Bir devletin yürütme kurumu.
Devletle ilgili.
"Ordu-yı Hümayun sefere çıktı.(Devletin, padişahın ordusu sefere çıktı.)
Kimlik.
İnsan neslinin devamlılığını sağlayan çeşitlerden her biri.
Açıklamalarıyla 1105 Sosyal Bilgiler Terimi
Bireylerin, toplumsal kümelerin veya toplumların ırk özelliklerinden dolayı eşit olmayan işlemler karşısında bırakılmaları, ayrı tutulmaları, dışlanmaları, sınırlandırılmaları veya üstün tutulmaları.
1. Herhangi bir kuruluş ya da devlet düzeninde eskimiş ya da bozulmuş olan durumları daha iyi hale getirmek için yapılan değişiklik, düzeltme ve iyileştirme. Reform.
2. Osmanlı Devleti'nde gerileme döneminden itibaren zaman zaman Batı örnek alınarak yapılan yenileşme çabalarına verilen ad.
Yeni bir şey ortaya çıkarma, keşfetme, bulma.
Deneysel sonuçlara dayanarak yapılan çıkarsamaların deney sırasında meydana gelenleri doğru olarak yansıtmama olasılığı.
Kayıtlı iletişim belgelerine dayalı araştırma.
Lise derecesindeki eğitim kurumu.
Genel anlamda yönetim. Belli bir amacın gerçekleştirilme- si için kurulan örgü veya bir amaca ulaşmak için yürütülen planlı insan faaliyetidir.
Siyasal veya toplumsal öğreti oluşturan, bir hükümetin, bir partinin, bir grubun davranışlarına yön veren politik, hukuki, bilimsel, felsefi, dinî, moral, estetik düşünceler bütünü.
Nedenselliği bireysel örneklere ya da olaylara dayanarak açıklamaya çalışan model.
Bir ülkede üretilen bir malın, yabancı ülkelere döviz karşılığında satılmasına denir. İhracatın diğer bir adı da dışsatımdır ve ithalatın karşıtı olarak da tanımlanabilir.
1. İyilik etme, iyi davranma.
2. Bağışlama, bağışta bulunma.
Bir ülkenin siyasal, sosyal ve ekonomik yapısını veya yönetim düzenini değiştirmek amacıyla kanunlara uymaksızın cebir ve kuvvet kullanarak yapılan geniş halk hareketi, devrim.
Gereksiniz, güçlü istek.
Köy ve mahallelerde muhtar başkanlığında görev yapan kurul.
Herhangi bir konuda ileriyi düşünerek ölçülü davranma, sakınma.
1- Bir yerde oturma, ikamet etme. 2- Oturulan yer, konut.
Diğer Sosyal Bilgiler Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü