, sakatat etleri, sığır eti, yumurta.
Birçok vejetaryen ve vegan yiyecek, B12 ile desteklenir. Kandaki alyuvar hücrelerin oluşmasıi, sinir sisteminin korunması ve çocuklarda büyüme ve gelişme için son derece önemlidir.
Protein mekanizması, sinir sistemi ve bağışıklık sisteminin çalışmasında son derece önemlidir. Hormonlar ve kandaki alyuvar hücrelerinin sentezinde de gereklidir.
1. Mikroskop kullanmadan görülemeycek kadar küçük tek hücreli basit yapılı canlı. Zararlı ve zararsız olanları bulunur.
2. Toprakta, suda, canlılarda bulunan çürüme, mayalanma ya da hastalıklara yol açan, küresel, silindirimsi kıvrık biçimde olan, bölünerek çoğalan, tek hücreli canlı.
İyot yetersizliğinde, tiroit bezinin büyümesi şeklinde görülen hastalık.
Hidroliz yoluyla daha küçük parçalara ayrılamayan bir karbonhidrat. Alt gruplarında aldoz ve ketozlar vardır. Gıdalardaki en yaygın basit şekerler tatlılıkları farklı seviyede olmak üzere; glikoz, früktoz, maltoz ve galaktozdur (sonuncusu sadece süt ürünlerinde bulunur, disakkarit laktoz).
Diğer Beslenme ve Diyet Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Beslenme ve Diyet Terimleri Sözlüğü