Zulümler, haksızlıklar, kıyımlar.
Çivi.
Yazılan düşünülen bir konunun en önemli noktası. İkinci Dünya Savaşında müttefik devletler bloğuna karşı Almanya, İtalya ve Japonya'nın oluşturduğu blok.
İkinci Dünya Savaşı'nda Müttefik Devletler ile savaşan ülkelerdir. Faşist yönetimi benimsemiş ve genellikle Birinci Dünya Savaşında istediğini alamamış devletlerdir.
2. Dünya Savaşındaki Mihver Devletler şunlardır:
- Almanya
- İtalya
- Japonya
- Bulgaristan
- Macaristan
- Romanya
Mihver Devletlerinin sayısı ittifak güçlerine göre epey düşüktür. Dünyayı kasıp kavuran mihvere karşı neredeyse bütün dünya birlik olmuştur.
Açıklamalarıyla 709 İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi
Savaş sırasında orduya yardım ve destek amacıyla toplanan silahlı halk gücü.
Bir milletin bağımsız ve hür bir şekilde yaşamasını ifade eder. Bir devletin iç ve dış işlerinde başka bir devlete bağlı olmadan milletin menfaatini düşünerek istediği gibi hareket edebilmesi.
Örnek: Bir ülkenin başında ister halkın seçtiği kişiler olsun, ister bir kral, padişah ya da sultan olsun. Eğer bu ülke kendi kendine yetebiliyorsa, devlet işlerine başka devletleri karıştırmıyorsa, başka devletler tarafından yönlendirilmiyorsa yani başka devlete bağlı değilse o ülke bağımsızdır ve dolayısı ile o millet de bağımsızdır.
Egemenliğin, yani devleti kuran, yöneten en üstün gücün, kişilere veya belli zümreye değil, doğrudan doğruya millete ait olmasıdır. Kısacası halkın kendisini yönetmesidir.
Örnek: Bir ülkenin başında halkın seçtiği insanlardan oluşan bir meclis (TBMM), bir kişi varsa (Cumhurbaşkanı) ve bu meclis ile başkan sürekli halk tarafından seçilerek belirleniyorsa, bu durumda egemenlik yani güç halkın elindedir. Halkın elinde olan bu güce milli egemenlik adı verilir. Milli egemenliğin olduğu ülkelerde demokrasi ve cumhuriyet yönetimi vardır.
Seçimler sonunda milletin çoğunluğunun gösterdiği yolun belirmesi. Cumhuriyet ve demokrasilerde millî (ulusal) irade yönetimin temelidir.
Birinci Dünya Savaşı'ndan yenik çıkmış Osmanlı Devleti'nin savaşı kazanan devletlerce paylaşılması sonucunda Misakımilli sınırları içinde ülke bütünlüğünü korumak, ulusal egemenliğe dayalı, tam bağımsız yeni bir Türk devleti kurmak için tüm milletçe girişilen savaştır. Kurtuluş Savaşı.
And, antlaşma, bağlaşma, sözleşme.
12 Ocak 1920'de İstanbul'da çalışmalarına başlayacak ve tarihe son Osmanlı Mebusan Meclisi olarak geçecek olan parlamentoyu oluşturan milletvekillerinin bir kısmına, Ankara'da bir eylem planı çerçevesinde çok önemli bir misak(yemin)tan söz edilmiştir. 28 Ocak 1920 tarihinde Misakımilli kabul edilmiştir. Bu misak ileride, Türk Kurtuluş Savaşı'nın siyasi programı ve cumhuriyet Türkiye'sinin dış politikasının dayandığı temellerden biri olacaktır.
(Kötü bir hareketi) dengi ile karşılama, aynı şekilde karşılık verme.
Dinsel, bilimsel veya diplomatik bir görev yüklenmiş kimselerden oluşan kurul.
Gösteri amacıyla veya bir olaya dikkati çekmek için genellikle açık yerlerde yapılan toplantı.
Terazi, ölçü, tartı.
Çağdaş.
Miras yoluyla iktidarı elinde bulunduran kişi ve ona bağlı kimselerce devletin yönetildiği rejim.
Monarşi yanlılarının siyasi öğretisi, tek erkçilik.
Motorla çalışan küçük deniz taşıtı.
Ayrı tutulma, kendisine uygulanmama.
Diğer İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimleri Sözlüğü