Hareket Deşifresi Gösterilen ya da teknik terimler kullanılarak anlatılan bir aksiyonu, dansçının kendi bedeni ile tekrarlamak amacıyla çözümlenmesi.
Harmonica (Harmonika) Ağız mızıkası. Ağız orgu. Sesi, üflenince titreyen maden kamışlarla çıkar.
Harmonium Kamışlı org. 1810 yılında Fransız Grélé bulmuş. 1842 yılında Fransız Deboin geliştirmiştir. Piyanoya benzer. Kullanışlı ve sesi orgu andırır.
Harpa (ARP)
Harpanın atası olan on iki telli müzik aleti. Milattan 3500 yıl önceye ait Ur harabelerinin kazısında görüldü.
Karakterini değiştirmeden zamanımıza kadar gelen en eski müzik aleti harpadır. Fakat şekilce değişerek bugünkü çok sesli ve büyük müzik aleti olmuştur. Harpayı geliştirmekte Fransız Sébastienne Erar'ın büyük rolü oldu. Sébastienne Erar, alete piyano gibi pedal da ilave etti. Ton değişmelerinde önemli rol oynayan bu pedallar, yedi tane olup üçü sol ayak ve dördü sağ ayak içindir. Harpa ses ve şekil bakımından çok zarif görünüşe sahip olduğundan tercihen kadınlar tarafından çalınır. Orkestrada önemli rol oynar.
Gluck'un "Orfeo"sunda, Beethoven'in "Promethius" balesinde vardır. Bundan başka Spontini, Rossini, Boildieu, Berlioz en önemli eserlerinde kullanmışlardır.
(Fran. Harpe. Alm. Harfe)
Hece Bağı Ezgilerin söz kısmındaki heceleri birbirine bağlayan işarettir.
Açıklamalarıyla 1164 Müzik-Dans Terimi
Heterofoni (Yun.) Aynı melodik çizgiye eşzamanlı olarak, değişik çalgı ya da seslerle uyumlu notalar katmak.
Hız Çabukluk, sürat.
Hızlı Çalış Bir perküsyon çalgısı çalma tekniği; çalgıcı inanılmaz bir hızla, iki tokmak kullanarak çalgıya vurur.
Hicâz Klasik Türk Müziğinde dügah perdesinde karar kılan bir makam ve perde. Hicaz perdesi Türk müziğinde do diyez notasını andıran perdedir. Bu perde makamın yapısındaki en karakteristik perde olduğu için, makama da adını vermiştir.
Homophonie (Fr.) Aynı (tek) seslilik. Melodinin unison tarzda birlikte seslendirilişi, diğer birimlerin eşlikte kalışı.
Hücre Küçük nota öbekleri. Motif. Cell (İng.).
Hümanist İnsancıl.
Hümayun Türk müziğinde kullanılan basit bir makam.
Hüseyni
1- Türk müziğinde, dizeğin dördüncü aralığındaki mi perdesi.
2- Türk müziğinde en çok kullanılan basit makam.
Hüseyni Aşiran Türk müziğinde "mi" perdesinin adı.
Hüseyniaşiran
1- Türk müziğinde dizeğin birinci çizgisindeki mi sesi.
2- Türk müziğinde bir makam.
Hüzzam Klasik Türk müziğinde segah perdesinde karar eden bir makamdır. 16. yüzyılın dahi bestekarlarından Gazi Giray Han Hüzzam makamının ilk tarifini vermiştir. Hüzzam makamında elimizde bulunan ilk eser yine Gazi Giray Han'a ait bir peşrevdir. Neva'da Hicaz gösterek seyrine başlar. Gerdaniye'de asma kalışlar yapılır. Gerdaniye üzerine Buselik dizisi eklenerek genişletilirse Neva'da Hümayun gösterilmiş olur. Sonra Segah'ta Hüzzam dörtlüsü gösterilip karara Nim Hisar gösterilerek gidilir.
Hymn (İng.) İlâhi.
Impromtu (Fr.) Doğaçtan yorum anlamına gelmekle birlikte 19. Yüzyılda gelişmiş şarkı (Lied) biçiminde yazılmış parçalar için kullanılmıştır.
Improvisation Doğaçtan yorum ya da söyleyiş. Müziği hazırlıksız olarak içe doğduğu gibi, hem söyleme hem de yorumlama sanatı.
Diğer Müzik-Dans Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü