Eğitim Sitesi

Online Sanat Terimleri Sözlüğü

Ters Perspektif

Resim sanatında kaçış noktasının, betilerin ardında ve ufuk çizgisi üzerinde değil, betilerle seyirci arasında yer aldığı perspektif türü. Böyle bir perspektifte betilerin seyirciye göre daha uzakta olan kesimleri küçük görüneceklerine, aksine daha irileşirler. Bu nedenle betimlenen nesneler gerçektekinin tam tersi bir görünümde resmedilmişlerdir. Ters perspektif Ortaçağ boyunca hem Batı, hem de Doğu sanatında egemen olmuştur. Batı'da Rönesans'la birlikte ortadan kalkar.

Tevrat

Musa peygambere bildirilen Allah'ın buyruklarını kapsayan, İbranîlerin din kitabı.

Tezhip

Yaldız ve boya kullanılarak kâğıt üzerinde yapılan her tür bezeme işi.

Tezyinat

Osmanlıcada hem bezeme, hem de süsleme kavramları karşılığında kullanılan sözcük. Bir şeyi güzel göstermek için üzerine yapılan şekiller. Bezekler, süsler.

Açıklamalarıyla 1044 Sanat Terimi

Theatron

Antik Yunan tiyatrosunda yarım daire biçimli oturma bölümü.

Tıpkıbasım

Sanat değeri taşıyan eserlerin kopya yöntemiyle çoğaltılması.

Tifdruk Baskı

Özgün baskı resim tekniklerinden biri olan gravürün ticari biçimidir.

Tint

Bir renge onu daha açık yapmak için beyaz eklendiğinde ortaya çıkan renk bir "tint" tir.

Tipografik Baskı

Tipografik baskı tekniğinde; fotoğraf, illüstrasyon, yazı, sembol vb. görsel unsurlar için "klişe" adı verilen ve genellikle çinko, magnezyum ya da bakırdan üretilen kalıplar kullanılır.

Tipoloji

Bir sanat dalında ya da onun belirli bir alanındaki tüm yapıtların ya da yapıtı oluşturan tek tek ögelerin incelenerek, tiplerin belirlenip gerçek örneklerin bunlara göre sınıflanması işlemi. Örneğin, resim sanatında tüm Rönesans Madonna'larının bir tipolojisi yapılacabileceği gibi, mimarklıkta da Mardin konutlarının pencere tipolojisi oluşturulabilir.

Ton

Boyalı bir cismin planlarının aydınlık ve karanlık dereceleri. Nesnelerin çeşitli bölgeleri birbirleriyle karşılaştırıldıklarında, aralarındaki açıklık ve koyuluk farklarına ton denir.

Tonoz

1. Örgü teknikleri kullanılarak inşa edilmiş, bir kemerin aralıksız devam etmesiyle oluşan, kagir, eğrisel yüzey ya da yüzeylerden oluşan mimari örtü sistemi.

2. Taş ya da tuğladan örülerek meydana gelen bir mimari örtü elemanı. Biçimine göre beşik tonoz, aynalı tonoz, çapraz tonoz, kaburgalı tonoz, yelken tonoz gibi adlar alır.

3. Bir kemer gözünün aralıksız olarak devam etmesiyle meydana gelen örtü biçimi.

Toplumsal Çerçeve

Bir yapıtın içinde gerçekleştirildiği sosyal veya tarihsel ortam. Tüm sanatçılar etkileşim içinde oldukları değerleri ve gelenekleri olan sosyal çevrelerde çalışırlar. Bir sanat yapıtının içinde gerçekleştirildiği koşullar üzerine düşünmek üç açıdan önemlidir. İlki , onu gerçekleştiren sanatçı veya içinde yaratıldığı kültür hakkında bilgi edinmemizi sağlamasıdır. İkinci olarak gözden kaçırmamız gereken bir nokta, bir yapıta baktığımızda veya ondan bir şeyler öğrendiğimizde, bunların içinde yaşadığımız zaman, deneyimlerimiz ve inançlarımız nedeniyle önyargılı olabileceğinin bilincine varmaktır. Bizim yorumumuz, resmin yaratıldığı devirdeki yorumdan oldukça farklı olabilir. Üçüncü olarak, bir yapıtın bir kitapta yer alan imgesinin, gerçekleştirildiği yapı içerisinde olduğundan da, halkın izlemesi için konduğu müzeden de farklı algılanacağıdır. Bir sanat eserinin içinde yer aldığı güncel kapsam da bizim onun hakkında ne düşündüğümüz üzerinde belirleyici olabilir.

Topografik Resim

Özellikle kent görünümlerini, tarihsel yapıları, arkeolojik kalıntıları ve doğal görünümlerini betimleyen resim ya da oymabaskı türü, manzaradan ayrılan yanı, kişisel izlenime ve yoruma yer vermeden genelde belgelemeye yönelik olmasıdır.

Topografik Sanat

Doğada büyük boyutlu topografik değişiklikler yaparak yapıtlar oluşturmaya yönelen sanat dalı. Topografik sanatçılar, genellikle inşaat makineleri kullanarak, yapay yeryüzü şekilleri yaratmaya çalışırlar. 1960'larda beliren topografik sanat, özellikle ABD'de izleyiciler bulmuştur. (Topgraphical Art)

Topografya

Bir kara parçasının doğal engebe ve özelliklerini kâğıt üzerinde çizgilerle gösterme işi.

Toprak Boya

Renkli taş ya da toprağın öğütülmesiyle elde edilen doğal boya. Maden oksitlerini içerir. Günümüzde sentetik boyaların belirişi sonucunda artık pek kullanılmamaktadır. (Earth Colour)

Toraman

Tombul, iri yapılı, genç irisi.

Torso (Tors)

Bir figürün gövde heykeli. Kollar, bacaklar ve baş dışında kalan insan gövdesinin heykeli.

Transept

1. Örtü sisteminde nefleri dik açı ile kesen ve altyapıya da yansıyan birim. Kiliselerde apsisin önünde nefleri dik olarak kesen uzun mekân. Kilisenin planını bir haç biçimine sokan bu mekânda, kral galerisi ve kilise orgu da yer alır. Bazı kiliselerde haç biçimli planın doğusunda da ek bir transept bulunur.

2. Kilisede esas nefi dik olarak kesen plana bir haç biçimi veren nef.

Diğer Sanat Terimleri

İlk Sayfa ... 47 48 [49]50 51 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Sanat Terimleri Sözlüğü