Eğitim Sitesi

Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü

Mixotrof Klorofil taşıdığı halde, heterotrof olarak da beslenebilen canlılar.

Miyelin Bazı nöronların aksonlarının dışını saran, uyartı iletimini hızlandıran yağlı madde(kılıf).

Miyelin Kılıf Sinir hücrelerinde, hücrenin belirli bir bölümü tarafından meydana getirilen ve akson adı verilen uzantıların üzerini kaplayarak koruma ve sinir iletiminde hız sağlayan örtü.

Miyokard Kalp kası

Miyopluk Göz yuvarlağının görme ekseni boyunca uzaması sonucu oluşur. Görüntü ağ tabakanın önünde oluşur. Bu durumda yakındaki cisimler net görünür ama uzaktakiler net görünmezler. Bu şekildeki göz uzağı net göremez. Kalın kenarlı mercek ile düzeltilir.

Açıklamalarıyla 2080 Biyoloji Terimi

Miyozin Kas hücrelerinde aktin filamentlerle etkileşime girerek kasılmayı sağlayan protein yapıdaki kalın iplikler.

Modifikasyon Çevre etkileriyle canlıların fenotiplerinde meydana gelen değişiklikler. Çevresel faktörlerin (sıcak,ışık, nem, beslenme…) etkisiyle, genlerin yapısının değil de çalışma şekil ve derecelerinin değişmesine denir. Kalıtsal olmayıp nesilden nesile aktarılmaz.

Mol Gram kütlesi molekül ağırlığına eşit olan bir kimyasal madde miktarı, kendisini oluşturan atomların atom ağırlıkları toplamıdır.

Molekül Maddenin büyük ölçüde özelliklerine ve yapısına sahip bileşimin ya da kovalent bağlarla bağlı bir elementin en küçük parçası.

Monera Gerçek bir çekirdek ve plastidlerden yoksun eşeysel üremenin çok ender olduğu ya da hiç olmadığı bakteriler ve mavi-yeşil algler gibi en basit mikroorganizmaları içeren bir sistematik grup.

Mongolizm Bireylerin yüz, göz kapakları, dil ve vücudun diğer kısımlarının anormalliği ile ortaya çıkan bir kongenital bozukluk. Zeka ve fiziksel gelişim büyük ölçüde gerilemiştir. 18. ya da 21. kromozomun trizomisi nedeniyle ortaya çıkar.

Monofiletik Tek atadan köken almış.

Monohibrit Tek karakter bakımından melez.

Monohibrit Çaprazlama Ebeveynlerin sadece söz konusu tek bir tane lokusun alellerinin farklı olması göz önüne alınarak yapılan çaprazlama.

Monoik 1. Tek evcikli. Aynı bitki üzerinde hem erkek hem de dişi çiçekleri ya da kozalakları taşıyan bitki. Hem erkek hem de dişi üreme hücresi meydana getiren bitki.

2. Bir evcikli. Erkek ve dişi organların ayrı çiçeklerde fakat aynı bitki üzerinde bulunması.

Monokotiledon Angiospermae sınıfının bir alt sınıfı. Tek çenek yaprağı olan bitkileri içerir. Örneğin buğdaygiller, zambak ve orkide.

Monomer 1. Büyük moleküllerin hidrolizi sonucu oluşan en küçük yapı birimi.

2. Diğerlerine bağlanarak polimer yapabilen molekül ağırlığı nispeten küçük bileşiğin basit bir molekülü.

3. Kompleks yapıları oluşturan en küçük moleküler yapı.

Monoploid (Haploid) tek (n) sayıda kromozoma sahip hücre.

Monosakkarit Genel formülü (CH2O)n olan en basit şeker molekülü.

Monosomik Normal diploit kromozom sayısından bir tane daha az sayıda kromozoma sahip olan organizma.

Diğer Biyoloji Terimleri

İlk Sayfa ... 63 64 [65]66 67 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Biyoloji Terimleri Sözlüğü