Eğitim Sitesi

Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü

Bağcılık Üzüm bağı yetiştirmek ve bundan kazanç sağlama işi.

Bağıl Nem Hava her zaman taşıyabileceği kadar nem yüklenmez. Genellikle havadaki su buharı miktarıyla doyma miktarı arasında bir fark bulunur. Bu farka doyma açığı (nem açığı) denir. Belli sıcaklıkta 1m³ havanın neme doyma oranına ise bağıl nem denir.

Bağımlı Nüfus Çalışma çağında olmayan, çalışma çağında olduğu halde çalışamayan ve çalışanlar tarafından geçimleri sağlanan nüfustur. Doğum oranının düşük olduğu gelişmiş ülkelerde bağımlı nüfus oranı azdır. (Yaşlılar, çocuklar, işşizler vb.)

Bağlama Seti (Tombolo, Saplı Ada) Kıyılarda, dalgaların ve akıntıların beraberce veya tek tek faaliyetleri sonucunda meydana getirdikleri biriktirme şeklidir. Bunlar ya iki burnu birbirine veya bir adayı karaya bağlar.

Bağlantısızlar Batı ve Doğu Bloklarına dahil olmayan tarafsız ülkeler.

Açıklamalarıyla 1151 Coğrafya Terimi

Bahar İlki ve sonu olan bir mevsim çeşididir.

Bahçe Sebze yetiştirilen yer, bostan.

Bakı 1- Bir dağın, iki ayrı yöne dönük iki yamacının güneşlenme, yağış alma bakımından ayrı durumu.

2- Özellikle dağlık yörelerde bir yamacın güneş ışınlarına, güneye veya kuzeye karşı konumunu belirleyen, bunun sonucu olarak da doğal şartlarını tespit eden durumu.

Balkanlar Avrupa kıtasının güneydoğu kesiminde, İtalya Yarımadası'nın doğusu, Anadolu'nun batısı ve kuzeybatısında yer alan coğrafi ve kültürel bölge.

Bankiz Kutup çevresindeki denizlerde, suyun donması ile oluşan buz kütleleridir.

Banliyö Büyük bir şehrin çevresindeki yerleşim alanları

Baraj Suyun doğal akışına engel oluşturarak bir nehrin ya da akarsuyun akış yönünü denetlemeye yönelik duvar, kıyı ya da başka tür bir yapı. Baraj suyu toplamak, sulama ve elektrik üretmek amacıyla yapılır.

Baraj Gölü Bir akarsu yatağında kurulan barajların gerisinde biriken suların oluşturduğu suni göl.

Barit Doğal baryum sülfat. Metal cevheri damarlarında bol bulunan bu madde, boya sanayi ve petrol sondajlarında kuyu açma çamurunun ağırlaştırılmasında ve radyolojide sindirim organlarının filminin çekilmesinde kullanılır.

Barkan Rüzgarların taşıdıkları kum ve tozları hilal şeklinde biriktirmesine denir. Çöllerde yaygın olarak görülür.

Barograf Basıncı sürekli kaydeden ve yazıcı ucu bulunan bir tür madeni barometredir.

Barometre Basınç ölçen alet. Hava basıncını ölçerek yer yükseltilerini ve hava değişimlerini tespit etmek için kullanılan alet.

Basınç Atmosfer içindeki maddelerin ağırlığının yeryüzündeki ve atmosfer içindeki cisimler üzerine yaptığı baskıdır.

Başkent Bir devletin yönetim merkezi olan şehir, devlet merkezi, başşehir, hükûmet merkezi.

Bataklık Üstüne basıldığında ya da bir ağırlık geldiğinde içine batabilen, rutubetli ve çamurlaşmış toprak alanlara denir. Bataklığın çevresinde kil vb. su geçirmez katmanlar bulunur. Genellikle bataklıklar sıtma vb. hastalık kaynağıdır. Yerel yönetimler bu nedenle bataklıkları kurutma çalışmaları yaparlar.

Diğer Coğrafya Terimleri

İlk Sayfa ... 5 6 [7]8 9 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Coğrafya Terimleri Sözlüğü