1. Vadi, dağ, tepe gibi yer yüzenin fiziksel özelliği.
2. Bir kara parçasının doğal engebe ve özelliklerini kâğıt üzerinde çizgilerle gösterme işi.
Geometrik nesnelerin, dönüşüm sonrasındaki değişmez özellikleri inceleyen geometri dalı.
Bir çizgi üzerindeki noktaların dizilişi, bir eğrinin kapalı oluşu gibi, topolojik bir dönüşüm sonucunda değişmez kalan özellikler.
Elastik bir nesneyi, yutmadan, katlamadan; söndürerek, çekiştirerek değiştirmeye geometrik olarak karşılık gelen bir dönüşüm işlemi, yüksek dereceden dönüşüm.
Açıklamalarıyla 329 Haritacılık (Kartografya) Terimi
Toprak türlerini ve sınırlarını gösteren orta ölçekli tematik harita.
Projeksiyon yüzeyinin teğet noktalarındaki normali ya da projeksiyon yüzeyinin ekseni yeryuvarın ekseni ile 90 derecelik açı yapan genel projeksiyon türü, genel projeksiyon konumu.
Yalnız kenarlarının ölçerek üçgen ağlarının oluşturulması yöntemi, üçkenarlama.
Küre yüzeyindeki bir noktadan geçen meridyen ile başlangıç meridyeninin ekvator üzerinde ayırdığı daire yayı ya da bu yaya karşılık gelen; saat yönünün tersinde büyüyen ve sıfır (0) ile (+,-) 180 derece arası değişen küresel koordinat, boylam.
Hava fotoğraflarının çekimi sırasında uçağın denizden ya da üzerinde uçulan arazinin ortalama yüksekliğinden olan yüksekliği.
Haritadaki bir ayrıntı küresini çevreleyen, genellikle bir uzaklık olarak tanımlanmış bölge.
Universal Transversal Mercatol Koordinatları
Gauss-Krüger projeksiyonunun evrenselleştirilmiş biçimi; meridyen dışında bir ölçek katsayısı olan 180 derece meridyenden başlayarak 6 derece boylam aralıklı, harita projeksiyonu.
UTM Projeksiyonu Koordinatları
Gauss-Krüger projeksiyonunun evrenselleştirilmiş biçimi; meridyen dışında bir ölçek katsayısı olan 180 derece meridyenden başlayarak 6 derece boylam aralıklı, harita projeksiyonu.
Kamera vb kayıt cihazları ile yeryüzeyi üzerindeki nesneler hakkında, görüntü elde etme ve bu görüntülerden bilgi çıkarma bilimi ve tekniği.
Uzayda üç koordinatı bilinen noktalara doğrultu ölçüleri yaparak, ya da bu doğrultuları fotoğraf üzerinde yapılan ölçülerden hesaplayarak uzaydaki bir noktanın koordinatlarının bulunması yöntemi.
Fotoğraf ya da görüntü çiftleri ile oluşturulmuş modellerde derinliklerin algılanması olayı ve yeteneği, stereoskopik görme.
Fotoğraf çiftleri ile oluşturulan, nesnelerin yada arazinin üçüncü boyutlarının da algılanabildiği, gerçeğin küçültülmüş bir benzeri, stereoskopik model, stereo model.
Üç boyutlu modellerden nesnelerin yada arazi parçasının boyutlarının ya da noktalarının konumlarının ölçülmesi, arazinin haritasının yapılması, stereoskopik ölçme.
Yalnız kenarlarının ölçerek üçgen ağlarının oluşturulması yöntemi, trilaterasyon.
Stereo modelde eşlenik nesnelerin, ya da ölçü markalarının, göz bazına dik yöndeki farklılığı, stereo görüşün tam olarak oluşturabilmesi için yok edilmesi gereken paralaks, düşey paralaks.
Paralel kolonlar arasında hava fotoğraflarının ortak alanının bulunması ve bu olgu, enine bindirme.
Diğer Haritacılık (Kartografya) Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Haritacılık (Kartografya) Terimleri Sözlüğü