Güncel Beslenme ve Diyet terimleri sözlüğümüzde Kafein terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Kafein nedir? Kafein ne demek? Kafein hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Kafein Terimi Hakkında Bilgiler
Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Kafein:
Kafein bitkilerde doğal olarak bulunan bir içeriktir. Genel olarak kahve çekirdeklerinde, çay yapraklarında, guarana isimli bitki çekirdeklerinde bulunur. Kafein sinir sistemini uyararak zihinsel algılarımızı arttırır. Önerilen günlük kafein alım limiti 300-500 mg arasında değişir.
Fen Bilimleri Terimi Olarak Kafein:
Kahve taneleri ve çay yapraklarında bulunan, merkezi sinir sistemi üzerinde uyarıcı etkisi olan, fosfodiesteraz aktivitesini engelleyen bir pürin alkaloit.
Biyoloji Terimi Olarak Kafein:
Kahve taneleri ve çay yapraklarında bulunan, merkezi sinir sistemi üzerinde uyarıcı etkisi olan, fosfodiesteraz aktivitesini engelleyen bir pürin alkaloit.
Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Kafein:
Bazı içeceklerde bulunan ve merkezî sinir sistemini ve çizgili kalp kasını uyaran, tansiyon yükseltici niteliği olan bir madde.
Benzer Beslenme ve Diyet Terimleri
Kalsiyum: Kalsiyum özellikel kemiklerimizin yapısında bulunan önemli bir mineraldir.
Kalori (Cal): 1- Kalori enerji birimidir. Bir yetişkinin ortalama enerji ihtiyacı yaklaşık 2000-2400 kilokalori(kcal) arasında değişebilir. Bilimsel olarak kalori 1 gram suyun sıcaklığını 1 derece yükseltmek için gerekli enerji miktarı olarak da tanımlanabilir.
2- Besinlerle alınan enerjinin ölçü birimidir. Kalori, 1 gram suyun sıcaklığını 1°C arttırmak için gerekli olan enerji miktarına verilen isimdir. Herkes adını kalori olarak benimsemiş olsa da, besinlerle alınan enerji aslında kilokalori cinsinden ölçülür.
Kardiyovasküler Hastalıklar: Felç, kalp krizi, yüksek kan basıncı(hipertansiyon) gibi kalbi ve kan damarlarını etkileyen hastalıklara verilen genel isimdir.
Kolesterol: Kolesterol vücutta doğal olarak da bulunan hücrelerin yapısından hormon yapımına kadar pek çok işlevi olan yağ yapıdır. Kolesterolün de farklı çeşitleri vardır. Kan damarlarınızda artan kötü kolesterol (LDL) kalp damarları hastalıkları riskinizi arttıracaktır.
Katkı Maddeleri: Katkı maddeleri genellikle görünüşü, tadı, kaliteyi geliştirmek veya gıdayı korumak amaçlı kullanılırlar. Doğal olarak da besinlerde bulunabilen içerikler katkı maddesi olarak kullanılabilir. Tüm katkı maddeleri kod verilerek gruplandırılır ki (E322 gibi)bazen uzun ve karışık isimleri yerine kullanmak daha elverişli olur. Tüm paketli gıdaların etiketine bakarak içeriğindeki katkıları görebilirsiniz. Tüm kod verilmiş katkı maddeleri kullanımları güvenli olduğu kanıtlandıktan sonra izin alır.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Beslenme ve Diyet Terimleri Sözlüğü