Yumurta Dişi gamet hücresi. Spermle döllendikten sonra aynı türün yeni bir bireyini verecek olan dişi üreme hücresi.
Yumurtalık Dişi bireylerde eşey hücrelerinin üretildiği, aynı zamanda eşey hormonları da salgılayan organ.
Yumuşakçalar
Vücutları genellikle yumuşak ancak sert kalkerli bir kabukla örtülü, vücudun arka
kısmında yüzmeye, sürünmeye vb. işlere yarayan kaslı bir ayak organı olan, iyi
gelişmiş bir kalple damar sistemleri bulunan ve özel solunum organlarına sahip,
çoğu üyesi denizde yaşayan omurgasız canlılardır.
Vücut büyüklüğü 1 milimetre olan küçük bir salyangozdan, boyu 16 metreye ve vücut ağırlığı 2 tona ulaşabilen dev mürekkep balığına kadar değişen türleri vardır.
Yumuşakçalar tuzlu ve tatlı su ile karada yaşar. Yumuşakçalar eşeyli olarak çoğalır. Yumuşakçaların pek çok çeşidi insanlar tarafından besin maddesi olarak tüketilir. İstiridyelerden elde edilen inci ile sedef, takı ve süs eşyası yapımında kullanılmaktadır.
Yunus Memeliler (Mammalia) sınıfının, balinalar (Cetacea) takımının, yunus balığıgiller (Delphinidae) familyasından, 2 m kadar uzunlukta, sırtı kara, karnı beyaz, yanları çizgili, bütün denizlerde yaşayan ve sürüler meydana getiren bir tür. Yunus balığı.
Yutak Ağız boşluğu ve yemek borusu arasındaki kaslı kanal, farinks.
Açıklamalarıyla 2080 Biyoloji Terimi
Yüzey Gerilimi Suyun yüzeyindeki su molekülleri arasında oluşan kuvvettir. En üstte bulunan su molekülleri birbirlerine sıkıca bağlanarak (kohezyon ile) delinmez bir yüzey oluştururlar. Bazı böcekler yüzey gerilimini kullanarak su üzerinde yürüyebilirler.
Yüzme Kesesi Birçok kemikli balıkta çeperi sindirim kanalı ile aynı yapıda, içi hava ve diğer gazlarla dolu olan, hidrostatik denge, solunum, ses çıkarma ve ses almada görevli yapı.
Zar Hücreyi ve çoğu organelleri çevreleyen lipit ve proteinlerden oluşan yapı.
Zigot Dişi ve erkek eşey hücrelerinin birleşmesiyle oluşan döllenmiş yumurta hücresi. İki gametin birleşmesiyle oluşan hücre, bu hücrede gamet çekirdekleri birbiriyle kaynaşır. Diploit jenerasyonun ilk evresi.
Zigoten Zigoten, haploid gametler üretmek için kromozom sayısını yarıya indiren özel hücre bölünmesi olan mayoz sırasında profaz I'in ikinci aşamasıdır. Leptoten evresini takip eder ve onu Pakiten evresi takip eder.
Zona Pellusida Memelilerde yumurta ovaryumdan salındığında onun etrafını saran jelimsi madde.
Zooid Bir koloni içerisinde farklılaşmış olarak bulunan bireylerin her biri.
Zooloji
Zoo hayvanlar topluluğu, logos bilim anlamında kullanılan bir kelime olduğundan, Zooloji; biyolojinin hayvanları çeşitli yönleriyle inceleyen bir dalıdır. Eski çağlarda yaşamış ve bugün soyu tükenmiş birçok tür ve günümüzde yaşayan bütün hayvanlar, zoolojinin inceleme alanına girmektedir. İnsanların merak ve araştırma eğilimiyle ortaya çıkan zoolojinin insanlık tarihi kadar eski olma olasığı vardır. İlk olarak Mısır, İran ve Yunan kültürlerinde hayvanları incelemelere ait fikirler, yazılı belgeler görülmektedir. Geçmişte hayvanların basit tanımı ve işlevi, embriyonik gelişimi, beslenmeleri, sağlığı, davranışları, kalıtım ve evrimleriyle; çevreleri ve diğer canlılarla olan etkileşim ve iletişimlerini, incelemeye başlamış olup, daha sonraları altdallara ayrılacak kadar gelişmiştir. Günümüzde her bilimadamı bu bilimin altdallarından biriyle ilgilenmekte, ve ilgilendiği dala göre adlandırılmaktadır. Zooloji, tıptan, toplum sağlığından, ziraatten ve toplum bilimlerinden, uzay bilimlerine kadar tüm alanları ilgilendirmekte, bu alanlarda yapılacak herhangi bir araştırma biyoloji, ve dolayısıyla zooloji kapsamına girmektedir. Tüm düşünceler, tüm araştırmalar kökünü doğadan almakta olduğu gerçeği, zoolojinin neden bu kadar önemli bir bilim dalı olduğunu anlatmaktadır.
Zooloji Dalları
Akaroloji, Araknoloji, Entomoloji, Etholoji, Herpetoloji, İhtiyoloji, Mammaloji, Mirmekoloji, Nöroetholoji, Ornitoloji, Paleozooloji, Paleontoloji, Setoloji
Zooplankton
1. Çok azı çıplak gözle görülebilen, genellikle mikroskop altında ayırt edilebilen,
denizlerin ve tatlı suların yüzeyine yakın olarak bulunabilen hayvansal özelliklere
sahip tüketici planktonlar.
2. Suyun hareketiyle pasif olarak sürüklenen hayvansal özellik gösteren planktonlar.
3. Hayvansal küçük deniz mikro canlıları. Hayvansal özellik gösteren planktonlar. Suda bulunan, hareket yeteneği akıntıya bağımlı olan hayvansal canlılara verilen ad.
Zoospor
1. Eşeysiz olarak üretilen kamçılı ve hareketli spor. Alglerde ve mantarlarda, herhangi bir yüzücü spor.
2. Bir hücreli algler ve mantarlarda kamçılı, hareketli eşey hücresi.
Zootoksin Bir organizma tarafından meydana getirilmiş toksik maddeler.
Zorunlu Aerob Hücre solunumu için oksijene ihtiyaç duyan, oksijensiz ortamda yaşayamayan organizmalar.
Zorunlu Aerobik Hücre solunumu için oksijene ihtiyaç duyan, oksijensiz ortamda yaşayamayan organizmalar.
Zorunlu Anaerob Oksijeni kullanamayan ve oksijenin olduğu ortamlarda yaşayamayan organizmalar.
Zorunlu Anaerobik Oksijeni kullanamayan ve oksijenin olduğu ortamlarda yaşayamayan organizmalar.
Diğer Biyoloji Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Biyoloji Terimleri Sözlüğü