Eğitim Sitesi

Yüzey Gerilimi Nedir? Yüzey Gerilimi Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Biyoloji terimleri sözlüğümüzde Yüzey Gerilimi terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Yüzey Gerilimi nedir? Yüzey Gerilimi ne demek? Yüzey Gerilimi hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Yüzey Gerilimi Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Yüzey Gerilimi:

Suyun yüzeyindeki su molekülleri arasında oluşan kuvvettir. En üstte bulunan su molekülleri birbirlerine sıkıca bağlanarak (kohezyon ile) delinmez bir yüzey oluştururlar. Bazı böcekler yüzey gerilimini kullanarak su üzerinde yürüyebilirler.


Fizik Terimi Olarak Yüzey Gerilimi:

1. Yüzeydeki sıvı moleküllerinden, sıvı ile ortam arasındaki ara yüzeye çakışık olanların, birbirlerine uyguladıkları kohezyon kuvvetleriyle oluşturdukları zar benzeri tabakanın gerilimidir.

2. Moleküller arası çekim kuvvetinden dolayı sıvının yüzeyinde oluşan kuvvet.


Kimya Terimi Olarak Yüzey Gerilimi:

Moleküller arası çekim kuvvetinden dolayı sıvının yüzeyinde oluşan kuvvet.


Benzer Biyoloji Terimleri

Mineral: Organizmanın genellikle çok az oranda ihtiyaç duyduğu basit inorganik maddelerdir. Çeşitli organik maddelere bağlı olarak bulunabilecekleri gibi tuzlar halinde de bulunabilirler.

✔ Vücuttaki metabolizma faaliyetlerinin normal bir şekilde devam edebilmesi için belirli oranda mineralin alınması gerekir. Bu şekilde düzenleyici olarak görev yapar.
✔ Boşaltım sırasında bir miktar mineral de dışarı atılır. Bu nedenle bir mineralin eksikliği organizmada bazı rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olur.
✔ Kanın ozmotik basıncını ayarlar.
✔ Vitamin, hormon ve enzim gibi moleküllerin yapısına katılır.

Özgül Isı Yüksekliği: Suyun birim miktarının ısınması için gerekli olan ısı miktarına özgül ısı denir. Suyun ısınması için gereken ısı miktarı çok fazladır. Bu nedenle, su geç ısınır ve geç soğur. Su, havanın ısısını hapseder ve depoladığı ısıyı soğuk olan havaya verir. Bu sayede vücudumuzun sıcaklığının düzenlenmesini sağlar.

Buharlaşma: Suyun gaz hale geçişidir. Sıcaklık yükseldikçe buharlaşma hızı artar. Terleme sırasında vücuttan su atılırken bir yandan da ısı atımı gerçekleştirilir. Bu sayede vücut sıcaklığı düşürülmüş olur.

Donma: Suyun, soğuyunca katılaşmasıdır. Soğuk havalarda göl gibi durgun su kütlelerinin yüzeyleri donar. Buzun yoğunluğu suyun yoğunluğundan düşük olduğunda buz su üzerinde kalır ve buz tabakasının altının donması önlenmiş olur. Bu sayede soğuk havalarda buzun alt tabakası 4 derece olur ve canlılar soğuk zamanı zarar görmeden geçirebilirler.

Kolaylaştırılmış Difüzyon: Yağda erime özelliği olmayan bazı molekül ve iyonların (glikoz ve aminoasitler), çok yoğun ortamdan az yoğun ortama taşıyıcı protein moleküllerine tutunarak geçmeleridir. Taşıyıcı moleküllerle birleşen bu moleküller, lipit tabakasına temas edince erir ve geçiş yaparlar. Geçtikten sonra birleşik yapı dağılır ve taşıyıcılardan ayrılır.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü