Eğitim Sitesi

Online Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri Sözlüğü

Geçici Teminat

Yüklenicinin mal sahibi tarafından, ihale evrakında tanımlanan işi, teklif fiyatı ile gerçekleştirmek hususunda sözleşme taahhüdünü yerine getirmemesi halinde, bir sigorta kuruluşunun mal sahibine teminat miktarını ödeyeceğini bildiren beyanı.

Geçici Tescil

Halen varolup da uyuşmazlığa neden olan ayni hakların korunması amacıyla, tapu kütüğüne yapılan tescil.

Geçit Hakkı

Bir taşınmaz üzerinden başka bir taşınmaz malikinin geçebilmesi için kurulan bir ayni hak.

Gelir

Hasılat. Genellikle varlık veya hizmet satışlarından, faiz, kira v.b' den elde edilen nakit veya diğer aktiflerin brüt tutarı.

Açıklamalarıyla 1000 Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi

Gelir Kesin Hesap Cetveli

Gelir tahminleri, o yıla ait gerçekleşen gelir, geçmiş yıllardan gelen gelir artığı ve gelecek yıla devreden gelir artığının yer aldığı cetvel.

Gelişme Alanı

Bkz: İnkişaf Alanı.

Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Alınan Pay

Belediyelere ve İl Özel İdarelerine Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanuna göre, genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden, belediye ve il özel idareleri için ayrılan pay.

Genel İdare Hizmetleri Sınıfı

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun kapsamına giren kurumlarda yönetim, yürütme, büro ve benzeri hizmetleri gören ve diğer sınıflara girmeyen memurları kapsayan hizmet sınıfı.

Genel Yönetim Kapsamındaki Kamu İdareleri

Uluslararası sınıflandırmalara göre belirlenmiş olan, merkezî yönetim kapsamındaki kamu idareleri, sosyal güvenlik kurumları ve mahallî idareler.

Genelge

Üst bir makamın, yönetimi ya da gözetim ve denetimi altındaki makam ve kişilere yönelik, kuralların uygulanmasında yol gösteren görüş ve buyruğu.

Gerçek Kişi

İnsan. Her hangi bir kurum değil, bir insan olarak kişinin kendisi.

Geri Dönüşüm

Atıkların bir üretim prosedürüne tabi tutularak, orijinal amaçlı ya da enerji geri kazanımı hariç olmak üzere, organik geri dönüşüm dahil diğer amaçlar için yeniden işlenmesi.

Geri Görünüm Bölgesi

2960 sayılı Boğaziçi Kanununa göre, öngörünüm bölgesine bitişik olan ve 22/07/1983 tarihli 1/5000 ölçekli nazım planında gösterilen coğrafi bölge.

Geri Kazanım

Tekrar kullanım ve geri dönüşüm kavramlarını da kapsayan; atıkların özelliklerinden yararlanılarak içindeki bileşenlerin fiziksel, kimyasal veya biyokimyasal yöntemlerle başka ürünlere veya enerjiye çevrilmesi.

Getto

Bir kentin, herhangi bir azınlıkça yerleşilen, genelde kötü koşulların hakim olduğu, mahrumiyet bölgeleri.

Gıda Katkı Maddeleri

Gıda maddelerine dayanıklılık, çekicilik, kıvam, tat yada hazırlama kolaylığı sağlamak için, hazırlanmaları ya da işlenmeleri sırasında özellikle katılan maddeler.

Gider

Gelir elde etmek amacı ile yapılan aktif tükenmeleridir. Aktifte (varlıklarda) bir azalmayı ifade eder.

Gider Kesin Hesap Cetveli

Bütçe ile verilen ödenek, yılı içinde eklenen ödenekler, yılı içerisinde gerçekleştirilen giderler, yılı içinde ödenen veya emanete alınan giderler, mali yıl sonunda kalan borç, kullanılmayıp iptal edilen ödenek artığının yer aldığı cetvel.

Göç

Fizikî veya coğrafî hareketlilik. Bir yerleşim biriminden, bir siyasî sınırı olan toprak parçasından başka bir yerleşim yerine doğru, fert, grup veya kitle hâlinde gerçekleşen bir hareket.

Göçebe (Göçer)

Belirli bir mekanda sabit bir meskende ikamet etmedikleri için, yurt içinde çadır, hayvan, binek ve diğer vasıtalarla mevsim ve iklimlere göre yer değiştiren insan topluluğu.

Diğer Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri

İlk Sayfa ... 15 16 [17]18 19 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri Sözlüğü