Eğitim Sitesi

Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü

Bambu

Mobilya yapımında kullanılan kamış. Tropikal menşeli dayanıklı ve esnek bir malzemedir, bini aşkın çeşidi bulunmaktadır.

Bank

1. Çoğunlukla bahçelerde ve parklarda oturulacak sıra.
2. Bir karayolu üzerinde durmak zorunda kalan taşıtların gidiş gelişe engel olmadan durmalarını sağlamak ve dar yollarda karşıdan gelen taşıtlarla karşılaşıldığı zaman yol vermek üzere yapılan ve yayaların yürümeleri için de kullanılan, toprak ya da çakıl kaplı yol kenarı.
3. Hendek veya dolgu şevlerini pekitmek için bırakılan toprak dayanak.

Banliyö

1- Büyük bir kentin yakın çevresinde bulunan ve yaşayışına katılan yerleşme.

2- Büyük bir kentin yakın çevresi, yöre, dolay.

Banyo

Konut ölçeğinde yıkanma yeri, hamam.

Açıklamalarıyla 1149 Yapı-Dekorasyon Terimi

Banyo Bataryası

Banyolar için sıcak ve soğuk sudan istenilen oranda ayarlayarak kullanılan armatürlere denir. Ankastre ve duvar tipi olarak iki çeşittir.

Banyo Fanı

Tuvalet ve banyolar başta olmak üzere, mutfak vb. küçük mekanların havalandırılmasını sağlamak için tasarlanmış fanlardır. Duvar, pencere camı, saç veya benzeri ince kalınlıkta satıhlara monte edilebilir.

Banyo Teknesi

İçine yatılarak veya oturularak yıkanılan emaye döküm, emaye çelik sac, plastik veya kalın fayanstan yapılmış tekne, banyo küveti.

Bara

Demir çubuk.

Baraka

Tahta, çinko, sac gibi hafif şeylerden yapılmış, temelsiz, eğreti yapı.

Barbakan

İstinat duvarları arkasında toplanan suların dışarıya atılması için bırakılan deliklere denilir. Tabii zeminden 10 cm yukarıda tertiplenirler yatay ve düşeyde 3'er metre arayla şaşırtmalı biçimde yerleştirilirler.

Barbekü

Et ya da balığın ızgarada pişirildiği ocak, bir tür mangal. Balkonlarda veya açık alanlarda duvar içerisinde gömülmüş veya açıkta pişirme işinin yapıldığı standart norm ve ölçülerinde tuğla, taş veya hazır blok malzemeler ile yapılmış ocaklardır. Yapıldığı malzemenin cinsine göre: tuğla barbekü, taş barbekü, hazır blok malzemeden yapılan barbekü. Yapım şekline göre: açık barbekü, kapalı barbekü isimlerini alır.

Barhana

Büyük kullanışsız konak.

Barok

Mimarlıkta çeşitli deniz kabukları şeklinde eğmeçli bezemelerden meydana gelen, XVII. yy.'da kısmen de XVIII. yy.'da Avrupa'nın özellikle Katolik ülkelerine ve Latin Amerika'ya yayılmış olan üslup. Barok, maniyelizmin daha zengin ve esnek izleyicisi olarak benimsenir. Barokta organiklik vardır. Yapı tek başına bir heykel olmayıp, kentin düzenine uyan bir öğedir. Rönesans'taki düz çizgilere karşılık Barokta girinti çıkıntılar, cephede dalgalanmalar görülür. Cepheler heykelsidir.

Basamak

Merdivenlerde yukarı ve aşağı yönde ulaşım sağlayabilmek için ayağın bastığı, yere paralel yüzey. İki rıht arasındaki ayak basılan yatay yüzey.

Basık

Tavan yüksekliği alışılagelmiş ölçülerden az olan daire, oda.

Baskı Çıtası

Duvar parapet, baca gibi yüzeylere kaplanan örtü veya sıva dibi su yalıtım malzemelerini duvar yüzeyine sabitleyen çıtalardır.

Başsedir

Eski Türk odalarında, başköşelerde bulunan üzeri minderli sedir.

Baştaban

Saçaklık bölümünü taşıyan ve sütun başlıkları üzerine oturarak, sütunları birbirine bağlayan taş bloklardan ibaret kısım.

Batardo

Su kenarlarında veya su seviyesinin altında kazı yapılabilmesi için uygulanan tahkim işine denilir.

Batarya

Sıhhi tesisat sistemlerinden sıcak ve soğuk suyu istenilen oranlarda karıştırarak akıtabilen armatür. Gerektiğinde sadece soğuk veya sıcak su akıtılabilir.

Diğer Yapı-Dekorasyon Terimleri

İlk Sayfa ... 6 7 [8]9 10 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü