Büyük makam sahipleri tarafından kendi emirlerindeki memurlara emir niteliğinde yazılan bildiri.
1.Genellikle devlet hizmetinde belirlenmiş genel kurallar ve işleyiş ilkelerine göre çalışan görevliler grubudur. Aşağıdan yukarıya doğru piramit özelliğinde hiyerarşik bir örgütlenme yapısı vardır. Bürokratlar baştaki yöneticilere göre değil, var olan sisteme ve kurallara uygun olarak çalışırlar. 2.Devletle ilgili işlerin yürütülmesinde yönetimin aşırı ölçüde etkili olması.
Devlet dairesinde çalışan üst düzey görevli.
Büyük Selçuklu Devleti'nde sultanlara danışmanlık yapan kuruldur.
Açıklamalarıyla 1888 Tarih Terimi
Anadolu Selçuklu Devleti'nin kurucusu, Kutalmış oğlu Süleyman Şah'ın, Suriye emiri Tutuş ile Halep yakınlarında yaptığı savaştan sonra ölümü üzerine gömüldüğü yerdir.Süleyman Şah atı ile Fırat Irmağı'nı geçerken atından düşmüş ve savaş zırhlarının ağırlığı nedeniyle yüzemeyerek boğulup ölmüştür. Fırat Irmağı kıyısındaki bu yer 20 Ekim 1921 tarihinde imzalanan Ankara Antlaşması ile Türkiye'ye verilmiştir. Bu bölgeye kurulan bir baraj nedeniyle, mezarın sular altında kalmaması için, bir başka yere taşınmıştır. Bu yerde Türk Bayrağı çekili tutulmakta ve Türk askerleri nöbet tutmaktadır.
Arap tarihinde İslamlığın doğuşundan önceki dönem. Hz. Muhammed'in peygamberliğinden hemen önceki dönem. (İlk cahiliye: Hz. Nuh ve Hz. İbrahim'in peygamberliğinden önceki devirler.)
İslamiyet'in ortaya çıkışından önceki zamanlara İslamcı çevrelerin verdiği addır.
Olabilir, olur anlamında Arapça bir sözcüktür. Özellikle Şeyh-ül İslamın fetvalarında İslam hukukunca (fıkıh) yapılmasında sakınca ve engel olmayan eylemler için kullanılırdı.
Şairlerin devlet büyüklerine yazdıkları methiyeler karşılığında aldıkları para ve hediyelere caize denirdi. Sile deyimi de caize ile aynı anlama gelirdi.
Alevilik, Mevlevilik gibi tarikatlarda yol kardeşine verilen addır.
1- Yabancı ülkelerden kaçırılıp özgürlükten yoksun edilen, alınıp satılabilen, her konuda efendisinin isteklerine bağlı bulunan genç kadın. 1847'de çıkarılan bir yasa ile yasaklanmıştır.
2- Savaşta tutsak alınmış ya da para ile satın alınmış kız ve kadın. Bunlar özel bir eğitim görür ve genel hizmetlerde kullanılırlardı.
Savaşla ilgili silâh ve araçlar. Mühimmat.
1- Savaş araç ve gereçlerini mevzilere ve tabyalara gönderen ordu sınıfına verilen unvan. Bugünkü ordonat (ordu donatım) deyiminin karşılığı.
2- Osmanlı Devleti'nde Kapıkulu yayalarının silahlarını üreten, onaran ve bakımını yapan, savaşta askerlere silah ve cephanesini ulaştıran kapıkulu yayalarından geri hizmette bir askeri sınıftır. II. Mehmet zamanında kurulmuş ve 1826 yılında Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılması ile ortadan kaldırılmıştır.
Savaş silâh araç ve gereçlerinin muhafaza edildiği yer. amanla cephane şeklini almıştır.
Kendilerine tımar ve zeamet verilen dirlik sahiplerinin dirlik gelirleri oranında beslemek zorunda oldukları tam donanımlı atlı askerlerdir. Türk kökenlilerden seçilen bu askerler barışta iç güvenlikten sorumlu olup, savaşta dirlik sahibinin komutasında Osmanlı ordusunun eyalet askerlerine katılırlardı.
Padişah I.Selim (Yavuz) zamanında Turhal'da mehdilik savı ile ortaya çıkan ve Anadolu halkının Osmanlı Devlet yönetimine karşı tepkilerini örgütleyerek 1514'de ayaklanan, Bozoklu Derviş Celal ve adamlarına verilen addır. Sonradan, devlete karşı halkın düzenlediği eylemlere katılanlara da bu ad verilmiştir.
Celali isyanları, 16. ve 17. yüzyıllarda, Osmanlı yönetimindeki Anadolu'da Yavuz Sultan Selim döneminde başlayan ve IV. Mehmed dönemine kadar devam eden zaman zarfında devlete karşı ekonomik, sosyal, askerî ve siyasi nedenlerle ayaklananlara verilen addır.
Büyük Selçuklularda Celaleddin Melikşah döneminde eski İran takvimi esas alınarak mali işlerde kullanılmak üzere hazırlanmıştır. Güneş yılı esasına göre hazırlanan bu takvimde "nevruz" yılbaşı olarak kabul edilmiştir.
Askerlik ödevini yapmaya çağırma.
Mahkemede oturum. Aralıksız yapılan toplantı.
Diğer Tarih Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Tarih Terimleri Sözlüğü