TOPLUMSAL DEĞERLERE SAYGI
Toplumsal değer; “Bir toplumda ya da toplumsal grupta bireylerin olumlu tepki gösterdikleri düşünceler, kurallar, uygulamalardır.”
Toplumsal değerler, toplumların tarihsel gelişim sürecinde oluşur. Birey toplumsal değerleri, içinde doğduğu toplumda, gruplarda hazır bulur. Değerler, bir toplumdaki bireyler ve gruplar tarafından benimsenen, değerli kabul edilen düşünceler, kurallar, uygulamalar ve maddî nesnelerden oluştuğundan; maddî ve manevî niteliklere de sahiptir. Örneğin, maddî yapısı dışında ulusal bayraklar bağımsızlığın simgesi olarak manevî bir değere sahiptir.
Toplumsal değerlerin temel özellikleri şunlardır:
1. Toplumsal değerler, toplumun bütünü ya da toplumsal grup üyeleri tarafından bilinir, benimsenir ve çoğunluğu tarafından uyulur. Örneğin, dürüstlük, yurtseverlik, yardımlaşma birer değerdir.
2. Toplumsal değerler, toplumsal yapı ve düzenin korunması ve sürdürülmesinde önemli bir güce sahiptir. Bazı yasalar toplumsal değerlerden güç alırlar.
3. Toplumsal değerler, toplumsal ilişkilerin düzenleyicileri arasında yer alır. Bir davranış ya da ilişkinin çoğunlukla olumlu olarak kabul edilmesi, yürürlükteki toplumsal değerlerle uyum içinde olmasına bağlıdır.
4. Toplumsal değerlerin bir kısmı birçok toplum ya da ulus tarafından benimsenir. Bu nedenle, bazı toplumsal değerler evrensel özellik gösterir.
DEĞERLERİMİZ
Karagöz ve Hacivat
Temel, Dursun bir değer,
Kim güldürürdü bizi,
Olmasalardı eğer?
Yunus dost bahçesinden
Renk renk çiçekler derlemiş,
Mevlana insanlara
"Ne olursan gel" demiş.
Unutmuş Keleş Oğlan
Annesinin tuzunu,
Görünce sevdalanmış
Padişahın kızını.
Sinan'ın eserleri
İlham vermiş herkese,
Kervansaray, külliye
Cami, köprü, medrese.
İSMAİL MALATYA
Toplumsal Değerlere Saygı temel özellikler değerler eğitimi ile ilgili yazı bilgi