Yer Eşleği Yerin merkezinden geçen ve dönme eksenine dik olan düzlemin yeryüzü ile ara kesiti olan büyük çember. Yer eşleği, yeri iki yarım küreye ayırır (kuzey yarım küre ve güney yarım küre).
Yerberi (Perigee) Ay'ın ya da yapay bir uydunun Dünya çevresinde döndüğü yörüngede Dünya'ya en yakın olduğu nokta.
Yerel Küme İçinde Samanyolu'nun da yer aldığı gökada kümesi.
Yeröte (Apogee) Ay'ın ya da yapay bir uydunun Dünya çevresinde döndüğü yörüngede Dünya'ya en uzak olduğu nokta.
Yıl Güneşin görünen yıllık hareketinde seçilen herhangi bir noktaya göre ard arda iki geçişi arasındaki zaman.
Açıklamalarıyla 543 Uzay ve Astronomi Terimi
Yıldız
1. Uzaydaki "bulutsu" denilen gaz ve toz yığınlarının bir araya gelip sıkışmasıyla meydana gelen genellikle küresel yapıda olan gökcisimleridir. Yıldızlar canlılar gibi doğar, yaşar ve ölürler. Ömrü biten yıldızlar uzay boşluğunda şiddetli bir patlamayla dağılır. Isı ve ışık yayan yıldızlar farklı renklere sahip olabilirler. Renkler yıldızın sıcaklığı hakkında bilgi taşır. Sıcak yıldızlar mavi ya da beyaz, orta sıcaklıktakiler sarı, soğuk yıldızlar ise kırmızı renkte görülür.
2. Çekirdeklerinde meydana gelen termonükleer tepkimeler sayesinde enerji yayan, büyük oranda gazdan oluşan gökcisimleri.
3. Yıldız yoğun ve ışık saçan bir plazma küresidir.
Yıldız Bilimi Yıldız bilimi, bir yıldıza uygulanabilen her türlü bilimi içine alan genel bir addır. Yıldızların hareketleri, yıldızların evrimi, beyaz cüceler, nötron yıldızları, kara delikler, X-ışın kaynakları ve çekirdek tepkimelerinin hepsi yıldız biliminin konusudur.
Yıldız Günü Bir yıldızın meridyenden ard arda iki geçişi arasındaki zaman.
Yıldız Kataloğu Yıldızları herhangi bir sırada düzenleyip, onlara ilişkin değerleri veren, cetvelleri toplayan kitap.
Yıldız Kayması Kuyruklu yıldızlar, yapısında donmuş halde buzlar, gazlar ve tozlar olan gök cisimleridir. Kuyruklu yıldızlar güneşin çevresinde eliptik yörüngede dolanırlar. Güneşe yaklaştıkça bir miktar buz erir. Bu anda buza karışık halde duran toz ve taş parçaları serbest hale geçer. dersimiz.com Serbest kalan gaz ve ince tozlar güneş rüzgârıyla itilerek kuyruklu yıldızın kuyruk kısmını oluşturur. Kuyruklu yıldızlardan kopan tozlar veya kaya parçaları dünya atmosferine girdiğinde sürtünmenin etkisi ile ısınarak ince bir ışık çizgisi oluşturur. Bu olaya yıldız kayması denir.
Yıldız Kümesi Uzayda bir araya gelmiş yıldız topluluğu.
Yıldız Zamanı Bir yıldızın saat açısı ile tanımlanan zamana yerel yıldız zamanı ve bir yıldızın gözlem yerinin öğlen çemberinden art arda iki üst geçişi arasındaki süreye de yıldız günü denir.
Yıldızlar Arası Madde Yıldızlar arasındaki uzaya dağılmış olan toz, gaz gibi maddelerin bütünü.
Yıldızlararası Ortam Yıldızlararası gaz ve toz.
Yoldaş Yıldız Bir çift yıldızın kütle bakımından küçük olan bileşeni.
Yörünge Gökcisimlerinin bir başka gökcismi etrafında dolanırken izledikleri yol.
Yörünge Düzlemi Yörüngenin daire, elips, parabol, hiperbol gibi bir düzlem çizgisi olması hâlinde belirttiği düzlem.
Yunus Bir takımyıldızın adı.
Yükseklik Bir yıldızın, bir gök cisminin çevren(ufuk) düzleminden yukarı doğru açısal uzaklığı; deniz yüzeyinden ya da herhangi bir düzlemden yukarı doğru uzaklık.
Zaman Akıp giden olayların tekrar eden gök olaylarına göre sıralanmasından doğan bir kavram. Güneş ve yıldızların öğlene göre açısal uzaklığına (saat açısına) karşılık bir ölçü.
Diğer Uzay ve Astronomi Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü