1. Pupa evresi geçirmeden erginleşen ve genellikle ergine benzeyen böcek.
2. Başkalaşım gösteren böceklerde, dış görünüşü ergine benzeyen, fakat eşey organları ve kanatları tam olarak gelişmemiş evre.
Yarı başkalaşım gösteren böceklerde, dış görünüşü ergine benzeyen, fakat eşey organları ve kanatları tam olarak gelişmemiş evre.
1- Bir türün yaşmak, büyümek ve üremek için gereksinim duyduğu fiziksel ve biyolojik koşullar seti.
2- Yaşam alanında kalıtsal özellikleri ile ilgili gerçekleştirdiği yaşamının devamına yönelik faaliyetlerin tümüdür. Niş türün ekosistemdeki rolüdür.
Bitkilerde depo maddesi olarak meydana getirilen polisakkarit (C6-H10-O5).
Açıklamalarıyla 2079 Biyoloji Terimi
Çok sayıda glikozun özel bağlarla birleşmesinden oluşmuştur. Şekerin bitkilerdeki depo şeklidir. Nişasta, ayıracı olan iyot çözeltisi ile mavi renge boyanır. Suda çözünmeyen kompleks bir karbonhidrattır.
Herhangi bir doğa olayının bir araç yardımı olmaksızın doğrudan doğruya duyu organları yardımıyla gözlenmesidir
Nitratın amonyağa indirgenme işlemi.
1. Toprakta amonyağın, bakteriler tarafından nitrite ve nitrata dönüştürüldüğü metabolik olay.
2. Amonyak (NH3) zehirli bir maddedir. Doğada birikmesi canlılara zarar verir. Dış ortama verilen amonyak, kemosentetik canlılar tarafından
nitrite ve daha sonra nitrata dönüştürülür. Bu olaya nitrifikasyon denir.
(HNO3) Niterat asidi. Yüksek derecede aşındırıcı, renksiz ve dumanlı sıvı. Zehirleyicidir ve şiddetli yanıklara yol açar.
Düğüm şeklinde yapı.
Baklagil köklerinde azot bağlayan bakterilerin ortak yaşamaları sonucu köklerde meydana gelen yumru şeklindeki yapılar. Azot tespit eden bitkilerin köklerinde azot tespitini gerçekleştiren bakterilere ev sahipliği yapan özelleşmiş yapı.
Gövde üzerinde yaprak ya da tomurcuğun geliştiği yer, bir şişkinlik ya da kabartı.
DNA kopyalanması sırasında bir baz çiftinde meydana gelen değişiklik.
Mayoz bölünmedeki indirgenme sırasında homolog kromozom çiftinin normal olarak ayrılamaması. Çiftin her iki üyesi aynı yavru çekirdeğe geçer ve öteki yavru hücre bu kromozomu taşımaz.
1. Bütün kordatların embriyosunda ve bazılarının erginlerinde iç iskelet görevi yapan, arka-ön doğrultusunda uzanan çubuk şeklindeki yapı.
2. Sırt ipliği. Omurgalı hayvanlarda, embriyonel dönemde sırt bölgesinde, uzunlamasına yerleşen, omurgayı oluşturacak olan hücre kümesinin oluşturduğu omurga taslağı.
Kordalılarda görülen ilk destek organı. Embriyoda ilk bağırsağın üzerinde gelişen, yüksek yapılı hayvanlarda embriyo gelişimi tamamlarken yerini omurgaya bırakan yapı. Sırt ipi.
Vücudun sırt kısmı. Arthropoda'larda her segmentin dorsal elementi.
Gelişme sırasında sinir sisteminin gelişme safhası (nörolasyon).
Sinir dokuda nöronlara desteklik yapan yardımcı hücreler, ara nöronlar.
Nöronun uç kısmıyla salgılanan ve bitişikteki sinir ya da kası aktive eden bir madde.
Diğer Biyoloji Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Biyoloji Terimleri Sözlüğü