Eğitim Sitesi

Vere Nedir? Vere Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Vere terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Vere nedir? Vere ne demek? Vere hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Vere Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Vere:

Bir kalenin veya tahkim edilmiş bir yerin teslimi.


Benzer Tarih Terimleri

Debbabe: Eski çağlarda bugünkü zırhlı araç yerine kullanılan, ağaç ve deriden bir savaş aracı.

Sancağa Çıkma: Sancak, Osmanlı yönetim teşkilatında illerle ilçeler arasında yer alan yönetim bölümüdür.
Osmanlı'da şehzadelerin sancağa çıkma usulü vardır. Sancağa çıkan şehzade devlet yönetimini öğrenerek, tahta hazırlanır ve sonunda da güçlü şehzade devlet yönetimini alırdı. Sancaklara şehzadeler sünnet törenlerini gerçekleştirdikten sonra gönderilirdi.

Samarra: Abbasi İmparatorluğu'nun yönetim merkezi, Bağdat'ın 100 km. kuzeyindeki kent. Halife Mutasım zamanında 836'da Türk kumandanlarından Eşnas tarafından temeli atıldı. 836-892 yılları arasında burada sekiz Abbasî halifesi hüküm sürdü. Samarra bir kent olmaktan çok saraylar, köşkler, kışlalar, devlet daireleri ve ibadethanelerden oluşan bir merkezdi. İslam sanatının zengin örneklerine rastlanan yerlerden biridir. 848-852 arasında halife Mütevekkil'in yaptırdığı Samarra Camii, dünyanın en büyük camiidir. 240x157 m. boyutlarındaki cami, ziggurat biçiminde yapılmış çok özgün bir minareye sahiptir.

Samerra: Abbasi İmparatorluğu'nun yönetim merkezi, Bağdat'ın 100 km. kuzeyindeki kent. Halife Mutasım zamanında 836'da Türk kumandanlarından Eşnas tarafından temeli atıldı. 836-892 yılları arasında burada sekiz Abbasî halifesi hüküm sürdü. Samarra bir kent olmaktan çok saraylar, köşkler, kışlalar, devlet daireleri ve ibadethanelerden oluşan bir merkezdi. İslam sanatının zengin örneklerine rastlanan yerlerden biridir. 848-852 arasında halife Mütevekkil'in yaptırdığı Samarra Camii, dünyanın en büyük camiidir. 240x157 m. boyutlarındaki cami, ziggurat biçiminde yapılmış çok özgün bir minareye sahiptir.

Müsadere Sistemi: Osmanlı İmparatorluğu'nda, ölen bir devlet memurunun ya da herhangi bir kimsenin ölümünde, idamında, hatta hayattayken mal varlığına devlet tarafından el konulması sistemidir. Bu kuraldan padişahlar da ayrı tutulmaz, ölen padişahın her şeyi yeni padişahın sayılırdı. İlgilinin geride bıraktığı yakınlarına da padişahın uygun göreceği bir şey bırakılırdı. Günümüz ceza hukukunda da, işlenen bir suç karşılığı olarak suçlunun mal varlığı üzerindeki mülkiyet hakkına son verilip bunun kamusal bir mülkiyete dönüştürülmesi biçiminde bir müsadere hükmü vardır. Müsadere "genel" (tüm mal varlığına yönelik) ve "özel" (mal varlığının bir bölümüne yönelik) olmak üzere iki biçiminde uygulanır. Örneğin Askerî Ceza Kanunu'nda yer alan ve düşman tarafına kaçan birinin mallarına el konulması hükmü bir genel müsaderedir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tarih Terimleri Sözlüğü