Eğitim Sitesi

Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü

Otoliz 1. Lizozom organelinin çeşitli nedenle zarı yırtılıp enzimleri hücre içine dağılırsa enzimler hücreyi sindirmeye başlar. Bu olaya otoliz denir. Bu nedenle bu organele intihar organeli de denir.

2. Herhangi bir etki sonucu lizozom içindeki enzimler, sitoplazmaya dağılırsa hücreyi sindirir ve bu olaya otoliz denir.
Örneğin insan embriyosunda el ve ayak parmakları arasındaki boşlukların oluşumu, yaşlanmış ve görevini yerine getiremeyen hücrelerin ölümü ve kertenkelenin bir tehlikeyle karşılaştığında kuyruğunu bırakması otoliz olayına örnek olarak verilebilir.

Otoradyografi Özel maddelerle boyanmış moleküllerin ya da molekül parçalarının röntgen ışınlarıyla incelenmesi.

Ototrof 1. İnorganik molekülleri kullanarak organik molekül üreten canlılardır. Bir başka ifadeyle kendi besinini kendi üreten canlılar.

2. Işık enerjisi veya kimyasal enerji kullanarak, inorganik maddelerden kendi organik besinini üretebilen canlılar (kendibeslek).

3. Işık veya kimyasal enerjiyi kullanarak, anorganik karbon kaynağı olan karbondioksitten kendi besini ve karmaşık hücre yapı taşlarını sentezleyebilen organizma.

Ototrof Beslenme (Üretici) İnorganik maddeleri organik besin maddelerine çevirebilen, hazır besin kullanmayan canlıların beslenme şeklidir. Bitkiler, algler ve bazı bakterilerin beslenme şeklidir. Bu çevrimde enerji kullanılır.

Ototrof Canlılar Kendi besinlerini kendi yapan ve depolayan canlılardır. İnorganik maddelerden organik besin üretebilirler. Kullandıkları enerjinin kaynağına göre fotosentetik ototrof ve Kemosentetik ototrof olmak üzere ikiye ayrılırlar.

Açıklamalarıyla 2080 Biyoloji Terimi

Ototrofluk Kendi beslerlik, inorganik hammaddeden organik besinsel madde üretme.

Otozom Eşey kromozomlarından başka herhangi bir kromozom çifti.

Ovaryum Bazı eşeysel hormonların üretilerek salgılandığı, üreme hücrelerinin meydana geldiği dişi eşey organı, yumurtalık.

Ovaryum Döngüsü İnsanların dişi bireylerinde, yumurtaların ve hormonların üretildiği olayların aylık döngüsü.

Ovidukt Yumurtaları, yumurtalıktan dışarı taşıyan kanal, yumurta kanalı.

Ovipar Yumurtasını vücut dışına bırakarak çoğalan.

Ovipozitor Yumurtaları yerleştirmeye yarayan yapı, yumurtlama borusu.

Ovovivipar Bir plasenta oluşumuyla anne-yavru arasında bağlantı olmaksızın, yumurtası vücut içinde gelişen ve yavruyu yumurtadan çıktıktan sonra vücut dışına bırakan, yalancı doğum yapan.

Ovul Tohum taslağı. Bir ya da daha fazla integumentle örtülü tohumlu bitkinin ovaryumu içinde bulunan bir megasporang

Ovulasyon 1. Yumurtalıktan bir yumurtanın salınması. Ovaryumun graaffolikülünde olgun yumurtanın atılması.

2. Her ay genellikle bir yumurta hücresi olgunlaşarak döllenme için yumurtalığın dışına bırakılır. Bu olaya ovulasyon denir.

Ovum Dişi gamet.

Ovül Tohumlu bitkilerde, döllenmeden sonra tohumu meydana getiren yapı.

Ozmotik basınç Düşük yoğunluktaki bir çözeltiden yüksek yoğunluktaki bir çözeltiye ozmozla su ya da diğer bir çözücünün girmesi sırasında meydana gelen basınç.

Ozmoz Hücre zarından suyun difüzyonudur. Yani su yoğunluğu çok olan ortamdan az yoğun olan ortama geçişine, kısaca yoğunluk farkıyla oluşan su hareketine ozmoz denir. Geçiş hücre içine ve dışına doğru aynı oranda ve hızda olur. Yoğunluk eşitlenince geçiş durur.

Ozon Molekülünde üç atom bulunan oksijenden oluşan, ağır kokulu, gaz durumundaki basit element.

Diğer Biyoloji Terimleri

İlk Sayfa ... 71 72 [73]74 75 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Biyoloji Terimleri Sözlüğü