Eğitim Sitesi

Online Eğitim-Öğretim Terimleri Sözlüğü

İletişim Bir düşüncenin, bir duygunun yüz anlatımı, el, kol ve baş hareketleri, konuşma yoluyla ya da yazı, telefon, radyo, televizyon gibi bildirişim araç ve gereçlerinden yararlanarak bir kimseden başka bir kimseye iletimi.

İlke İki ya da daha fazla kavram arasındaki ilişkiyi belirten cümleler.

İlkel Eğitim İlkel toplumlarda yaşayan kimselerin, örgün olmaktan çok yaygın eğitim etkinlikleri yardımıyla gerekli bilgi ve beceriler edinmelerine olanak sağlayan, ayrıca toplumsal ve kültürel değerlerin genç kuşaklara aktarılmasında önemli görevi bulunan eğitim.

İlkokul Zorunlu eğitim çağındaki kız ve erkek çocukların eğitim ve öğretimlerini sağlamak üzere açılan ve öğrenim süresi dört yıl olan 1. kademe eğitim kurumu.

İlköğretim Kurumları Resmî ve özel ilkokul, ortaokul ile eğitim, öğretim, yönetim ve bütçe ile ilgili iş ve işlemleri Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce yürütülen imam-hatip ortaokullar

Açıklamalarıyla 556 Eğitim-Öğretim Terimi

İmgesel Gezi Özellikle coğrafya, kimi durumlarda tarih derslerinde uygulanan, öğrencilerin imgesel olarak birçok yerler ve olaylar üzerinde bilgi edinmelerine olanak sağlayan, gerçek inceleme gezilerinden önce de hazırlığı kolaylaştırmak için baş vurulan bir öğretim yolu.

İnsancı Yaklaşım İnsan doğasının iyiye yönelik olduğunu, insan değerlerini savunan felsefi/psikolojik yaklaşım.

İpucu Öğrencilerin harekete geçirilmesine ve istenilen davranışın yapılmasına yardımcı olan davranışlar.

İstenmeyen Davranış Okulda, eğitsel çalışmaları engelleyen her tür davranış.

İş Birbiriyle kısmen ilişkili ve belirli bir süreyi dolduracak kadarı bir araya getirilmiş görevden oluşan kümedir. Bir iş, her zaman için bir mesleğin saygınlık ve gelirini sağlamayabilir.

İş Başında Eğitim Kurumlarda çalışan görevlilere, günlük çalışma saatları içinde, görevin ya da işin edimli olarak yapıldığı yerde ya da öğretmenin birim içindeki görev yerinde, kimi zaman bireysel kimi zaman da kümeler halinde uygulanan eğitim.

İşaretler Öğrenme sürecinde, öğrenciye, neyi öğreneceğini, bunları öğrenmek için neler yapacağını ortaya koyan işaretlerin tümü.

İşbirliğine Dayalı Öğrenme Küçük gruplar oluşturarak bir problemi çözmek ya da bir görevi yerine getirmek üzere ortak bir amaç uğruna birlikte çalışma yoluyla bir konuyu öğrenme yaklaşımı.

İşitme Özürü Olağan yakınlıktaki bir kaynaktan çıkan olağan güçteki sesin dış, orta ve iç kulaktan geçerek beyne ulaşıp tam olarak algılanmaması sonucu sağırlık ya da ağır işitme biçiminde beliren özür. bk. ağır işiten, sağır.

İşlem Öncesi Dönem Piaget'in 2-7 yaş arasını kapsayan ikinci bilişsel gelişim dönemi.

İşlemler Sınıftaki etkinliklerin nasıl tamamlanacağını ya da yürütüleceğini gösteren ifadelerdir.

İzleme Testi Öğrenmeleri izleme amacıyla ünite sonunda verilen test. Daha çok öğrenme güçlüklerini ortaya çıkarmak için verilir.

Jimnastik 1. Vücudu çevikleştirmek ve güçlendirmek için yapılan alıştırmaların tümü, idman, kültürfizik.

2. Erkeklerde, yer alıştırmaları, barparalel, barfiks, halkalar ve kulplu beygir; kadınlarda yer alıştırmaları, eşit olmayan çubuklar, barfiks, denge kalası alıştırmalarını içeren yarışma disiplini.

3. İnsanın beden ve ruh yeteneklerini geliştirmek amacıyla biyolojik olanaklar içinde uygulanan yöntemli, ölçülü ve düzenli vücut alıştırmaları.

4. Vücut alıştırmalarının, yöntemine ve kurallarına göre öğretildiği ders.

Kafatası Bilimi Kafatasını dışından inceleyerek insanın karakteri, ruhsal ve düşünsel yetenekleri üzerinde sonuçlar çıkaran bilim kolu.

Kantin Öğrencilerin yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla eğitim kurumlarında yönetmeliklere uygun olarak açılan satış yeri.

Diğer Eğitim-Öğretim Terimleri

İlk Sayfa ... 17 18 [19]20 21 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Eğitim-Öğretim Terimleri Sözlüğü