Eğitim Sitesi

Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü

Deniz Kirliliği Sözleşmesi Uluslararası Deniz Kuruluşunun (IMO) önderliğinde kabul edilen ve yakıt taşıyan tankerlerin deniz kirliliğine yol açmalarını önlemek amacıyla oluşturulan sözleşme.

Deniz Seviyesi Kara ile denizin birleştiği ve yüksekliğin sıfır olarak kabul edildiği nokta.

Denizlerin Ortalama Derinliği Denizlerin ortalama derinliği 4000 m dir. Dünya'nın en derin yeri olan Mariana Çukuru deniz seviyesinden 11.035 m derinliktedir.

Denizyolu İnsan ve yük taşıma da denizi kullanarak yapılan ulaşım biçimi.

Deprem 1- Yerküre içerisindeki kırık(fay) düzlemleri üzerinde biriken biçim değiştirme enerjisinin aniden boşalması sonucunda meydana gelen yer değiştirme hareketinden kaynaklanan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzünü sarsması olayına deprem denir.

2- Yerkabuğunun derinliklerinde doğal nedenlerle oluşan salınım ve titreşim hareketleridir. Yeryüzünün belirli yerlerinde sıklıkla deprem görülür. Buralara deprem kuşakları denir.

Açıklamalarıyla 1151 Coğrafya Terimi

Deprem Dalgası Deprem anında, blokların ani olarak kayması ile deprem dalgaları üretilir ve bunlar kayaçlar içerisinde odaktan çevreye doğru yayılırlar. Deprem dalgaları P, S ve Yüzey Dalgaları(Love, Rayleigh) olarak üç gruba ayrılır.

Deprem Haritası Herhangi bir bölgede geçmişte meydana gelen depremler ve yapılan araştırmalar sonucu belirlenen fay hatlarının belirtildiği harita.

Deprem Şiddeti Herhangi bir derinlikte olan depremin, yeryüzünde hissedildiği bir noktadaki etkisinin ölçüsü olarak tanımlanmaktadır. Depremin şiddeti, yapılar, doğa ve insanlar üzerindeki etkilerinin bir ölçüsüdür. Bu etki, depremin büyüklüğü, odak derinliği, uzaklığı yapıların depreme karşı gösterdiği dayanıklılık dahi değişik olabilmektedir. Şiddet; ölçümlere dayalı değildir, tamamen gözlemsel verilere dayanır.

Dere Suyu az, boyu kısa olan akarsulara dere denir.

Derin Deniz Çukurları Sima üzerinde hareket eden kıtaların, birbirine çarptıkları yerlerde bulunur. Yeryüzünün en dar bölümüdür.

Derin Deniz Platformu Kıta yamaçları ile çevrelenmiş, ortalama derinliği 6000 m olan yeryüzünün en geniş bölümüdür.

Devalüasyon Sabit kur sistemlerinde ödemeler dengesi açık veren bir devletin resmi para biriminin dış satın alma gücünün, diğer ülke dövizleri karşısında hükümetçe alınan bir kararla değer kaybettirilmesidir.

Devalüe Etmek Bir ülke parasının diğer ülke paraları karşısındaki değerini düşürmek

Dış Göç İktisadi, siyasi veya sosyal nedenlerle bir ülkeden başka bir ülkeye doğru gerçekleşen nüfus hareketleridir. Örneğin savaş nedeniyle ülkesini terk eden insanlar.

Dış Kuvvetler Yerküre üzerinde aşındırma, taşıma ve biriktirme yaparak yer şekillerini değiştiren ve gücünü güneşten alan kuvvetlerdir.

Dış Püskürük Taşlar Yerin üstünde ya da buraya çok yakın yerlerde ve basınçsız olarak katılaşmış taşlar.

Dış Ticaret Bir devletin yabancı devletlerle yaptığı alışveriş, ithalat ve ihracatın tamamıdır.

Dış Ticaret Açığı İthalatın ihracattan fazla olması

Diaspora Etnik yada dinsel toplulukların asıl topraklarının dışına dağılması

Difüzyon Atmosfer'in Güneş ışınları dağıtması olayı.

Diğer Coğrafya Terimleri

İlk Sayfa ... 12 13 [14]15 16 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Coğrafya Terimleri Sözlüğü