Eğitim Sitesi

Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü

Sistem Belirli bir ilkeye göre düzenlenmiş bütün. Kendi içine kapalı, düzenli, bir ilkeye göre düzenlenmiş düşünceler bütünü.

Sistematik Dizgeli, sistemli.

Sistematik Gözlem Araştırmacının belirli teknikleri kullanarak, gözlem ortamını denetim altına alarak gözlem yapmasıdır. Sistematik gözlemde araştırmacı, görüşme ve gözlem çizelgeleri hazırlayabilir, soru kağıtları ve test gibi araçlardan yararlanabilir.

Sistemlilik Belli bir yöntem-yol ile elde edilmiş olma (Örn bilimsel felsefi, dini bilgi sistemlidir.)

Sivil Toplum Devlet otoritesi ve kurumları dışında kendi hak ve özgürlüklerini savunabilen örgütlenmelerdir.

Açıklamalarıyla 1083 Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi

Sivil Toplum Toplumun siyasi otoritenin baskısından kurtulmasını ifade eder.

Siyasal Parti Yurt ve ülke sorunlarını çözmek ve devleti yönetmek için iktidara gelmek amacı ile kurulan örgütlenmelere siyasal parti denir.

Siyaset Belirli bir amaç doğrultusunda gerçekleşmesi istenen bir değişim için uygulanması planlanan tüm gidiş yolları.

Siyasi Parti İktidar olmak ve devleti yönetmek amacında olan, ülke sorunları üzerinde belli bir siyaseti benimseyen ve bu görüşü gerçekleştirmek isteyen insanların oluşturduğu yasal kuruluş.

Skolastik felsefe İnançla bilgiyi, kilise öğretisiyle özellikle Aristoteles'in bilimsel sistemini uyumlu bir biçimde birleştirmeye çalışan Orta Çağ felsefesi.

Snop Seçkin görünmek için, bazı çevrelerdeki düşünceleri benimseyen, hayranlık duyan ve onlar gibi davranmaya özenen.

Sofistler Yunanistan'da MÖ 5 ve 4. yüzyıllarda, gençlere doğru düşünme, konuşma ve davranmayı öğretme amacıyla kent kent dolaşarak para karşılığı dersler veren ve bu yolla başarılı yurttaş yetiştirmeyi üzerine alan kimselere verilen ad. Göreli bir bilgi anlayışını savunan düşünürler.

Sofistler hukuk sisteminin ve yasaların doğal düzene aykırı olduğunu savunurlar. İnsan tarafından yapılan hiçbir yasa doğa yasaları kadar mükemmel olamaz. İnsan her şeyin ölçüsü olduğundan herkese göre ideal olan bir devlet düzeni bulunamaz.

Sofizm Sofist felsefe İ.Ö. 5. yüzyılda, doğa filozoflarına tepki olarak doğar. Sofistlere göre duyu verileri insanlara göre değiştiğinden kesin bilgilere ulaşmak olanaksızdır. Bu yüzden bilgi görelidir (relatiftir). Protagoras'a göre insan her şeyin ölçüsüdür. Gorgias ise "Hiçbir şey yoktur. Olsa bile bilinemez. Bilinse bile başkasına aktarılamaz." diyerek doğru bilginin olanaksızlığını dile getirmiştir.

Sokrates Antik Yunan filozofudur. M.Ö. 5. y.y. da Atina'da doğmuştur. Babası heykeltraştır. Kendisi ve halkının ahlakça olgunlaşması için yaşamını adamıştır. Bütün insanlık tarihinde saygın sofist olarak kabul edilmektedir. Matematik, geometri, astronomi ve politika bilgisi ile felsefe konularında eğitimler vermiştir.

Somut Belli bir zamanda, belli bir yerde bulunan, doğal, görülebilir, bütünlüğü içinde verilmiş olan bağımsız gerçeklik.

Sonuç Öncüllerden zorunlu olarak çıkan önerme.

Sororat Erkeğin ölen eşinin kardeşiyle evlenmesidir. Bu evlilikte de annesiz kalan çocuklara en iyi teyzelerin bakabileceği mantığı egemendir.

Sorumluluk İnsanın özgürce yaptığı eylemlerin sonuçlarını üstlenmesidir.

Sorunsal Teoremler veya kurallar yardımıyla çözülmesi istenen soru, mesele.

Sosyal Algı Bireyin içinde yaşadığı toplumun etkisi ile kişi, nesne ya da durumları algılayıp tutumlar oluşturmasına sosyal algı denir. Örneğin, bir genç sempati duyduğu siyasal parti ile ilgili tutumunu ailesinin etkisiyle oluşturabilir.

Diğer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

İlk Sayfa ... 41 42 [43]44 45 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü