Eğitim Sitesi

Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü

Drupa Eriksi meyve. Meyve kabuğunun dış kısmı derimsi, orta kısmı etli ve iç kısmı sertleşmiştir. (erik, kayısı v.b.)

Duodenum İnce bağırsağın mide ile birleştiği ilk 22 cm'lik kısım, onikiparmak bağırsağı.

Duplikasyon Kromozomun bir parçasının iki katına çıktığı mutasyon olayı; çoğunlukla bir kromozomun homologundan kopan parçanın, diğerine eklenmesi durumunda bu olay gerçekleşir.

Duyu Siniri Dış ya da iç reseptör organlardan ya da duyu alıcılarından alınan uyartıları sinir merkezine ileten sinirler.

Düğümsel Doku Kendi reaksiyon hızı birbiriyle ilişkili bir dizi reaksiyon için aralık sağlayan parça, örneğin Nodus sinoatrialis, yürek atışını başlatır ve yüreğin kasılma hızını düzenler.

Açıklamalarıyla 2080 Biyoloji Terimi

Düz kas İç organların hareketini sağlayan ve istemsiz çalışan, demetler alinde, uzun, iğ biçimli, tek çekirdekli kas hücrelerinin bağ dokusu içerisinde meydana getirdiği kas tipi.

E.coli Küçük boyutlu gen yapısı dolayısıyla genetik hastalık göstermeyen ve laboratuarda kolaylıkla üretilen bir cins bakteri. Bu sebeplerden dolayı genetik çalışmalarda yaygın biçimde kullanılır.

Echinodermata Derisidikenliler filumu. Derisi dikenli deniz hayvanları deniz yıldızı, deniz kestanesi v.b.

Efektör Bir organizmanın uyarıya karşı reaksiyon gösteren vücut kısmı, örneğin kas.

Effektör 1. Bir organizmanın faaliyette bulunduğu vücut yapısı, uyarıya karşı reaksiyon gösterme arası. Örneğin kas ve bez.

2. Sinir hücrelerinin bağlı olduğu ve sinirsel uyarılara karşı verilen cevabın yerine getirildiği bez, kas, hücre veya organlar, sonuçlandırıcı organlar.

Effektör organlar Sinir hücrelerinin bağlı olduğu ve sinirsel uyarılara karşı verilen cevabın yerine getirildiği bez, kas, hücre veya organlar, sonuçlandırıcı organlar.

Egzotik Yerli olmayan canlılar.

Ekdizon Artropodlarda deri değişimini sağlayan hormon.

Ekdoderm Embriyo gelişimi sırasında meydana gelen dış tabaka.

Ekilibrum Birbirine denk karşıt kuvvetlerin durumu.

Eklem İskelet sistemini oluşturan, iki yada daha fazla kemiğin birbirine eklendiği kısım.

Eklem Bacaklılar Karasal hayata başarılı şekilde uyum sağlamış, dünya üzerinde geniş alanlara yayılmış omurgasız canlılardır. Eklem bacaklılarda embriyonal dönemde başkalaşım (metamorfoz) ve ergin dönemde deri değiştirme olayı görülür.
Solunum çoğunda trakelerle, örümceklerde kitapsı akciğerlerle, suda yaşayanlarda ise solungaçlarla olur.
Eklem bacaklılara yengeç, karides, ıstakoz, akrep, kene, örümcek, çekirge, kelebek, sinek, dev arı, kırkayak, çıyan gibi canlılar örnek olarak verilebilir.

Ekolog Ekoloji alanında inceleme ve araştırmalar yapan bilim insanlarına ekolog denir.

Ekoloji 1. Çevre bilimi, canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan ilişkilerini inceleyen biyolojinin bir dalı.

2. Organizmaların birbirleri, fiziksel ve biyotik çevreleriyle olan ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır.

3. Organizmaların birbirleri ve abiyotik çevre ile olan ilişkilerini çeşitlilik, dağılım, biyokütle, popülasyon ve rekabet gibi açılardan inceleyen biyolojinin disiplinler arası dalı.

4. Organizmalarla çevrelerini ve bu iki varlık arasındaki karşılıklı ilişkileri araştıran bilim dalı. Doğanın yapısını ve işlevini araştıran bilim dalı.

Ekolojik Ayak İzi 1. Mevcut teknoloji ve kaynak yönetimiyle bir bireyin, topluluğun ya da faaliyetin tükettiği kaynakları üretmek ve ortaya çıkardığı atığı bertaraf etmek için gereken biyolojik olarak verimli toprak ve su alanıdır.

2. Dünyanın insan taşıma kapasitesini tahmin etmek için kullanılan çok yönlü sınırlama yöntemi.

3. İnsanların biyolojik ihtiyaçları için kullandığı yenilenebilir kaynakları sağlayabilmek için gereken verimli toprak ve su alanına ekolojik ayak izi denir. Ekolojik ayak izi, bireyler ya da toplumlar için hesaplanabilir.

Diğer Biyoloji Terimleri

İlk Sayfa ... 22 23 [24]25 26 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Biyoloji Terimleri Sözlüğü