Eğitim Sitesi

Online Tarih Terimleri Sözlüğü

Aksakal Köyün, mahallenin, bir topluluğun İhtiyar Heyeti'nden olan kimse. Sözü dinlenen, tecrübeli, yaşlı kişi.

Akvam Kavim, millet.

Alacahöyük Çorum'a 45 km. uzaklıkta, Alaca ilçesi höyük köyü yerleşim alanı içerisinde yer alan Alacahöyük; görkemli sfenksli kapısı, ilginç mimarlık eserleri ve mahalli müzesiyle, Boğazköy ve Yazılıkaya'yı ziyaret edenler için aynı gün gezilebilecek önemli bir arkeolojik ören yeridir. Boğazköy'e 34, Ankara'ya 210 km uzaklıktadır.

Alafranga 1.Frenklerin töre, adet ve hayatına uygun, Frenklerle ilgili. 2.Avrupa uygarlığını benimsemiş, Avrupa

Alak Pıhtılaşmış kan. İnsanın yaratılış safhalarından olan aşılanmış yumurta, hücre, embriyo

Açıklamalarıyla 1889 Tarih Terimi

Alaturka Eski Türk gelenek, görenek, adet ve hayatına uygun.

Alay Onluk kuruluş düzenini benimseyen bir çok orduda; mangalar takımları, takımlar bölükleri, bölükler taburları ve taburlar alayları oluşturur. Destek kıtaları ile birlikte kendi kendine yeterli bir birliktir. Komutanları albay rütbesindeki subaylardır.

Alaylı Osmanlı Dönemi'nde mektepten değilde çekirdekten yetişen askerlere denir.

Alem Bayrak.

Alemdar Bayraktar. Bayrak taşıyan.

Alevilik Hz. Ali'ye bağlı olan mezheplerin ortak adıdır. Hz. Muhammed'den sonra gelen üç halifeyi tanımayan, kendilerine ehli beyt adını veren bir mezheptir. Anadolu Aleviliği, Yesevilikten kay-naklanır ve Ural-Altay Kültürünün derin izlerini taşır. Bir başka deyişle, Anadolu Aleviliği İslam'ın Türk yorumudur. Anadolu Alevilerini, Sünni ve Şii Müslümanlardan ayıran en önemli özellik; namaz, oruç ve hac gibi ibadetler yerine Cem Törenleri yapmaları, Kerbela Katliamı'nda öldürülenlerin anılarına 12 gün su içmeyerek oruç tutmalarıdır. Cem törenleri bir ibadet olmanın yanı sıra, topluluğun ekonomik, toplumsal, hukuksal ve bireysel sorunlarının tartışılıp çözülmeye çalışıldığı sazlı, sözlü yıllık toplantılardır.

Alişar Yozgat İli'nde, Alişar Köyünün kuzeyindeki höyüktür. MÖ:5500 yıllarında, Kalkolitik (Bakır) Çağı'ndan başlayarak, Erken Tunç Çağı'nı, Hitit, Frig, Med, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarını kapsayan bir dönemle ilgili bulgulara rastlanmıştır. Anadolu'nun özellikle tarih öncesine ışık tutan önemli merkezlerden biridir.

Alp Büyük işler başarmış ve halk tarafından sevilen kimse, yiğit, kahraman.

Alpagu Alpagut da denir. Göktürk'lerde yiğit, kahraman. Düşmana saldıran, yakalanmayan asker veya subay. Bir subay rütbesi.

Alplik Alplik; yiğitlik, kahramanlık, yüreklilik, savaşçılık gibi anlamlara gelir.

Alp, eski Türklerde askerlere de denirdi. Aynı zamanda hükümdar ve komutanların isimlerinde de alp bulunabilirdi. Bu gücü ve yiğitliği simgelerdi. Örneğin, Büyük Selçuklu Hükümdarı'na Alp Arslan, Gazneliler Devleti'nin kurucusuna Alp Tegin denmiştir.

Altı Bölük Halkı Osmanlı Devleti'nde Kapıkulu süvarilerine verilen addır. Bunlar, Sipah, Silahtar, Sağ Ulufeciler, Sol Ulufeciler, Sağ Garipler, Sol Garipler adıyla altı bölüğe ayrılmışlardır. Komutanlarına da Altı Bölük Ağası denilir.

Altı Ok Cumhuriyet Halk Partisi'nin ve yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin yönlendirici ilkelerini belirten simge. Bu altı ilke cumhuriyetçilik, milliyetçilik, halkçılık, devletçilik, laiklik ve inkılapçılıktır. CHP'nin 1931 Kurultayı'nda benimsenen altı ilke1937'de anayasaya alınmıştır.

Altı-Yedi Eylül Olayları Eylül 1955'te patlak veren ve özellikle Rum vatandaşlarımıza yönelik saldırılar biçimine dönüşen olaylardır. 6 Eylül günü Selanik'te Atatürk'ün evinin bombalandığı haberi üzerine başlayan olaylar sonucunda beş binin üzerinde ev ve işyeri tahrip edilmiştir.

Altın Elbiseli Adam Kazakistan'ın başkenti Alma-Ata yakınındaki Eşik kazılarında mezarı bulunan bir Türk tiginine tarihçilerin verdikleri isim. Mezarda tiginin altın zırhı da bulundu. Onun bir Türk tigini (prensi) olduğunu aynı mezarda bulunan bir kabın üzerindeki yazılardan anlıyoruz.

Altyapı İnsanın üretime yönelmiş çaba ve bilgisini, üretimde kullanılan araçlarla, üretim yöntemlerini ve üretim ilişkilerini içine alan ekonomik temel için kullanılan genel kavram.

Diğer Tarih Terimleri

1 2 [3]4 5 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Tarih Terimleri Sözlüğü