Eğitim Sitesi

Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü

Fizikötesi(Metafizik) Felsefenin tecrübeden hareket ederek reelin akli izahını araştıran felsefe bölümü;metafizik bu manada tecrübeden hareket etmekle beraber,onu aşar ve deneyüstü birtakım neticelere ulaşır.

Fiziksel (nesnel) Engeller Bireyin amacına ulaşmasını engelleyen yağmur, kar, uzaklık, yangın gibi fiziksel nesne ve olaylara fiziksel (nesnel) engeller denir.

Fiziksel İllüzyon Ortamdaki uyarıcının fiziksel ya da fizyolojik nedenlerden dolayı her insan tarafından aynı şekilde yanlış algılanmasıdır.

Fizyolojik Güdü Vücuttaki bazı eksiklik veya yetmezliklerden, hormonlardan ya da vücudun diğer koşullarından doğan güdü.

Fizyolojik Güdüler Organizmanın yaşamı sürdürebilmek için gidermek zorunda olduğu temel gereksinimlerden kaynaklanan güdülere fizyolojik güdüler denir.

Açıklamalarıyla 1083 Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi

Fobik Nevroz Gerçekte hiçbir tehlike olmadığı halde mantık dışı duyulan korkulardır. Örneğin, yükseklikten, kapalı yerlerde kalmaktan, asansörden, kalabalıktan, karşı cinsten korkmak fobik nevroz örnekleridir.

Fon Belirli bir alandaki etkinliğin gerçekleştirilmesi için ayrılmış para ya da aynı işlevi gören varlıkların tümü, gerçek veya tüzel kişiler adına finansal kurum tarafından işletilen kaynak.

Fonksiyon (işlev) Bir kültür öğesinin toplumsal uyum üzerine yaptığı katkı.

Fonksiyonel İşlevsel.

Fonksiyonel Bütünleşme Kültür unsurlarının her birinin ayrı ayrı birer işlevi yerine getirerek birbirini tamamlaması durumu.

Form 1- Biçim, şekil. Bir şeyin istenilen ve olması gereken durumu.

2- Bir önermenin ya da akıl yürütmenin kalıbı, şekli, biçimi.

Formatör Belirli bir alanda özel bir eğitimden geçirilerek yetiştirilen öğretici.

Formel Biçimsel, resmî.

Formel Bilim İnsan zihninin ürettiği soyut kavramları değerlendiren bilim. Matematik, mantık gibi bilimler.

Gayrimenkul Taşınmaz. Bir yerden bir yere taşınamayan (mal).

Geçerli Çıkarım Öncüllerin doğru olması hâlinde sonucun zorunlu olarak çıktığı çıkarım.

Geçerli Önerme Bütün yorumlamaları doğru olan önerme.

Geçmiş Yaşam Deneyimleri Geçmişte yaşadığımız olay ya da olaylar, ilgili nesnelerin bellekte bıraktığı izler, yeni algılamalarımızı etkiler. (koşullanma-telkin)

Gelenek 1- Bir toplumun, yüzyıllar öncesinden kendi içerisinde doğan, kuşaktan kuşağa geçerek özel bir bağ oluşturan davranış kurallarıdır. Bunlara örf ve adetler veya töre de denir.

2- Toplumun eski zamanlarından (atalarından) kuşaktan kuşağa aktarılarak gelmiş olan, sözsel, davranışları düzenleyen ve etkin bir yaptırım gücü bulunan kurallar bütünü.

Gelişim Psikolojisi Gelişim psikolojisi, yaşa bağlı davranış değişikliklerini inceler. Çocukken büyük bir dikkatle ve keyifle izlenen çizgi filmler büyüyünce ilgi çekici olmaktan çıkabilir. Gelişim psikolojisi çocuk psikolojisi ve yetişkin psikolojisi olmak üzere ikiye ayrılır.

Diğer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

İlk Sayfa ... 16 17 [18]19 20 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü