Doğalgaz Fosil yakıtlar grubundan hidrokarbon esaslı doğalgaz, yer altında gözenekli kayaların boşluklarına sıkışmış olarak ya da petrol yataklarının üzerinde gaz halinde büyük hacimler şeklinde bulunur. Doğalgaz; %95 metan, az miktarda da etan, propan atom, bütan ve karbondioksitten oluşan renksiz, kokusuz ve havadan hafif bir gazdır. Doğalgaz kokusuz olduğundan kaçakların fark edilebilmesi için özel olarak kokulandırılır. Bu amaçla THT(tetra hidro teofen) ve/veya TBM (tersiyer bütil merkaptan)kullanılır. Karışımın içinde %95 ya da daha yüksek bulunan metan gazının özelliği kimyasal yapısı en basit ve karbon içeriği en düşük olan hidrokarbon gazı olmasıdır. Metan molekülü 1 karbon 4 hidrojen atomundan oluşur. Kimyasal yapısının basit olması nedeniyle yanma işlemi kolaydır ve tam yanma gerçekleşir. Dolaysıyla; duman, is, kurum ve kül oluşturmaz. Yanması en kolay ayarlanabilen ve yanma verimliliği en yüksek olan yakıttır. Bu özelliği kullanım kolaylığı ve ekonomisi sağlar. Karbon içeriğinin düşük olması nedeniyle atmosferde sera etkisi oluşturan ve insan sağlığı bakımından zehirleyici olan karbondioksit gazı emisyonu, katı yakıtlara göre 1/3 ve sıvı yakıtlara göre ½ oranındadır.
Doku Görme ve dokunma duyuları ile kavranabilen yüzeysel etki öğesi.
Doku ve Desen
Doku, bir mekana derinlik getiren kavramdır. Dokuları gerek mobilya, gerek duvar ve tavanda uygulayabilirsiniz.
Desen ise, mekana hareket getiren dekorasyon tekniğidir. Desen konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntı, farklı tarzlardaki desenleri çok sayıda kullanmamaktır. Bu tarz bir yerleşimde dengeli geçiş sağlamak mümkün değildir.
Dolama Kumaştan perde boruları üzerine dolamak suretiyle yapılan süslemeler.
Dolap İçinde eşya depolanan, önden kapaklı mobilya.
Açıklamalarıyla 1149 Yapı-Dekorasyon Terimi
Dolgu Duvar Yapıyı oluşturan taşıyıcı sistemin içinde bulunan, kullanım amacına göre mekânları birbirinden ve dış ortamdan ayıran elemanlar.
Donanım Binanın kullanılabilmesi için gerekli hizmet elemanları, tesisat, elektrik ve mekanik donanımları.
Donatı
1- Betonla birlikte çalışmak üzere yapı elemanları sıyrılmayacak şekilde, betonun içine yerleştirilmiş dairesel kesitli belirli bir dayanım özelliğine sahip çelik çubuklardır.
2- Teçhizat.
3- Servis eşyası, mobilyaların geneli.
Doz Bir karışıma girmesi gereken miktar.
Dozaj Ayarlama, düzenleme.
Dökme Demir İçinde %1,7'den çok, çoğunlukla %2,4-4 arasında karbon bulunan demir-karbon alaşımı. Demir dökümü, yeniden ergitilen pik demirin dökümü ile yapılmaktadır. Ergime noktası düşüktür. Ergime halinde akıcı olduğundan, karışık biçimlerde bile dökülebilir.
Döner (Helezon) Merdiven Belli bir merkez etrafında dönerek yükselecek şekilde konik basamakların sıralandığı merdivenlerdir.
Döner Kapılar Bina esas girişinde rüzgarlık görevini yaparlar. Bir eksen etrafında 2, 3 veya 4 kanat halinde olurlar. Çok giriş çıkışı olan, halka açık binalarda kullanılırlar. Kapı kenarlarına ve kapı kasasının kapı kanadı takılacak yüzüne lanba açılır. Kanadın açılma yönü tarafına Cermen veya yaprak menteşe takılarak kapı kanadı kasaya bağlanır. Çift kanatlı da yapılabilir.
Dönüşlü Merdiven Aynı doğrultuda olmayan en az iki merdiven kolundan oluşan merdivenlerdir. Sahanlık yerine dönüş yapmaya imkan veren konik hazırlanmış basamaklar bulunur.
Döşeme Döşeme, binada katları birbirinden ayıran, üzerine gelen yükleri taşıyarak mesnetlere nakleden yapı elemanlarıdır. Döşemeler; ahşap, kagir, betonarme ve çelik malzemelerden yapılırlar.
Drape Tavan ya da perde aralarında kullanılan kumaştan süsleme dilimlerdir.
Drenaj Yar altı, yüzey ve sızıntı sularıyla kar ve buzun erimesinden oluşan sulardan binayı korumak amacıyla yapılır.
Dresuar Ahşap, çekmeceli ve duvara dayalı olarak kullanılan yüksek masa.
Dubleks(Dublex) İki katlı, ikinci katına içten merdivenle çıkılan konut.
Durabilite Kalıcılık, betonun servis ömrü boyunca fiziksel ve kimyasal etkilere karşı koyması, dayanım.
Diğer Yapı-Dekorasyon Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü