Eğitim Sitesi

Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü

Grave (İt.) Ciddi, Çok yavaş, ağırbaşlı tempoda.

Gravür Ağaç, taş veya metal bir levhanın oyularak işlenmesi ve bunun bir yüzeye basılması tekniği ya da bu teknikle yapılmış resim.

Grazioso Sevimli ince duygulu.

Grazioso (İt.) Sevimli ya da ince duygulu. Zarif, nazik, incelikli (çalış, söyleyiş.)

Grio Zenci Afrikası'nda gezgin şair ve müzisyenlere verilen ad.

Açıklamalarıyla 1164 Müzik-Dans Terimi

Grup Ortak özellikleri olan varlıklar, nesneler bütünü.

Güçlü Basit makamlarda dörtlü ile beşlinin ya da beşli ile dörtlünün birleştiği, diğer makamlarda ise eser icra edilirken geçici bir süre kalınan ses.

Güçlü Perde Türk müziğinde makamların dizilerinde dörtlü ve beşlilerin birleştiği ses güçlü perde veya güçlü ses denmektedir.

Güfte Kelime aslen Farsça olup "söz, kelam" anlamına gelmektedir. Türk Musikisinde sözlü bir eserin bestelenmiş manzum sözleri, bestelenmiş şiirin aldığı ad.

Gülay Uğurata 1972′de "Devlet Sanatçısı" unvanını alan ve uluslararası bir üne sahip olan piyanistimiz.

Gürlük Seslerin kuvvetli ve hafif olması. Sesin yüksekliği veya alçaklığı. Dinamik.

Gürültü Aralarında uyum bulunmayan düzensiz seslerin bütünü, patırtı, şamata.

Habanera (İsp.) Küba kaynaklı, zenci kökenli olduğu sanılan, İspanya'da yaygınlaşmış; dingin ancak güçlü bir ritmik dokusu olan dans. İki vuruşludur. Ritim özelliği, birinci vuruşun noktalı oluşudur.

Hâfız (Kur'an-ı Kerim'in tamamını ezberleyen kimse) Arapça' da "korumak ezberlemek" manasındaki "hıfz" kökünden türemiş bir sıfat olan "hâfız" (çoğulu, huffaz) sözlükte "koruyan, ezberleyen" anlamına gelip Kur'an'ın tamamını ezberleyene hâfız denilmiştir. Bazı rivayetlerde Kur'an-ı Kerim'in tamamını ezberlememiş olsa bile ahkamı konusunda geniş bilgi sahibi olanlara da "kurrâ" denildiği görülmektedir.

Hz. Peygamber (sav) bir hadislerinde "Sizin en hayırlınız Kur'an'ı öğrenen ve öğreteninizdir" buyurmuşladır. Kur'an öğrenimi ile ilgili teşviklerin çoğu onu sadece ezberlemeyi değil, manasını anlamayı, muhtevasına vakıf olup gereğince amel etmeyi amaçlamaktadır.

Kur'an'ı ezberleme müessesi Hz. Peygamber'den bu yana eksiksiz olarak süregelmiştir. Bu da Yüce Allah'ın Hicr suresi 9. ayetinin4 tecellisi olduğunu gösterir. Bu müessese kıyamete kadar da sürecektir.

Osmanlılar'da kıraat ilminde büyük bir gelişme olmuş ve binlerce hâfız yetişmiştir. Evliya Çelebi'nin verdiği bilgiye göre Amasya'da dokuz dârûlkurrâ vardı ve bunlardan sadece sultan Beyazıt Dârûlkurrâ'sında 300'den fazla hâfız bulunmaktaydı. Yine Evliya Çelebi'ye göre bu sayı İstanbul'da 3000'i kadın olmak üzere 9000 hâfız bulunmakta idi.
Cumhuriyetten bu yana Türkiye'de bulunan Kur'an kurslarının sayısı 5000'i aşmıştır. 1970'den bu yana Türkiye'de Kur'an kurslarında yetişen ve belge alan hâfız sayısı 30.000'den fazladır.

Osmanlı döneminde, bir çocuğun güzel sesli olduğu anlaşılınca hâfız olması için gerekli eğitim kurumuna verilirdi. Temayüz edenler, imparatorluğun her yöresinde tavsiye ile dersaadet'e (İstanbul'a) gönderilirdi. İstanbul'da musiki mahfillerine girerler ve usta müzisyenlerle dini ve lâdinî musiki meşk ederek ustalaşırlardı.

Hafif Türk müziğinde kullanılan otuz iki zamanlı bir usul.

Haka Yeni Zelenda'da, Maoriler'e özgü, konuşma eşliğinde oynanan bir halk dansı.

Hallelujah (Ing.) Sevinç çağrısı. Latin kilisesinde "Tanrıya Şükür" anlamındaki dua. Alleluia (Lat.).

Handglove Yumruk üzerinde dönmek.

Hane Türk müziğinde saz eserlerinin bölümlerinden her biri.

Hareket Vücudu oynatma, kıpırdatma veya kımıldanma.

Diğer Müzik-Dans Terimleri

İlk Sayfa ... 20 21 [22]23 24 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü