Volan Krank miline bağlanan madeni bir tekerlektir. Aynı zamanda kavramaya yataklık eder ve ilk hareketi vermeye yarayan volan dişlisini de üzerinde taşır.
Vuruntu Silindirde karışımın çok hızlı yanması ile meydana gelen çekiçleme şeklindeki vuruntudur.
Vuruntuyu önleyici Motorda kullanılan yakıtın vuruntuya dayanıklılık özelliğidir.
Xenon Far
Xenon farlar son dönemde orta-üst sınıf otomobillerde sıkça rastlanmaya başlayan bir aksesuar ise de, XENON tipi aydınlatma esasen otomobil sektörüne girmeden önce de çok uzun yıllardır değişik sektörlerde kullanılan bir aydınlatma türüdür.
Bu aydınlatma türüne ismini veren XENON esas itibariyle renksiz, kokusuz, ağır ve gaz formunda bir kimyasal elementtir (Atomik numarası 52, sembolü Xe). 1898’de keşfedilen Xenon gazının, aydınlatma amaçlı ilk kullanımı 1930’lara rastlamaktadır. Bu aydınlatma sisteminin Otomobil sektörüne girişi ise 1990’larda olmuş ve kullanımı giderek yaygınlaşmıştır.
Xenon aydınlatmanın özelliklerinden biri kısa mesafelerde yoğun bir ışık sağlaması olduğundan otomobillerde kullanımı giderek artmaktadır. Ayrıca Xenon farların normal farlara göre %15 oranında gün ışığına daha yakın bir ışıması mevcuttur ve bu nedenle xenon farlar standart farlara kıyasla sürücü için daha iyi ve net bir aydınlatma sağlamaktadır. Öte yandan xenon farlarda yansıma oranı standart farlara göre daha yüksek olduğundan, xenon fara sahip araçlar karşıdan gelen araçların sürücülerinin daha fazla gözünü aldığı söylenmektedir.
Yağ Filtresi Yağ filtreleri, kirlenmiş yağları ve motor çalıştığı sürece aşınmadan dolayı oluşan parçacıkları, motor ve transmisyondan uzak tutmak için kullanılır. Karbon zerrecikleri, toz ve pislikler, motorun çalışması anında yağa karışabilirler. Bu yabancı maddelerin bir kısmı kartere çöker, yağ süzgeci ve tapa mıknatısı tarafından tutulur. Daha küçük zerreler ise yağlama sistemine karışmadan filtre tarafından süzülerek sisteme zarar vermeleri önlenir. Motor yağlama sisteminin en önemli parçalarından biri olan yağ filtresi, motor yağının içinde bulunan dispersan katığının, motor içinde bulunan gelen korozyon ve zararlı maddeleri toplayarak karter dışında biriktirdiği yerdir.Bütün içten yanmalı motorlarda yağ filtresi mevcuttur. Hem filtrenin, hem de motorun mekanik ömrü açısından motora uygun yağ ve bu yağa uygun filtre kullanılmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca etkin bir filtreleme için yağın sıcaklığı da çok büyük önem Arz etmektedir.
Açıklamalarıyla 269 Otomobil-Araba Terimi
Yağ keçesi Yağ sızıntısını önlemek için, dönen millere gerekli şekilde yerleştirilmiş contadır.
Yağ pompası Motor yağlama sisteminde karterden yağı emerek, motorun yağlanacak parçalarına gönderir.
Yağ segmanı Pistonda alt segman veya segmanlardır. Silindirde yağın yanma odasına doğru çıkmasını önleyecek şekilde yapılmıştır.
Yağın incelenmesi Silindir duvarlarından aşağı süzülerek, kartere inen sıvı benzinin karterdeki yağı inceltmesidir.
Yağlama sistemi Hareketli motor parçalarına yağlama yağı sağlayan sistemdir.
Yağmur Sensörü
Yağmur sensörü, yağmur yağmaya başladığı zaman yağmurun hızını ve şiddetini ölçerek otomatik olarak sileceklerin çalışmasını sağlayan ve sileceklerin hızını ayarlayan sistemdir.
Ayrıca ıslanmış yollarda diğer araçlardan ön cama gelen sulu ve çamurlu damlacıklar da yağmur sensörünün çalışması için yeterlidir.
Yakıt deposu
Araçlar için ve özellikle de arabalar için araç içinde kaplayacağı yer çok önemli olduğu için her tipteki araç için değişik yakıt sitemleri tasarlanır. Hatta aynı model bir araba için bile değişik tipte yakıt sitemleri hem dizel hem de benzin kullanan motor tipine göre tasarlanabilir.
Otomobillerdeki yakıt tanklarını yapmak için 2 teknoloji kullanılır:
- Plastik Yüksek yoğunluktaki polietilen yakıt tankları. Bu teknoloji özellikle düşük emisyon oranı nedeniyle gün geçtikçe daha çok kullanılmaktadır.
- Metal (çelik ya da alüminyum) yakıt tankları.
Yakıt fıskiyesi Karbüratörde bir boru olup, şamandıra kabından hava boğazına benzin akıtır.
Yakıt ölçme çubuğu Karbüratörde ana emme fıskiyesine yakıt geçiren ana meme deliğini büyütüp küçülten parçadır. Bu sistem yardımıyla motorun çeşitli çalışma şartları için, değişik oranlarda karışım sağlanır. Uç kısmı farklı çaplarda yapılmış bir çubuktur.
Yakıt pompası Yakıt sisteminde benzini, benzin deposundan karbüratöre basan pompadır.
Yakıt püskürtme sistemi Karbüratörsüz bir yakıt sistemidir. Yakıtı yüksek basınçla emme manifolduna veya silindirlere püskürtür.
Yakıt sistemi Otomobilde motorun silindirlerine yanabilecek şekilde buharlaşmış yakıtla, hava karışımı gönderen sistemdir. Yakıt sisteminde yakıt deposu,yakıt boruları,yakıt göstergesi, karbüratör,yakıt pompası ve emme manifoldu vardır.
Yanma Motorda hava-yakıt karışımının hızla yanmasıdır.
Yanma odası
Silindirin üzerinde ve silindir kapağında bulunan, hava-yakıt karışımının yandığı yerdir.
Yanma odası, motor silindirinin içinde pistonların hareket ettiği silindir şeklindeki boşluktur. Üst kısmı silindir kapağı ile kapatılır. Silindir kapağı içinde bulunan bujilerin ateşleme yapan kısımları yanma odası içindedir.
Yanma odasında yanma olduktan sonra yakıttaki kimyasal enerji önce ısı enerjisine dönüştürülür. Ortaya çıkan ısı enerjisi piston biyel mekanizmasıyla da mekanik enerjiye çevrilir.
Yaprak yay Çelik levhalardan, farklı uzunluklarda yapılarak birbiri üzerine konulma suretiyle meydana gelen yaydır.
Diğer Otomobil-Araba Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Otomobil-Araba Terimleri Sözlüğü