Sesin güç, gerilim ve gürlük olarak yoğunluğu.
Ara müziği. Bir yapıtın ana bölümleri arasında yorumlanan parça.
1- Başlangıçtaki anlamına göre, bir oyunun perdeleri arasında dekor değişmesine ve oyuncuların hazırlanmasına fırsat vermek için sunulan müzikli kısa oyun. Intermezzolar sonraları opera perdeleri arasında da oynanmıştır.
2- 16. yüzyılda acıklı bir yapıtın perdeleri arasına yerleştirilen güldürü niteliğindeki müziksel eğlence bölümleri. Opera buffa'yı doğurmuştur.
3- 19. yüzyılda operanın akışı içine yerleştirilen kısa senfonik parçalar (interlude). 3- Senfoni, konçerto ya da sonat gibi biçimlerde kısa bir bölüm.
4- Kısa ve bağımsız piyano parçası.
Giriş müziği.
Açıklamalarıyla 1164 Müzik-Dans Terimi
12 Ses tekniğinde diziyi ters çevirmek.
1- Türk müziğinde dizeğin birinci aralığındaki fa diyez 4 koma sesi.
2- Türk müziğinde birleşik makam.
Uluslararası Standart Meslek Sınıflaması
Huzurlu kırsal yaşamı yansıtan şiir, resim ya da bunlardan esinlenmiş müzik parçası. Idyll (İng.).
Sağına iki tane uzatma noktası konulan dörtlük notaya, "İki noktalı dörtlük" denir.
Anadolu'nun en eski saz örneklerinden biridir. Cura bağlama büyüklüğündedir. İki teli vardır. Zamanında çok yaygınlık kazanmıştır. Çiftetelli oyunu bu sazla çalındığı için adını iki telliden almıştır.
Biri güçlü, öteki zayıf, iki vuruştan oluşur. En çok kullanılan iki zamanlı ölçü "iki dörtlük" tür. Vuruş sayısı üstte, süre birimi olan "dörtlük" ise alta yazılarak gösterilir.
Burada karıştırılmaması gereken şudur. Bu bize, her ölçünün içinde "iki tane dörtlük değerinde" nota olacağını belirtir. "İki tane dörtlük nota" kullanılması şart değildir. Toplamı iki vuruş olacak şekilde notalar gruplanır ve yazılır.
İki zamanlı ölçülerde en çok kullanılan iki dörtlük olmasına rağmen, "iki ikilik" ya da "iki sekizlik" de sık sık görülür.
Bir sese göre, üst veya alttan bitişik derecelerine ikili denir.
Makamın ara ve asma karar sesi.
Eksik bir şeyi tamamlama, daha iyi duruma getirme, bütünleme, bitirme.
Tanrıya ve kutsal kişilere övgü içeren kutsal şarkı. Hymnos (Yun.)
Porteye sımayan notaları yazmak için kullanılan işaretlerdir. Portenin çizgi ve aralıklarına ancak dokuz nota yazılır. Portenin birinci çizgisinin altına bir nota, beşinci çizgisinin üstüne bir nota yazıldığı zaman porteye sığdırılan nota sayısı 11'e çıkar.
Daha yüksek bir kültür evriminden uzak kalmış olmaları yüzünden sanat müziği geleneği edinememiş toplum öbeklerinin uyguladığı müzik.
Kadın ve Erkek sesi olmak üzere ikiye ayrılır.
Kadın sesi; Soprano(İnce kadın ve ince çocuk sesleri), Orta kalınlıktaki kadın ve çocuk sesleri (Mezzo Soprano), Kalın kadın sesleri (Alto ve Kontralto), Erkek sesi ise; İnce erkek sesleri(Tenor), Orta kalınlıktaki erkek sesleri (Bariton), Kalın erkek sesleri(Bas) olmak üzere üçe ayrılır.
İğneli anlatım.
İş Sağlığı ve Güvenliği
Diğer Müzik-Dans Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü