Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Devşirme terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Devşirme nedir? Devşirme ne demek? Devşirme hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Devşirme Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Devşirme:
Osmanlı Devleti'nde, I. Mehmet (Çelebi) Devri'nde Kapıkulu Ocaklarındaki asker gereksinmesini karşılamak amacıyla kurulan, Devleti'nin gereksinmesine göre belli kurallarla toplanan Hristiyan çocuklardır. Gereksinime göre her 3-5 yılda bir 8-16 yaşlarındaki Hristiyan erkek çocukların devşirilme işidir. Devşirmeye gerek duyulduğunda Yeniçeri Ağası Divan-ı Hümayuna baş vururdu. Devşirme her 40 evden bir oğlan çocuğu oranında yapılırdı. Tek oğul, Yahudi olanlar, evliler, köy kethüdası oğulları, çoban, sığırtmaç, köse, kel, Türkçe bilenler, sanat sa-hibi olanlar, çok uzun ve çok kısa olanlar, Rus, Çingene veya Acem olanlarla Trabzon Hristiyanları kesinlikle devşirilmezdi. Devşirilen çocuklardan oluşan 100-200 kişilik gruba sürü denilirdi. Sürü devlet merkezine gelince dinlenilir ve devşirme oğlanları şahadet getirtilip, Müslümanlaştırılır ve sünnet edilirlerdi. Güzelleri saray için, gürbüzleri Bostancı Ocağı için ayrılır, geri kalanlar Anadolu ve Rumeli'de Türk köylerine dağıtılırdı.
Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Devşirme:
1. Devlet hizmetlerinde ve Kapıkulu ocaklarında kullanılmak üzere Hristiyan çocukların, Türk-İslam Geleneklerine göre yetiştirilmesi.
2. Yeniçeri ocağına alınan gayrimüslim çocuklar.
Benzer Tarih Terimleri
Diktatörlük: Egemen ve mutlak bir siyasi gücün, bir veya birçok kişinin oluşturduğu bir yürütme organınca yürütüldüğü siyasi organ.
Diplomasi: 1.Uluslararası ilişkileri düzenleyen antlaşmalar bütünü. 2.Yabancı bir ülkede ve uluslararası toplantılarda ülkesini temsil etme işi ve sanatı.
Dionisos: İlkçağ Yunan Mitolojisinde baş tanrı olan Zeus'un oğludur. Bağların koruyucusu ve şarap tanrısıdır.
Dirhem: 1- 1 Nisan 1931 tarihine kadar bizde de kullanılan Arap-İslam ağırlık ölçü birimi olup, 3.207 grama denktir. 400 dirheme bir okka (1282.8 gr.), 44 okkaya bir kantar (56443.2 gr.), 4 kantara bir çeki (225.7728 kg.) denirdi.
2- Emeviler döneminde bastırılan gümüş para.
Dirlik: Osmanlı Devleti tarafından görevlilere maaş olarak verilen veya belli bir topraktan sağlanan yıllık vergi gelirlerinin ayrılmasıyla ödenen, para veya üründür. Ulufe, müşahere, saliyane, türünden günlük, aylık, üç aylık ve yıllık maaşlarla, has, zeamet, tımar, arpalık ve malikane türünden gelirlerin tümüne dirlik denir. Daha çok has, zeamet ve tımar gelirleri için kullanılan bir deyime dönüşmüştür.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü