Atreziya Normal vücut deliği, geçit ya da boşluğunun yokluğu ya da kapalılığı.
Atriyum
1-Kalbin önde bulunan iki odası (kulakçık).
2-Bir başka yapı ya da organa geçme olanağını veren odacık. Venadan kanı alan ve karıncığa pompalayan yürek odacığı.
Avikularya Kuş başına benzeyen Briyoza kolonisinin bir üyesi.
Ayıraç Cisimleri, birleşime veya ayrışıma uğratarak niteliklerini belirtmede kullanılan madde.
Ayraç Cisimleri, birleşime veya ayrışıma uğratarak niteliklerini belirtmede kullanılan madde.
Açıklamalarıyla 2080 Biyoloji Terimi
Ayrı eşeyli Eşey organlarının ayrı bireyler üzerinde taşınması, dişi ve erkek bireyleri ayrı olarak meydana getirme.
Ayrıştırıcı
1. Ekosistemin bitkisel ve hayvansal kökenli ölü maddelerini doğrudan ya da dolaylı olarak ayrıştırarak mineralleştiren canlı grubu.
2. Döküntülerdeki ve ölmüş organizmalardaki organik bileşikleri metabolize ederek inorganik maddeleri salan bir canlı.
Ayrıştırıcılar
Bazı bakteri ve mantarlar (cıvık mantar, küf mantarları ve diğerleri) bu gruba girer.
Ayrıştırıcı canlılar, canlı atıkları ile toprağa düşen ölü bitki ve hayvan dokularını parçalar. Böylelikle kendi enerji ve besin ihtiyacını sağlarken, bitkiler için gerekli birçok maddeyi (mineral) toprağa verir. Topraktaki madensel tuz oranının da artmasını sağlar. Böylece bu atık maddelerin doğada birikimini engeller, tekrar kullanılmasına olanak verir
Azotlu Organik Baz
Nükleotitlerde 5 çeşit azotlu organik baz bulunabilir. Bunlar
• Adenin(A)
• Guanin(G)
• Sitozin(C)
• Timin(T)
• Urasil(U)
Azotlu organik bazlardan Adenin ve Guanine taşıdıkları iki halkadan dolayı pürin; Sitozin, Timin ve Urasil'e ise taşıdıkları tek halkadan dolayı pirimidin adı verilir.
BAC (bakteriyel yapay kromozom) DNA parçacıklarını kopyalamakta kullanılan ve bir cins bakteride bulunan bir madde.
Bacillus Çubuk şeklindeki bakterilere bacillus denir. Difteri, tüberküloz, tifo hastalıklarına neden olan bakteriler çubuk şeklindedir.
Bağımsız Dağılım Mayoz sırasında, homolog olmayan kromozomlar üzerinde taşınan genlerin, ayrılarak gametlere geçişinin rastgele olması nedeniyle bu genlerin kalıtımının şansa dayalı olarak gerçekleşmesi.
Bağımsız Gen Genler kromozomlar üzerinde yerleşmiş küçük fiziksel birimlerdir. Bir kromozomun üzerinde bir genin olması durumuna, yani karakterlere etki eden alellerin farklı kromozomlar üzerinde olmasına bağımsız gen denir.
Bağışıklık Bir organizmada, mikroorganizmalara ve bunların oluşturduğu maddelere karşı oluşturulan normal olmayan şartlara karşı koymayı sağlayan, doğal yada sonradan kazanılmış direnç.
Bağlı Gen Genler kromozomlar üzerinde yerleşmiş küçük fiziksel birimlerdir. Bir kromozomun üzerinde birden fazla genin bulunması, yani karakterlere etki eden alellerin aynı kromozom üzerinde olması durumuna bağlı gen denir.
Bağlı Genler Genler kromozomlar üzerinde yerleşmiş küçük fiziksel birimlerdir. Bir kromozomun üzerinde birden fazla genin bulunması, yani karakterlere etki eden alellerin aynı kromozom üzerinde olması durumuna bağlı genler denir.
Bakka Üzümsü, açılmayan, etli meyve.
Bakteri
1. Asidik sıcak kaplıca sularından radyoaktif atıklara kadar tüm karasal ve sucul çevrelerin yanı sıra bitki ve hayvanlarda da yaşayabilen, hastalıklara neden olabilen, biyojeokimyasal çevrimlerde yaşamsal öneme sahip, genellikle birkaç mikrometre büyüklükte, küreden çubuğa veya spirale kadar değişik biçimlerdeki prokaryot organizmalar.
2. Prokaryot hücre yapısına sahip, mikroskopla görülebilen yararlı olanlarının yanı sıra birçoğu çeşitli hastalıklara sebep olan bir hücreli canlı.
3. Monera aleminde yer alan zarla çevrili gerçek ve belirgin çekirdeği ve organelleri bulunmayan prokaryotik yapıdaki en ilkel tek hücreli canlı.
4. Zarla çevrili gerçek ve belirgin çekirdeği, organelleri bulunmayan bir hücreli mikroorganizmadır.
Bakteriyel Yapay Kromozom (BAC) Bakterilerde kullanılan DNA klonlama vektörü; bu vektör 150.000 baz çiftine kadar yabancı DNA taşıyabilir.
Bakteriyofaj Bakterileri enfekte ederek ölümlerine neden olabilen virüslere verilen genel ad. Faj olarak da isimlendirilirler. Bakterileri konakçı olarak kullanan virüsler.
Diğer Biyoloji Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Biyoloji Terimleri Sözlüğü