Eğitim Sitesi

Derecelendirme Nedir? Derecelendirme Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Sanat terimleri sözlüğümüzde Derecelendirme terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Derecelendirme nedir? Derecelendirme ne demek? Derecelendirme hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Derecelendirme Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Derecelendirme:

Tonlarla, taramalarla vb. ile dereceli etkilerin ortaya çıkarılması. (Gradation)


Benzer Sanat Terimleri

Denge: 1- Bir sanat eserini oluşturan ögelerin, bütün içinde kompozisyon düzenini bozmayacak biçimde dağılışı. (Balance)

2- Dengenin sanatta nasıl kullanıldığı "tahtaravalli"yi modeli ile kolayca anlayabilirsiniz. Aynı kilodaki iki kişi "simetrik" olarak oturduklarında oluşan denge, farklı kilolardaki kişilerle de "asimetrik" oturmalarla sağlanabilir; bu ikinci hal "dinamik denge" olarak da nitelendirilebilir.

Dekolaj: Duvarlara üst üste yapıştırılmış afiş ya da benzerlerinden koparılan parçalarla yapılmış bir tür kolaj. İlk kez 1950′lerde alman sanatçı Wolf Vostell (d. 1932) bu türde çalışmalar yapmış, ayrıca Fransa'da afişçiler de bu tekniği uygulamıştır.

Dekalkomani: 1930′larda Oscar Dominguez' in (1906-58) gerçeküstücülük akımının otomatizm kavramından yola çıkarak oluşturduğu teknik. Bu teknikte boya kalın bir fırçayla ince bir kâğıdın üstüne sıçratılır ve kurumadan ikinci bir kâğıtla yavaşça sürtülerek gelişigüzel dağılması sağlanır. Daha sonraları Ernst tarafından yağlıboya ya uygulanan bu tekniğin en önemli özelliği, yapıtın ön tasarımsız oluşturulmasıdır.

Değer: Bir nesnenin maddi ya da parasal karşılığı, değişim ortamı ya da benzeri bir standarda göre tahmin edilebilen miktar; ayrıca, nesnenin gerçek ya da olması gereken kıymetine, yararına ya da önemine göre göreceli statüsü.

Etnografya: Toplumların kültürlerini inceleyen bilim dalı. Çoğunlukla ilkel toplulukları ve halk kültürünü ele alır. (Ethnography)

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Sanat Terimleri Sözlüğü