Eğitim Sitesi

İlmiye Sınıfı (Ulema) Nedir? İlmiye Sınıfı (Ulema) Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde İlmiye Sınıfı (Ulema) terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. İlmiye Sınıfı (Ulema) nedir? İlmiye Sınıfı (Ulema) ne demek? İlmiye Sınıfı (Ulema) hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

İlmiye Sınıfı (Ulema) Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak İlmiye Sınıfı (Ulema):

İlim adamları sınıfı. Osmanlı Devleti'nde din yargı ve öğretim işleriyle uğraşan devlet görevlilerinden oluşan sınıftır. Medrese öğrencilerinden başlayıp, ülkedeki tüm imamları ve kadıları içine alan geniş bir yelpazeyi içine alır.


Benzer Tarih Terimleri

İltizam: 1. Osmanlı Devletinde hazineye ait (Beyt-ül Mal) bir gelir kaynağının belli bir ücret karşılığında (açık artırma ile) kişilere satılması yöntemidir. Bu kişilere de mültezim denir.

2. Tımar sisteminin kalkmasından sonra ürün vergilerinin toplanması için kurulan sistem.

3. Osmanlılarda bir bölgenin gelirlerinin açık arttırma yöntemi ile peşin satılmasıdır.

İmam: Müslümanların din adamı

İmece: Daha çok kırsal yerleşim yerlerinde, birçok kişinin toplanıp elbirliğiyle bir kişinin işini görmesi ve herkesin benzer işlerinin sırayla bitirilmesidir.

İmtiyaz (Ayrıcalık-Kapitülasyon): Bazı kişilere, topluluklara ya da devletlere, muhatapları tarafından başkalarına verilmiş olanlardan farklı olarak verilen, iki tarafın da ancak daha çok imtiyazı alan tarafın yararına olan çeşitli izin, ruhsat, hak ve çıkarlardır. İmtiyazlar genellikle ticari alanda olmakla birlikte, hukuki ve dini alanlarda da imtiyazlara rastlanır.

İncil: İsa Peygamber'e indirilen, "Yeni Ahit" olarak da bilinen, Matta, Markos, Luka ve Yuhanna adlı azizler tarafından ayrı ayrı derlenip düzenlenen, içinde Hz. İsa'nın yaşamı, yasa ve öğretisi bulunan kutsal kitaptır. Sözlük anlamı "muci-ze"dir. İlk İncil Yunanca olup, Latince olanları yaygındır.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tarih Terimleri Sözlüğü