Fayda Mal ve hizmetin değerini kullanana sağladığı fayda belirleyebilir. Örneğin, araba, ev insanların yaşamlarını kolaylaştırdığı için değerlidir.
Fayda Ahlakı (Utilitarizm) Ahlaksal eylemin amacı faydadır. Her eylem bireye sağladığı fayda ölçüsünde değerlidir. Bize fayda sağlayan durumlar değişirse ahlak sistemimiz de değişecektir. Bir eylem, bir insana fayda sağlıyorsa iyi, sağlamıyorsa kötüdür. Herkese fayda sağlayan durumlar farklı olacağına göre herkesin ahlak yasası da farklı olacaktır. Dolayısıyla evrensel bir yasa yoktur.
Faydacılık Utilitarizm olarak anılır.Yarar gerektiren,fayda gerektiren eylem ahlakidir. Onun bilgisi de doğrudur, sonuç önemlidir.
Faydacılık (pragmatizm) Doğrunun ölçütünün yarar olduğunu savunan öğreti. Yararlı olanı yaşam ilkesi yapan görüş.
Felsefe
- Yunanca seviyorum "phileo" ve bilgi, bilgelik anlamına gelen "sophia" sözcüklerinden türeyen felsefe "bilgi sevgisi" veya "bilgelik sevgisi" ya da "hikmet arayışı" anlamındadır.
- Felsefe sözcüğünü ilkez kullanan Pythagoras dır.
- Felsefe, soru sorma, sorgulama yapabilme, akıl yürütme yeteneğine dayalı düşünmedir.
- Felsefe, hayatı ve anlamını sorgulamadır.
- Felsefe, dünyaya yönelen meraktır.
- Felsefe, evreni ve insanı açıklama çabasıdır.
- Felsefe, insan merak ve hayretinden kaynaklanır.
- Felsefede önemli olan felsefi sonuçlardan çok bu sonuçlara varma biçimidir.
- felsefede cevaptan çok soru önemlidir. Onu dinamik ve etkin kılan sorulardır.
- Filozof, bilgiyi arayan kişidir.
- Felsefe bir bilim değildir.
Açıklamalarıyla 1083 Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi
Felsefe Açısından Ahlak İnsan davranışlarını iyi ya da kötü olarak nitelendiren yaptırım gücünü ağırlıklı olarak bireyin vicdanından alan kurallara ahlak denir. Ahlak felsefesi (etik) ise ahlak alanını yöneten değerlerin neler olduğunu, özünü ve temellerini araştıran ahlaki eylemlerin ölçütlerini koyan özel bir felsefe alanıdır.
Felsefe Bilgisi Özne (sübje) nin, evreni, insanı, evrende insanın yeri ve kaderini salt düşünce temelinde sistemli olarak açıklama ve yorumlama çabasına felsefi bilgi denir.
Felsefenin Konuları
1. Bilgi Felsefesi(Epistemoloji)
2. Varlık Felsefesi(Ontoloji)
3. Ahlak Felsefesi(Etik)
4. Sanat Felsefesi(Estetik)
5. Din Felsefesi
6. Siyaset Felsefesi
7. Bilim Felsefesi
Fend Ustalık, kurnazlık.
Fenomen
1. En genel anlamı içinde, bizi çevreleyen dünyada duyular aracılığıyla algıladığımız herhangi bir nesne; algının nesnesi, algılanan şey, gözlemlenebilir olan olay ya da olgu.
2. Immanuel KANT, eşyanın veya varlığın zihnimizde işlemip geçtikten sonraki haline "fenomen" adını verir.
Fenomenoloji (Görüngübilim) Fenomenoloji, pozitivizmin duyusal verileri yani olguları ön plana çıkaran anlayışına karşı "genel objeler" in ruhsal (tinsel) olarak kavranabileceği anlayışını ortaya koyar. Görünenler (fenomenler) içinde bulunan "öz" doğru bilgidir ve bu "öz" ancak bilinçle kavranır.
Fenomenoloji (Öz Bilimi)
1. Varlığın, dış dünyadaki nesne ve olayların insan bilincindeki bir yansıması olduğunu ifade eden görüş.
2. Olayları değil, olayın içindeki özü kavramayı amaçlayan görüş.
Feodal Derebeylikle ilgili.
Fıtrat Bir şeyin yaratılırken kazanmış olduğu özellikler bakımından durumu.
Filogenetik Türün evrimi ile ilgili.
Filoloji Dil bilimi.
Filozof
Yunanca "seviyorum", "ardından gidiyorum", "arıyorum" gibi anlamlara gelen "phileo" sözcüğü ve "bilgi", "bilgelik" anlamlarına gelen "sophia" sözcüğünün birleşiminden oluşan felsefenin sözcük anlamı, "bilgelik sevgisi" ya da "bilgi sevgisi"dir. Yani bilgeliğe ve bilgiye değer vermek, onları önemsemek ve hatta en değerli şeyler olarak görmektir.
Felsefe (philosophia) terimi ilk kez, İlk Çağ´ın ünlü Yunan matematikçisi ve filozofu Pythagoras (Pisagor), (MÖ 580-500) tarafından kullanılmıştır. Buna göre felsefe kelime anlamı olarak bilgelik sevgisi ya da hikmet arayışı demektir. Bilgelik (hikmet) ise varlık, bilgi ve değer üzerine tam ve bütün bir bilginin ortaya çıkması veya bir insanın böyle bir bilgiye sahip olabilecek ölçüde olgunluğa ermesi hâlidir.
Bu arayış içerisinde bilgeliği seven, bilgiyi arayan, ona ulaşmak isteyen, felsefeyle uğraşan kişilere filozof (philosophos) denir.
Finansal Mali.
Fiyat (Eder) Mal ve hizmetlerin birim para insinden değerine fiyat denir. Mal ve hizmetlerin değeri fiyata göre belirlenir. Mal ve hizmetlerin fiyatları piyasalarda oluşur. Piyasalar alıcı ve satıcıların karşı karşıya geldiği yerlerdir.
Fizik Antropoloji İnsanın biyolojik yapısında meydana gelen değişmeleri, ırkların kökenini inceler.
Diğer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü