Eğitim Sitesi

Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü

Uzay Hızı

Bir cismin uzay içinde saniyede aldığı yol.

Uzay Koloni ve Savunma Bilimi

Uzay koloni ve savunma bilimi, yeryüzünde, başka bir gezegen ya da gezegen benzeri bir yerde koloni kurmak ve onu sürdürmeyi başarabilmek için gerekli bütün bilim dallarını kapsayan bilimdir. Uzay kolonisinin kurulması ve taşınması ile bunun için en uygun yerin belirlenmesi, hayatta kalma ile ilgili her türlü bilimsel çalışma, kolonide yaşayanların sağlığı, uzayda tarım, enerji, ham madde gibi gereksinimleri, üretim ve ekonomi bu bilimin ilgi alanına girmektedir.

Koloni savunma bilimi ise gerek Dünya'nın gerekse uzay kolonisinin doğal ve doğal olmayan tehlikelere karşı korunmasını içeren bir bilimdir. Doğal tehlikelere örnek olarak yaklaşan bir gök taşını veya koloni civarındaki bir süpernova patlamasını ya da yakındaki bir yıldızda meydana gelen aktivite kaynaklı yüksek enerjili ışınımları verebiliriz.

Uzay Mekikleri

Dünya'nın ilk yeniden kullanılabilen ve büyük uyduları bile taşıyabilen uzay araçlarıdır. Uzay mekikleri roketler gibi yükselir, tıpkı uzay gemileri gibi yörüngede manevralar yapar ve bir uçak gibi yere tekrar iner.

Aktif olarak kullanılan uzay mekiklerine örnek olarak; Discovery , Atlantis , Challenger mekiklerini verebiliriz.

Uzay Sondaları

Bir gezegeni veya bir gök cismini incelemek için ona gönderilen; yakınında uçma, çarpma, yörüngesinde dolaşma veya üzerine inme gibi görevleri yerine getiren araçlardır.
Örnek olarak; Spirit ve Opportunity, Mars'ın yüzeyine jeolojik çalışmalar yapmak için indirilen birbirinin ikizi iki araçtır. Spirit, 4 Ocak 2004 tarihinde, Opportunity ise 25 Ocak 2004 tarihinde Mars yüzeyine başarıyla indirilmiştir.

Açıklamalarıyla 543 Uzay ve Astronomi Terimi

Uzay Teknolojisi

Uzay teknolojisi, uzaya gitme, uzaya insan gönderme, uzay uçuşları ve geri dönüşü gibi kavramları kapsar. Hava tahmini, GPS, uydu televizyonu gibi günlük kullanımdaki teknolojiler de uzay teknolojisi ile ilgilenir.

Üst Geçiş

Günlük hareketi sırasında bir gök cisminin, günlük çemberinin en büyük çevren yüksekliğine sahip olan noktasından geçişi. Bu nokta gözlemcinin öğlen çemberi üzerindedir. Bu nedenle buna öğlenden üst geçiş de denir. Yıldızların meridyenden en büyük yükseklikteki geçişi.

Üst Kavuşum

İç gezegenlerin Yer-Güneş-Gezegen olmak üzere bir doğrultuya gelmeleri.

Üstnova

Parlaklığı birden bire 19 kadir yöresinde değişerek parlayan değişen yıldız türü. Süpernova.

Van Allen Kuşakları

Yer'in manyetik alanının Güneş tarafından fırlatılan yüklü ve kozmik parçacıkları yakalaması ile meydana gelen ışınım kuşağı.

Venüs Gezegeni

- Güneş'e ikinci Dünya'ya en yakın gezegendir.
- Kütlesi ve boyutları bakımından Dünya'ya çok benzer bu nedenle Dünya'nın kız kardeşi denir
- Güneş sisteminin en sıcak gezegenidir.
- Güneş ışığını çok iyi yansıtır.
- Atmosferde çok yoğun karbondioksit vardır.
- Güneş ve Ay'dan sonra gökyüzünün en parlak gök cismidir. Halk arasında akşam yıldızı, sabah yıldızı yada çoban yıldızı olarak adlandırılır.
- Diğer gezegenlerin aksine kendi ekseni etrafında saat yönünde döner.

X-Işınları

0,01 ile 10 nanometre arasında dalga boyuna sahip ışınlardır (bir atomun boyu kadar). Alman fizikçi Wilhelm Conrad ROENTGEN (Vilhelm Konred Röntgın) tarafından keşfedilmiştir. Sınıflandırmada nereye ait olduklarını bilmediği için onlara X-ışınları adını vermiştir. X-ışın kaynakları X-ışın lambaları, X-ışını tüpleri ve metal bir hedefe çarpan hızlı elektronlardır. X-ışınları yumuşak maddelerin içine nüfuz edebilir.

Yakın Odak

Görsel veya fotoğrafik çalışılabilecek en yakın yer cisminin odaklanabileceği en yakın uzaklıktır.

Yansıtmalı Teleskop

Objektifi ayna olan teleskop. Aynalı teleskop.

Yapay Uydu

İnsanlar tarafından yapılarak Dünya'nın ya da başka bir gök cisminin etrafında yörüngeye oturtulan cisim.

Yapay Uydular

Belli bir amaç için tasarlanan ve bir gezegenin yörüngesine oturtulan araçlardır. Haberleşme uyduları, uzaktan algılama uyduları, meteoroloji uyduları, keşif (casus) uyduları, atmosfer araştırma uyduları, seyir uyduları, arama ve kurtarma uyduları v.b yapay uydu çeşitleri olduğu gibi astronomik amaçlı uydular da vardır. Astronomik amaçlı üretilen uyduların tüm amacı gözlem yapmaktır. Bu nedenle astronomik yapay uydulara Uzay Gözlemevi de denir.

Yaşanabilir Bölge

Bir gezegen sisteminde yaşamın oluşabileceği koşulların ortaya çıkabileceği koşullara sahip olan bölge.

Yaz Dönencesi

Güneş'in gökyüzünde yaptığı görünen yıllık hareketinde, kuzeyden güneye dönüş yaptığı yer. Bu yerin Ekvator düzlemine göre açısal uzaklığı 23°27' dır. Dönüş, 21 Haziran'da olur.Günler bu tarihten sonra kısalmaya başlar.

Yeğinlik

Birim alandan, birim zamanda geçen enerji miktarı.

Yeniay

Yarıdan azı görülen Ay veya gezegen evresi. uzanım açısının 90°' den küçük olması halinde oluşur. Hilâl.

Yer Benzeri Gezegen

Dış yapıları, büyüklük ve kütleleri Yer'e benzeyen gezegenlerden her biri.

Diğer Uzay ve Astronomi Terimleri

İlk Sayfa ... 23 24 [25]26 27 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü