Eğitim Sitesi

Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü

Sera Etkisi Bir gezegen atmosferinin dışarı giden kırmızıöte ışınları tutması sonucu yüzey sıcaklığının artması olayı.

Seyir Uyduları Seyir uyduları, araçların yönlendirilmesinde kullanılır. Okyanusun ortasında veya kara parçasının olmadığı bir yerde, nerede olunduğu dışarı bakılarak anlaşılmamaktadır. 1950'lerin sonlarına doğru gemilerin herhangi bir zamanda nerede olduklarının doğru şekilde bilinebilmesi amacıyla uydular seyir için kullanılmaya başlandı.

Soğurma Çizgisi Aynı tayftaki karanlık çizgi.

Sönümleme Işığın bir gaz bulutundan geçerken daha çok soğrulma nedeniyle zayıflaması.

Spektroskop Tayf ölçer. Bir ışık kaynağının tayfını oluşturmak ve kaydetmek için kullanılan alet.

Açıklamalarıyla 543 Uzay ve Astronomi Terimi

Spektrum Işık bir prizma yada kırınım ağı yardımı ile yayıldığında oluşan renkli bant. Bir cismin farklı dalga boylarında yaydığı ışınım enerjisi. Işınım tayfı.

Spor Tenolojileri Spor ürünleri üreten firmalar, astronot giysilerindeki gelişim ve ilerlemeleri kendi ürünlerinde kullanarak daha hafif ve hava alabilen ayakkabılar üretmektedir. (NASA tarafından geliştirilmiştir.)

Su Filtreleri Günümüzde kullanılan su filtreleri, temelde NASA'nın uzayda bakterilere karşı geliştirdikleri filtreler ile aynıdır.(NASA tarafından geliştirilmiştir.)

Süperdev Işıma gücü çok yüksek olan dev yıldız.

Süpernova 1- Büyük kütleli yıldızların yakıtlarını tükettikten sonra aniden çökmesiyle oluşan çok güçlü patlama. Üstnova.

2- Yıldız evriminin bir basamağında; yıldızın içerdiği maddeyi uzaya fırlatmasıyla sonuçlanan büyük patlamalar.

3- Parlaklığı birdenbire değişerek parlayan yıldız.

Süpernova Kalıntısı Bir süpernova patlamasından sonra oluşan bulutsu.

Süpernova Patlaması Büyük kütleli yıldızların yakıtlarını tükettikten sonra ani çökmesiyle oluşan çok güçlü patlama.

Sürekli Tayf Salma ve soğurma çizgileri bulunmayan ışınım tayfı. Böyle bir tayfı, sıcak bir katı, sıvı yada yüksek basınç altındaki gaz verir.

Takım Yıldız Gökyüzünde rastgele serpilmiş yıldızların oluşturduğu yapay bölgeler. Eskiden gökyüzünün değişik bölgeleri hayvanlara ve eşyalara benzetilmiş, böylece gökyüzü 88 takım yıldıza ayrılmıştır.

Takımyıldız 1. Gökyüzünde, Dünya'dan bakıldığında sergilendikleri görünüme göre bir arada bulunan yıldız gruplarına takımyıldızı denir. Küçükayı ayı takımyıldızı gibi. Takımyıldızları farklı özellikte olan ve bir kümeymiş gibi görünen yıldızlardan oluşur.

2. Gerçekte öyle olmadığı halde birbirine yakın parlaklıkta ve konumda görünen, birtakım varlıklara benzetilen yıldız topluluğu.

Tam Ay Tutulması Ay yuvarlağının tamamı Dünya'nın tam gölge konisinden geçtiğinde oluşan tutulmadır. Bu durumda Ay diskinin tamamı görünmez olur. Tam ay tutulmaları bir saatten daha uzun sürebilir.

Tam Güneş Tutulması Ay, Dünya etrafında, Dünya da Güneş etrafında çember yörüngelerde değil, basıklıkları çok küçük de olsa elips şeklindeki yörüngelerde dolanmaktadır. Bundan dolayı, hem Ay'ın, Dünya'ya olan uzaklığı hem de Dünya'nın, Güneş'e olan uzaklığı sürekli değişmektedir. Ay'ın hem de Güneş'in görünen büyüklüklerinin sürekli değiştiği unutulmamalıdır. Ay, bazen Güneş'ten daha büyük görünürken bazen de daha küçük görünür. Eğer güneş tutulması anında Ay'ın görünür büyüklüğü Güneş'ten daha büyük ise bu durumda tam güneş tutulması oluşabilir. Aksi durumda tutulma tam olamaz.

Tam Tutulma Ay, Güneş ya da herhangi bir gök cisminin örtülerek bir süre karanlık kalması.

Tan Olayı Güneş, ufkun altında iken havanın yarı aydınlık olması durumu. Gün ağarması ve gün kararması olaylarının ortak adı.

Tayf 1- Bir kaynaktan gelen ışığın, örneğin bir prizma yardımyla çeşitli dalga boylarına ayrılması. Yağmur damlaları prizma etkisi yaparak güneşin tayfını gökkuşağı şeklinde gösterirler.

2-Işığın bir prizmadan geçtikten sonra oluşturduğu renkli bant, ışığın dalga boylarına (renklerine) göre ayrışarak oluşturduğu sıra.

Diğer Uzay ve Astronomi Terimleri

İlk Sayfa ... 21 22 [23]24 25 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü