Eğitim Sitesi

Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü

Estetik Değer Bir sanat eseri karşısında sujenin ortaya koyduğu değer estetik değerdir. Yani güzel değeridir. Sanat eserinin beğeni ya da haz duygusu yaratan özelliği estetik değerdir.

Suje: Sanatla ilgilenen, sanattan anlayan kişi.

Estetik Haz Estetik bir öznenin; estetik bir tavırla, estetik bir nesneye yaklaşması sonucunda duyduğu estetik heyecan veya duygu.

Estetik Tavır Sanatla uğraşan, ondan anlayan kişinin sanat eserine karşı gösterdiği tavır veya tepki.

Estetik Yargı Estetik yargı, bir nesneyi hiçbir çıkar olmaksızın hoşlanma ya da hoşlanmama yoluyla yargılama yetisidir. Estetik yargılama nesne ile bireyin etkileşim içerisinde olduğu durumdan ortaya çıkmakta; nesnenin özellikleri ve insanların duygularına dayanmaktadır.

Eşdeğer Önerme Tüm koşullar altında aynı değeri alan önerme.

Açıklamalarıyla 1083 Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi

Eşik Genel olarak tepkinin ortaya çıkmasında etkili olan ruhsal, fizyolojik nokta. Duyu organının tepkide bulunduğu uyarıcı şiddeti sınırı. Kişinin uyarıcılarda fark ettiği en düşük enerji düzeyi.

Etik Ahlak felsefesi. Ahlaki olanın özünü ve temellerini araştıran felsefe dalı.

Etik (Ahlak Felsefesi) İnsanın yapıp etmelerini özel bir problem alanı olarak ele alır. Ahlaksallığın ne olduğu üzerinde durur, özünü ve temellerini araştırır, insanın eylemlerinde özgür olup olmadığını sorgular. Ahlaksal eylem ile ahlaka karşı eylemin ayrımı için ölçütler koyar. İyi, mutluluk, erdem gibi kavramları inceler.

Etnik Kavimle ilgili, budunsal, kavmî.

Eudaimonia Yaşamanın anlamını mutlulukta bulan farklı öğretilere verilen ortak ad.

Evdaimania Yaşamın anlamını mutlulukta bulan farklı öğretilere verilen ortak ad.

Evren Bir değişkenin alabileceği tüm değerler kümesi.

Evrensellik Evrensellik, anlayış düzleminde, hem bilgi hem de siyasal alanlarda genel geçer ilkelerin var olduğunu öne süren ve bu ilkelerin her yerde mutlak geçerliliğini savunan bir anlayış biçimidir.

Evrim Değer veya biçimlerde meydana gelen yavaş yavaş ve kısmi değişim.

Eylem İnsanın yaptığı istençli hareket. İnsanın bir dış nedenle değil de, doğrudan doğruya kendisinin gerçekleştirdiği davranışları.

Faiz Üretim sürecine parasal (yada değişim değeri olan herhangi bir değer) desteğini yatıran sermayenin, üretim sürecinden elde ettiği gelir.

Fark Eşiği İki uyaran arasında duyumlanabilen en küçük şiddet farkı.

Farklılaşma Eşiği Bir uyarıcıda fark edilebilen, en küçük şiddet değişmesidir. Yani, aynı türden iki uyarıcıda şiddet farkının ayırt edildiği ilk noktadır. Örneğin : İki kırmızı ışığın birbirinden ayıt edilebilmesi için, dalga boylarında belirli bir miktar fark olmalıdır.

Fatalizm Her şeyin insanın alın yazısına göre önceden belirlenmiş olduğunu, insanın bu önceden belirlenmiş olan alın yazısını değiştiremeyeceğine ve insan için özgürlükten söz edilemeyeceğini savunan görüş.
İnsanın, davranışlarını seçme ve uygulamada özgürlüğü yoktur.
Kendisi için belirlenmiş sınırlar dışında hareket etmesi imkânsızdır.
Bundan dolayı insanın eylemlerinden dolayı hiçbir sorumluluğu yoktur.

Fatalizm (kadercilik) Her şeyin insanın alın yazısına göre önceden belirlenmiş olduğunu, insanın bu önceden belirlenmiş olan alın yazısını değiştiremeyeceğine ve insan için özgürlükten söz edilemeyeceğini savunan görüş.

Diğer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

İlk Sayfa ... 14 15 [16]17 18 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü