Eğitim Sitesi

Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü

Duş

Bir süzgeçten püsküren su ile yıkanmayı sağlayan düzenek ve bu düzeneğin bulunduğu yıkanma yeri.

Duş Teknesi

İnsanların ayakta pratik bir şekilde yıkanabilmeleri için imal edilmiş vitrifiye gerecidir. Batarya duş başlığından fışkıran su taneciklerinin vücuttaki dinlendirici etkisi, kirli suyun sürekli akıp gidişi ve su kullanımında belirli ölçüde tasarruf sağlayabilmesi gibi nedenlerle duş pek çok kimse tarafından tercih edilen bir yıkanma şekli olmuştur. Duş tekneleri dökme demir, emaye, polyester döküm, akrilik ve seramikten imal edilirler.

Duvar

Çeşitli binalarda taş, tuğla ve bloklardan değişik şekillerde, taşıyıcı veya bölme duvar olarak düşey şekilde örülen elemanlar. Duvar, yapının dışarıyla irtibatını kesen, yapıyı dış etkilerden koruyan ve mahalleri birbirinden ayıran yapı elemanıdır.

Duvar Kâğıdı

Duvarları süsleyip, güzelleştirmek için yüzeylerine yapıştırılarak uygulanan, çeşitli malzeme ve teknikler kullanılarak üretilen düz veya desenli kağıt. İyi korunursa uzun yıllar dayanıklı kalır. Uygulaması kolaydır, uygulama sırasında temizlik kolaylığı sağlar. Dekorasyon çeşitliliği vardır.

Açıklamalarıyla 1149 Yapı-Dekorasyon Terimi

Duvar Tipi Davlumbaz

Duvara monte edilen bu davlumbaz tipi, en yaygın modeldir ve piyasada değişik güç seviyelerinde, renklerde, kontrol ve aydınlatma özelliklerinde bulunmaktadır. Modeller kanallı ya da kanalsız ve pervaneli veya santrifüj fanlı olabilir.

Duvar Tipi Lavabo Bataryası

Lavabo üstüne, duvara montaj edilen bataryalardır. Montaj sonunda bataryanın hemen tamamı görünür. Bağlantı ağzı eksenleri yerden 1100 mm yükseklikte monte edilir. Lavabo yerden 800-850 mm yüksekliğe montaj edildiğine göre lavaboyla arasında 100-150 mm boşluk vardır. Ankastre bataryaya göre lavaboyla arasında yeterli boşluk olduğu için el, yüz yıkamanın yanında küçük hacimli kaplara su doldurma işlerinde de kullanılabilir.

Düet (Duette) Perde

Modern mekanlarda kullanılabilen görüntüsü ve kullanım alanları nedeniyle plise perdelere benzer bir perde türüdür. Düet perdeyi plise perdeden ayıran en önemli özellik, perdenin toplanmasını sağlayan çekme iplerinin görünmemesidir. Perde, yandan görünüş itibarı ile petek şeklinde altıgen dilimlerden oluşur. İpler, dilimlerin içinden geçtiği için görünmez.

Dülger

Yapıların kaba ağaç işlerini yapan usta.

Düz (Adi) Musluk

Düz musluk, su tesisatındaki basınçlı suyun istenilen miktarda ve doğrudan su kullanma yerlerine akıtılması amacıyla kullanılır. Su akışı musluk içinden S yaparak geçer ve tesisat sisteminin uç noktasına bağlanır. Kendisinden sonra her hangi bir armatür kullanılmaz. Farklı bir özelliği olmadığı için adi musluk olarak da adlandırılır.

Düz Çatı Tipi

Çatı yüzeylerinin eğiminin az olduğu (< %6 ), kiremit vb. gibi küçük boyutlu örtü malzemesi yerine bütün derzsiz bir malzeme ile örtülüp az bir eğimle suların uzaklaştırıldığı çatı türleridir.

Düz Merdivenler

Aynı doğrultudaki basamaklardan oluşan sahanlıklı ve sahanlıksız merdivenlerdir. Tek kolu olabileceği gibi birden fazla kolluda olabilir.

Ebeveyn Banyosu

Yatak odasında bulunan banyo.

Ebru

Kağıt ve porselen bezekçiliğinde, yüzünde türlü renk ve şekilde boya bulunan suyun üzerine kapamak yoluyla kağıt ve porselene verilen hare, budak ve dalga gibi çeşitli süs.

Ecza Dolabı

Evde veya iş yerlerinde, içerisinde ilk yardım için gerekli ilaç ve sağlık malzemelerinin bulundurulduğu dolap.

Eğik Dere (Vadi)

Kırma çatılarda çatı yüzeylerinin 45° açılarla kesiştiği ancak, sırt değil, dere oluşturduğu ara kesitlere yerleştirilen ve merteklerin üst yüzeyleri ile aynı düzeyde bulunan iri bir mertek konumundaki konstrüksiyon elemanıdır. Eğik dereden suyun akması için, çinko, vb. malzeme ile üzeri kaplanır.

Eğik Mahya (Sırt)

Kırma ve mansard çatılarda çatı yüzeylerinin 45°açılarla kesiştiği ara kesitlere yerleştirilen ve merteklerin üst yüzleri ile aynı düzeyde bulunan iri bir mertek konumundaki konstrüksiyon elemanıdır. Eğik mahyanın üzerine mahya kiremiti veya mahya elemanı kaplanır.

Eğimli Çatı Tipi

Bir konstrüksiyon ile mahyadan saçağa eğim verilmiş olan çatı tipleridir. Eğimli çatılar, az eğimli (%6 -16), orta eğimli çatılar(%20 - 35) ve yüksek eğimli çatılar (%45 ve üzeri) olarak sınıflandırılabilirler.

Eko

Ekose

Ekose

Çeşitli renklerde kareleri olan desen.

Ekser

Büyük demir çivi.

Diğer Yapı-Dekorasyon Terimleri

İlk Sayfa ... 17 18 [19]20 21 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü