Eğitim Sitesi

Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü

Artçı Deprem Ana depremin meydana gelmesinden sonra, ana şoku izleyen daha küçük sarsıntılar dizisidir. Ne kadar süre ile devam edecekleri konusunda ise kesin bir şey söylemek mümkün değildir.

Artezyen 1- Basınçlı yeraltı sularıdır. İki geçirimsiz tabaka arasındaki geçirimli tabaka içinde bulunan sulardır. Tekne biçimli ovalar ve vadi tabanlarında bu tür sular bulunmaktadır.

2- Yer altındaki geçirimsiz iki tabaka arasında biriken suyun yeryüzüne sondajla çıkarılması sonucu oluşan kuyu.

3- İki geçirimsiz tabaka arasındaki geçirimli tabakada biriken suların sondaj yapılarak yeryüzüne çıkarılmasıyla oluşan su kaynaklarıdır.

Asfaltit Petrolün ayrışması ile oluşan tortul taşların gözeneklerinde veya kırıklar arasında bulunan doğal bitüm. Asfaltit yol yapımında ve inşaatlarda kaplama ve yalıtım malzemesi olarak kullanılır.

Asimilasyon Farklı kültürlerin başka bir kültür içinde eritilmesi.

Asit Yağmurları Atmosferdeki nem ile kirleticilerin karışımı sonucu oluşan asidin, yağışlarla birlikte yeryüzüne inmesi.

Açıklamalarıyla 1151 Coğrafya Terimi

Asit Yağmuru 1- Sanayi kuruluşları, ev ve iş yerleri ile ekzozlardan havaya yayılan azot ve sülfür oksitlerin yağışlarla yere düşmesi. Atmosferde karbondioksit ve ısıyı tutan diğer gazların düzeyinin yükselmesidir.

2- Çoğunlukla enerji üretimi ve endüstriyel etkinliklerden kaynaklanan kimyasalların uygun meteorolojik koşullar altında yeryüzüne ulaşmasıyla oluşan yağmurlara denir.

Aspir Bir yıllık çiçekli bitki. Çiceklerinden kırmızı kumaş boyası elde edilir. Bu bitki günümüzde daha çok tohumlarından yağ elde etmek için üretilmektedir.

Astenosfer Litosferin (taşküre) altında bulunan mantonun yumuşak üst bölümü. Dünya'nın mantosunda, sıcak kayaçlardan oluşan 80-200 km kalınlığındaki tabaka.

Asteorid Meteor.

Astronomi (Gök Bilimi) Gök cisimlerinin uzaydaki durumlarını, hareketlerini fiziksel ve kimyasal yapılarını inceleyen bilim.

Aşağı Havza Akarsu havzasında ana nehrin deniz veya döküldüğü alt bölümü (Aşağı Kızılırmak havzası)

Aşar Osmanlı Döneminde köylülerin ürettikleri tarım ürünlerinden % 10 oranında alınan vergi.

Aşındırma Yerkabuğunu oluşturan kayaçların, başta akarsular olmak üzere, rüzgar, dalga, buzul gibi çeşitli dış etmenlerle yıpratılıp, yerinden koparılmaları ya da eritilmeleridir.

Aşınım Platformu Dalga aşındırması ile kıyıların önünde meydana gelen düzlük.

Aşırı Nüfus Belli bir gelişme düzeyinde, kaynaklarla toplam nüfus karşılaştırıldığında, nüfus miktarındaki bir azalmanın yararlı gözüktüğü nüfus hacmi. Bir bölgede ya da ekonomide, nüfusun aşırı yoğunlaştığını gösteren özel terim.

Aşırı Otlatma Bir otlağın ot veriminin üzerinde hayvan otlatma. Böyle durumda hayvanlar, otları kısa sürede tüketerek sahada ot büyümesi zayıflar ve saha çıplaklaşır.

Atık Ekonomik olarak ömrünü tamamlamış, işe yaramayan, çevrenin doğal yapısını bozan ve çevreye bırakılmış olan katı, sıvı, gaz veya radyoaktif maddeler.

Atık Su Konutlar, sanayi kuruluşları, enerji santralleri, tarım ve hayvancılık uygulamaları sonucu açığa çıkan ve içinde sağlığa zararlı biyolojik ve kimyasal maddeleri barındıran sular.

Atık Yönetimi Herhangi bir ürünün tasarım aşamasından başlayarak; üretim, tüketim, atık oluşumu, atığın geri dönüştürülmesi ve/veya bertarafını kapsayan bir disiplindir.

Atlantik Tipi Kıyı Dağların denize dik olarak uzandığı çok girintili çıkıntılı olan bir kıyı tipidir. Ege denizi kıyıları buna örnek oluşturur.

Diğer Coğrafya Terimleri

İlk Sayfa ... 3 4 [5]6 7 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Coğrafya Terimleri Sözlüğü