Eğitim Sitesi

Online Haritacılık (Kartografya) Terimleri Sözlüğü

Robust Kestirim

Robust istatistiğine dayanan, en küçük kareler ile birlikte yinelemeli ağırlıklarla ve kaba ölçü haritalarını ortaya çıkarılması için uygulanan bir dengeleme yöntemi, kaba hataları ayıklanabilen daha genel bir dengeleme türü.

Rödresman

İki boyutlu nesne uzayının fotoğraflarından, kontrol yardımı ile noktaların doğru konumlarının elde edilmesi için yapılan dönüşüm işlemi, doğrultma.

Salıcılık

Cisimlerin ışıma salım gücünün aynı sıcaklıktaki bir kara cismin salım gücüne oranı, emissivite.

Salım

Cisimlerin çıkardıkları elektromagnetik enerji, emisyon.

Açıklamalarıyla 329 Haritacılık (Kartografya) Terimi

Sayısal Arazi Modeli

Arazi yükseltilerini sayısal olarak tanımlayan, eşyükselti eğrileri, raster ya da üçgenlerle verileri saklayabilen, yükseklikler ve topografya ile ilgili gerekli diğer bilgileri de içeren arazi modeli.

Sayısal Fotogrametri

Sayısal fotoğraflarla ve bilgisayar donanım ve yazılımı ile çalışan fotogrametri.

Sayısal Fotoğraf

Sayısal kameralar ile çekilmiş ya da tarayıcılar aracılığı ile analog fotoğraflardan dönüştürülmüş, gri değerleri sayılarla belirlenmiş ve bilgisayar dosyalarında saklanan, gerektiğinde bilgisayar etrafında görüntülenebilen, baskı yoluyla analog biçimine.

Sayısal Görüntü

Sayısal kameralar, tarayıcılar vb. kayıt yapan algılayıcıların sağladıkları doğal görünümler ya da yapay fotoğraf ve benzeri ürün.

Sayısal Görüntü İşleme

Sayısal görüntülerin kullanıcının amacına uygun geliştirilmesi, iyileştirilme, geometrik olarak düzeltilmesi gibi tüm değiştirme işlemleri, görüntü işleme.

Sayısal Harita

Doğrudan sayısal yöntemle üretilmiş ya da çizgisel haritaların elde edilmiş, bilgisayar ekranında görüntülenebilen otomatik çizicide çizgi harita dönüştürülebilen harita türü.

Sayısal Kamera

Sayısal fotoğraf çeken kamera.

Sayısallaştırıcı

Analog biçimdeki harita ve planları sayısal biçime dönüştüren donanım.

Sayısallaştırma

Harita ve planların sayısallaştırma aletinde sayısal biçime dönüştürme eylemi.

Self Kalibrasyon

Asal uzaklık, asal noktanın konumu, distorsiyon gibi iç yöneltme parametrelerinin bilinmeyen olarak fotogrametrik nirengi dengelemesine sokulması, otomatik olarak iç yöneltmenin bu biçimde gerçekleştirilmesi.

Senkronize Gözlükler Yöntemi

Fotoğraf çiftleri ile üç boyutlu görüşüm oluşturulması için, fotoğrafları ekranda sıra ile görüntülenmesi, bu görüntüleme ile senkronize bir gözetleme sistemi yardımı üç boyutlu görüşüm oluşturulmasını sağlayan yöntem, kırpıştırma yöntemi.

Sensör

Nesneler ve fiziksel olaylar hakkında bilgi toplamak için kullanılan fotoğraf vb. kayıt yapan cihaz, kamera, tarayıcı vb. donanım, algılayıcı.

Silindirik Projeksiyon

Yeryuvarına ekvator ya da meridyenler boyunca teğet olan silindir yüzeylerine, geometrik kurallar ya da matematik formüller ile yeryüzeyi noktalarının izdüşürülmesi, karşılık getirilmesi.

Siyah-Beyaz Görüntü

Görünür bölge ve yakın kızılötesi bölgesinin tamamını ya da bir kısmını içeren spektral aralıkta elde edilen siyah-beyaz görüntü, pankromatik görüntü.

Soğurma

Elektromagnetik enerjinin bir nesne tarafından emilmesi ve başka enerjiye dönüşme süreci.

Spektral Çözünürlük

Algılayıcının duyarlı olduğu spektral bantların genişliği ile ilgili bir nitelik ya da özellik.

Diğer Haritacılık (Kartografya) Terimleri

İlk Sayfa ... 11 12 [13]14 15 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Haritacılık (Kartografya) Terimleri Sözlüğü