Yansıma Eletromagnetik dalgalarının bir nesne tarafından geldiği ortama geriye gönderme süreci.
Yansıma Oranı Nesneye çarpan elektromagnetik dalgaların, dalga boyuna ve nesne türüne bağlı olarak yansıma oranı, nesnelerin yansıtma özelliği.
Yansıtıcı Elektro optik ve elektronik uzaklıkölçerler ile kullanılan ve ayrıntı noktalarına tutulan, bir çubuk üzerine yerleştirilmiş cihaz, reflektör.
Yapay Açıklıklı Radar Platformun hareket yönündeki çözünürlüğünün, anten boyunu yapay olarak uzatmak suretiyle arttırılmış mikrodalga algılama sistemi.
Yapay Renkli Film Kızılötesi renklere duyarlı filmler ile kaydedilmiş, doğal renklerle ilgisi olmayan renkli görüntü, yada fotoğraf, kızılötesi film.
Açıklamalarıyla 329 Haritacılık (Kartografya) Terimi
Yatay Açı Kesişen iki doğru parçasının, yatay düzlemdeki izdüşümlerinin oluşturduğu açı.
Yatay Fotoğraf Ölçü kameraları ile kamera optik ekseni yatay konumda iken çekilen fotoğraf; yersel fotogrametrinin normal çekimi durumu.
Yatay Kontrol Ağı Üçgenleme yöntemi ile koordinatları belirlenmiş, daha sonraki ölçmeler için dayanak oluşturan nirengi ve poligon noktaları kümesi, kontrol ağı.
Yatay Kontrol Noktası Konum koordinatları jeodezik yöntemlerle belirlenmiş, zeminde beton, çivi vb. ile işaretlenmiş, ayrıntı ölçmeleri dayanak noktası, kontrol noktası
Yatay Paralaks Stereo modelde ölçü markalarının göz bazı doğrultusunda farklılığı, noktaların yükseklikleri ile ilişkili ve yer yüksekliklerin ölçülmesi olanaklı kılan paralaks, stereoskopik paralaks, x-paralaksı.
Yeniden Örnekleme Sayısal görüntülerden, dönüklük ve ölçek değişikliği yaparak yeni bir görüntü elde etme işlemi.
Yer Bağlantılama Yer kontrol noktaları yardımı ile uydu görüntüleri üzerinde projeksiyon koordinat çizgilerinin çizilmesi.
Yer Eğriliği Projeksiyon düzlemi koordinatları ile fiziksel yeryüzeyinin çakıştırılması sırasında göz önüne alınan yeryüzeyi gerçekliği, küre yüzeyi eğriliği.
Yer Fotogrametrisi Bir yer noktasından çekilen fotoğraflarla çalışan fotogrametri kolu, yersel fotogrametri.
Yer Gösterme Kadastro ya da parselasyon planlarında olan ve arazide olmayan parsel köşe noktalarının arazide işaretlenmesi, aplikasyon.
Yer Kodlama Uydu görüntülerinin bir altlığı üzerine yeniden örneklenerek bir görüntü haritaya dönüştürme işlemi.
Yer Kontrol Noktası Fotogrametrik harita yapımında, hava fotoğraflarının çekiminden önce, arazide oluşturulan, fotoğraflarında görülebilecek şekilde işaretleri yapılan, koordinatları yer ölçme yöntemleri ile elde edilen temel dayanak noktaları.
Yer Konumsal Veri Yeryüzünde bulunan ve coğrafi konumu olan tüm veriler, konumsal veri.
Yer Küresi Yaklaşık küre biçiminde olduğu varsayılan ve ortalama bir yarıçap değeri ile tanımlanan yer, yeryüzü, yeryuvarı.
Yerel Koordinat Sistemi Başlangıç noktası ve eksenleri özel amaçla seçilmiş, iki ya da üç boyutlu koordinat sistemi.
Diğer Haritacılık (Kartografya) Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Haritacılık (Kartografya) Terimleri Sözlüğü