Eğitim Sitesi

Online Otomobil-Araba Terimleri Sözlüğü

Hidrolik Su veya başka bir sıvı basıncıyla işleyen (makine, cendere vb.)

Hidrolik Fren Fren pedalına basıldığı zaman fren pabuçlarını, fren kampanalarını hareket ettirmek için hidrolik basınç kullanan fren sistemidir.

Honlama Zımpara taşının silindir veya burç içinde döndürülerek talaş kaldırma işlemidir.

Isı kontrol klapesi Motorun egzoz manifoldunda ısıyla çalışan termostatik bir supaptır. Motorun sıcaklığına göre emme manifoldunu ısıtır.

Isıtma bujisi Kızdırma bujisi olarak da adlandırılan bu sistem, dizel araçların soğukken kolay çalıştırılabilmesi için kullanılan bir düzenektir.

Açıklamalarıyla 269 Otomobil-Araba Terimi

İç güç Motorun silindirleri içinde meydana gelen güçtür.

İçten yanmalı motorlar Benzinli ya da dizel motorlar gibi, yakıtın güç oluşturmak amacıyla içeride yanması prensibine dayanan motor türüdür. Dıştan yanmalı motorlarda ise, yakıt, motor için gerekli gücü sağlamak amacıyla motor bloğunun dışında bir bölmede yanma gerçekleştirir. Örneğin eski lokomotiflerde kullanılan buharlı motorlarda gücü sağlayacak olan buhar, yakıt veya kömürün ayrı bir kapta yakılması sonucu açığa çıkarılır.

İki zamanlı çevrim İki piston stokunda iş meydana getiren motor çevrimidir. Emme, sıkıştırma, iş ve egzoz zamanları motorun iki kurşunda yani krankın bir devrinde olur.

İlk hareket motoru Marş motoru.

İş Karşı kuvvete rağmen cismin yer değiştirmesi, kilogram metre veya ayak-pound'la ölçülür.

İtici Supap iticisi.

İtici çubuğu İ tipi motorlarda supap iticisiyle külbütör manivelası arasındaki parçadır.

Jikle mekanizması Benzinli motorlarda, motorun soğukken ilk çalıştırılması sırasında kullanılır. Karbüratörlü eski tip motorlarda rastlanan bu sistem, mekanik yani elle kumanda edilen ya da elektronik yani kendiliğinden devreye giren şekillerde bulunabilir. Prensipte jikle, karbüratörün hava kelebeğini kapatmak veya iyice kısmak suretiyle karışıma giren hava miktarını azaltırken, yakıtın akısını hızlandırıp zengin karışım elde edilmesini sağlar. Jikle, motor ısındığında elle veya elektronik olarak devre dişi bırakılarak, benzin harcamasının artama sinin ve aracın aşırı zengin karışım nedeniyle boğulmasının önüne geçilir.

Kam mili Bir dişli veya zincir yardımıyla krank milinden haraket alır.

Kama dişi Bir mil üzerine ya da delik içine yarık veya kanal şeklinde çevre üzerine açılmış dişlerdir. Kavrama milinin kamalı mili ve üzerine geçen ortası kamalı balatalı disk örnek olarak gösterilebilir. Bunların her ikisi birlikte döner.

Kapış pompası Karbüratörde kapış devresinin gaz kelebeğine bağlanmış bir parçasıdır. Gaz kelebeğine ani olarak basıldığı zaman karışımı kısa bir an için zenginleştirir.

Karbondioksit Yakıtın yanması sonucu meydana gelen gazdır.

Karbonmonoksit Çalışan bir benzin motorundan çıkan zehirli bir gazdır.

Karbüratör Yakıt sisteminde hava ile benzini, motorun ihtiyacına göre muhtelif oranlarda karıştıran ve benzini atomize eden bir düzendir.

Kardan mili Güç aktarma organlarında hareketi vites kutusundan, diferansiyele ileten bir mildir.

Diğer Otomobil-Araba Terimleri

İlk Sayfa ... 4 5 [6]7 8 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Otomobil-Araba Terimleri Sözlüğü