TİYATRO TÜRÜ
Tiyatro, yaşanmış ya da yaşanabilir olayların anlatıldığı “oyun” adı verilen yazılı metnin, sahne üzerinde ve topluluk önünde sanatçılar tarafından canlandırılması sanatıdır. Tiyatroda “görme ve işitme”ye dayalı iki temel öge vardır. Dekor, kostüm, renk, ışık, insanların tavırları görmeye; sesler, ezgiler, konuşmalar ve söyleşmeler ve anlatım, işitmeye dayanan öğelerdir. Tiyatro, konusunun işlenişine göre müzik, dans gibi sanat dallarından da yararlanır.
“Tiyatro” sözcüğü, tiyatro eseri (oyun, piyes); eserin oynandığı yer ve tiyatro sanatı olmak üzere üç anlamda kullanılır. Tiyatro eseri, olayları oluş halinde gösterir, buna drama adı verilir. Tiyatro eserinde olaylar yazarın ağzından anlatılmaz, eserin kişileri tarafından doğrudan doğruya dile getirilir ve eylemler yapılır.
Tiyatro eserinde olay ve kişiler olmak üzere iki öge bulunur. Olay, çatışmadan doğar. Bu, insanla insanın, insanla doğanın ve insanın kendisiyle çatışmasıdır. Tiyatro eserinde satırbaşına kişilerin adı yazılır, konuşma çizgisinden sonra da sözler yer alır. Roman ve hikâyedeki olay örgüsü, tiyatroda dramatik örgü adını alır.
Dramatik bir eserde serim, düğüm, çözüm bölümleri vardır. Serim bölümünde kişilerin kimlikleri, olayla ilgileri ve konunun niteliği tanıtılır. Burada özetleme ve öyküleme yerine konuşmalar söz konusudur yani göstermeye yöneliktir.
Düğüm bölümünde “çatışma” belirgindir. Kişiler, canlandırdıkları karakterlerin mizaç ve kültürlerine göre konuşurlar. Çözüm bölümünde olay bir sonuca ulaşır. Konuşmalar “kısa” olmalıdır çünkü eserin çekici olması, izlenebilmesi buna bağlıdır.
Tiyatronun Gelişimi
Tiyatro, eski Yunan’da, MÖ V. yüzyılda bağbozumu şenliklerinde, bağbozumu tanrısı Dionysos adına yapılan törenlerden doğmuştur. Tiyatronun belli kurallara bağlanmasıyla da tragedya ve komedya ortaya çıkmıştır.
Tiyatro Çeşitleri: Trajedi, Komedi, Dram, Çağdaş Tiyatro
Tiyatro Türü Tiyatronun Doğuşu Tiyatronun Gelişimi hakkında bilgi ile ilgili bilgiler tiyatronun tanımı serim düğüm çözüm